АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особисте страхування

Читайте также:
  1. В) Ревізія розрахунків за страхуванням
  2. Екологічне страхування
  3. Екологічне страхування здійснюється на підставі угод про страхування, що укладаються страхувальником і страховиком.
  4. Загальна характеристика фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
  5. Збори до Фонду страхування на випадок безробіття
  6. Збори до Фонду страхування по тимчасовій непрацездатності та порядок нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності
  7. Збору до Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності
  8. Історія становлення альтернативного соціального страхування в контексті інституціоналізації ролі держави в його сучасному розвитку
  9. Медичне страхування
  10. Механізм та порядок страхування від нещасних випадків.
  11. Можливості проведення екологічного страхування в Україні
  12. Основні галузі та форми страхування

Особисте страхування – це різновид страхування призначений для забезпечення страхового захисту особистих доходів громадян у результаті здійснення ризиків, пов'язаних із життям або станом їхнього здоров'я.

Існує багато видів особистого страхування. Класифікацію можна проводити за різними критеріями:

· Згідно із законами держави – обов'язкове і добровільне;

· За характером ризику – страхування на випадок дожиття або смерті, на випадок втрати працездатності, страхування медичних витрат;

· Щодо кількості осіб, зазначених у договорі, - індивідуальне, колективне;

· За тривалістю страхового забезпечення – короткострокове (менш одного року), середньострокове (1-5 років), довгострокове (5-15 і більше);

· За формою виплати страхового забезпечення – з одноразовою виплатою страхової суми, з виплатою ренти;

· За формою сплати страхових внесків – з одноразовою страховою премією, з періодичною сплатою страхових внесків.

Згідно із ЗУ «Про страхування» від 7.08.1996 до добровільного особистого страхування належать такі види: страхування життя; страхування від нещасних випадків; страхування додаткової пенсії; медичне страхування; страхування здоров'я на випадок хвороби; страхування медичних витрат.

Специфікою особистого страхування порівняно з іншими видами страхування, є те що його об’єкти не мають вартісної оцінки.

В якості об'єктів в особистому страхуванні є життя, здоров'я й працездатність людини, тому особисте страхування – це одна з форм захисту від грошових втрат по ризиках, що загрожують сімейним доходам людини.

Основні події, на випадок яких здійснюється страхування:

· дожиття до закінчення терміну страхування

· вік

· втрата здоров'я внаслідок нещасного випадку

· смерть або втрата здоров'я в результаті обумовлених у договорі страхування подій


Страхування на Страхування на Обов'язкове

випадок смерті випадок смерті

 

Страхування на Страхування на випадок Добровільне

дожиття втрати працездатності

Змішане Страхування від

страхування життя смертельно небезпечних

захворювань

Страхування ренти

 

Пенсійне страхування

Договір страхування життя регулює взаємини страховика, страхувальника та інших осіб, які можуть бути об'єктами прав і обов'язків за договором – застрахованого і вигодонабувача.

Укладання договору засвідчується страховим полісом. У страховому полісі вказується: строк дії договору страхування; початок і закінчення дії договору; страхова сума, розмір страхового внеску; особа, яка в разі смерті застрахованого має право отримати страхову суму.

Найбільшу суму по страхуванню людського життя – 14 млн. дол. – одержала в 1971 р. родина канадського фермера Джорджа Мюллера, який 14 листопада 1970 р. загинув на власному ранчо, захищаючи свої володіння від хуліганів.

1.1 Страхування від нещасного випадку (далі: н/в) є основою багатьох видів особистого страхування.

Страховою подією є н/в, який з метою страхування звичайно трактується в такій спосіб: нещасний випадок – це випадкова короткочасна подія, яка спричинює інвалідність, травму або смерть.

Критеріями добору і визначення ціни добровільного страхування від н/в є: суб'єктивний ризик, професія, вік, деякі види захворювань, особисті переваги.

Важливі умови страхування громадян від н/в:

Обмеження терміну страхування; обмеження віку страхувальника, обмеження обсягу страхової відповідальності, обумовленої наслідками н/в, які сталися із застрахованим у період дії договору; настання нещасного випадку в період дії договору страхування, зміст якого обумовлений діючими правилами страхування (виплати здійснюються за його наслідки, а не за фактом нещасного випадку); пропорційний розмір виплати страхової суми залежно від міри втрати здоров’я, працездатності або часу лікування; обумовлений перелік документів, що підтверджують настання страхового випадку; обумовлений термін виплати страхової суми; визначення трирічного строку давності з дня прийняття рішення страховиком про страхову виплату або відмову у виплаті для звернення страхувальника з приводу виплати страхової суми за втрату здоров’я внаслідок н/в. При встановленні інвалідності виплата здійснюється у відсотках, залежно від групи інвалідності.

При тимчасовій втраті працездатності внаслідок н/в виплата проводиться залежно від умов лікування й терміну перебування на лікування з розрахунку від 0,5 % до 1 % страхової суми за кожний день непрацездатності.

Страхові випадки:

· смерть застрахованого внаслідок н/в;

· травмування застрахованої особи внаслідок н/в;

· встановлення застрахованому 1 групи інвалідності внаслідок н/в.

При цьому нещасний випадок тлумачиться як несподівана непередбачувана подія, що фактично відбулася і призвела до фізичного ушкодження або внаслідок якої настав розлад здоров’я або смерть застрахованого і яка підтверджена медичним закладом.

За умовами СК «Оранта» це такі події: травма, утоплення, опіки, ураження блискавкою або електричним струмом, обмороження, переохолодження, випадкове гостре отруєння хімічними речовинами, ліками, укуси тварин, отруйних комах, змій.

Кожна страхова компанія визначає свій перелік страхових подій.

Один японський страховий агент з патріотичних почуттів до своєї компанії купив поліси всіх видів страхування, які пропонувала компанія. Загинув він внаслідок удару шматка облицювання будинку, що упав з великої висоти. Страхову суму родині не виплатили, оскільки в трактування н/в за умовами цієї компанії не входила така ситуація.

Обмеження: особи, які визнані судом недієздатними; інваліди 1 та непрацюючі інваліди 2 групи; хворі на тяжкі нервові та психічні захворювання і СНІД; вікові обмеження.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)