АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійна робота – 4 год. Методичні рекомендації:

Читайте также:
  1. Ветеринарно-просвітницька робота
  2. Виділення, копіювання, переміщення, вставка, видалення об’єктів та робота з буфером обміну Windows
  3. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ МОНТАЖІ І ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ
  4. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  5. Військово-соціальна робота у ЗС України
  6. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.
  7. ВОЛОНТЕРСЬКА РОБОТА ЯК ОСНОВА СОЦІАЛІЗАЦІЇ ТА РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ
  8. Домашня робота школярів
  9. Естетика як самостійна наука. Предмет та завдання естетики.
  10. ІІ. Позакласна робота із зарубіжної літератури
  11. ІНДИВІДУАЛЬНА ТА САМОСТІЙНА РОБОТА
  12. КОНТРОЛЬНА РОБОТА

Методичні рекомендації:

Студентам необхідно знати, що рецедивна злочинність у загальному виді представляє сукупність злочинів, вчинених рецидивістами. Термін «кримінально-правовий рецидив» охоплює випадки вчинення повторного умисного злочину особами, які мають непогашену у встановленому законом порядку судимість за вчинення умисного злочину.

Підходячи до питання професійної злочинності через усвідомлення суті професії взагалі студенти повинні знати ознаки кримінального професіоналізму:

а) систематичне скоєння переважно однотипних злочинів, тривалість (спеціалізація);

б) наявність спеціальних навичок і вмінь (кваліфікація);

в) злочинна діяльність є одним із суттєвих джерел існування;

г) створення своєрідного кримінального середовища злочинців-профессіоналів з власною субкультурою та корпоративними зв"язками і законами.

Останнім часом у кримінальному середовищі відбуваються складні процеси, пов’язані з виникненням нових груп професійних злочинних груп професійних злочинців, які приймають активну участь у діяльності організованих злочинних груп, мають міцні позиції у сферах "тіньового" та легального бізнесу.

Організована злочинність - один з найбільш небезпечних видів злочинності. Наслідки її існування вкрай негативно впливають на усі сфери життя суспільства та держави, загрожуючи її безпеці. Проблема боротьби з організованою злочинністю набула міжнародного характеру.

Як основні відмінності організованих злочинних груп можна виділити:

1) злочинний характер діяльності;

2) тривалість групи, створеної для здійснення злочинних діянь як основної цілі злочинної діяльності;

3) наявність внутрішньої структури з більш або менш вираженою ієрархією;

4) створення за допомогою насильства, корупції чи ситуативного підкупу системи захисту від соціального контролю;

5) прагнення до встановлення контролю над обраним видом чи сферою (регіоном) діяльності.

Слід вміти відрізняти три основні рівні організованих злочинних груп: 1) низовий; 2) середній; 3) вищий. За характером діяльності треба відрізняти загальнокримінальну організовану злочинність (рекет, бандитизм, наркоманія тощо) і економічну (злочинні угрупування розкрадачів, хабарників, діячів тіньової економіки). Окремо можна виділяти такі злочинні угрупування, які створюються на етнічній основі (циганські, чеченські, азербайджанські та ін.).

Сучасна злочинність відзначається не тільки корисливою мотивацією, але й виключною жорстокістю і агресивністю. Коротко можна сказати, що злочинність останніх років є агресивно-корисливою. Вивчаючи тему про корисливу злочинність, ми вже знайомилися з насильницькою корисливою діяльністю - пограбуваннями, розбійними нападами, вимаганнями, бандитизмом. Поряд з цим Кримінальний кодекс передбачає посягання на життя, здоров'я і гідність особи. Найбільш тяжкі з них - це умисне вбивство, умисні тяжкі тілесні ушкодження, зґвалтування, хуліганство. Для їх кримінологічної характеристики необхідно звернутись до опублікованої статистики хоча б за 2010 р. Умисні вбивства цьому році склали 1,0% зареєстрованої злочинності (абсолютне число разом, із замахами - 4529). Умисні тяжкі ушкодження - 1,6% (7602). Зґвалтування (разом із замахами) - 0,3% (1510).

В підручниках та в лекції даються відомості відносно засобів здійснення названих злочинів, їх мотивів та інших кримінологічних характеристик.

Особливу увагу треба звернути на попередження насильницьких злочинів. Якщо матеріальні збитки від злочину можна ще відшкодувати, то наслідки насильницьких дій є необоротними. Завдання охорони життя та здоров'я людини виконують органи внутрішніх справ, перш за все - кримінальна міліція громадської безпеки. Але не менш важливі готовність і здатність громадян до самооборони (питання про озброєння законослухняних громадян).

План семінарського заняття:

1. Поняття рецидивної злочинності і рецидиву, її детермінанти.

2. Профілактика рецидивних злочинів.

3. Кримінологічна характеристика організованої злочинності.

4. Причини та умови організованої злочинності.

5. Попередження організованої злочинності.

6. Поняття професійної злочинності.

7. Детермінанти професійної злочинності.

Завдання для самостійної роботи:

1. Усно відпрацювати питання.

1. Рецидив злочину і його види.

2. Поняття рецидивної злочинності та її показники.

3. Особа рецидивіста.

4. Обставини, що сприяють рецидивної злочинності.

5. Попередження рецидивної злочинності.

6. Ознаки організованої злочинності.

7. Умови, які сприяють виникненню організованої злочинності.

8. Діяльність правоохоронних органів у попередженні організованої злочинності.

9. Професійна злочинність в Україні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)