АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Джерела іонізуючих випромінювань

Читайте также:
  1. Internet-джерела
  2. IV.3 Internet-джерела
  3. XV. 9. Хімічні джерела електричної енергії
  4. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів
  5. Біологічна дія іонізуючих випромінювань
  6. Біологічна дія іонізуючих випромінювань
  7. Біологічна дія іонізуючих випромінювань
  8. Види електромагнітних випромінювань, їх джерела, нормування та засоби захисту від їх негативного впливу
  9. Види та джерела фінансової підтримки інноваційної діяльності
  10. Використані джерела
  11. Виникнення, джерела та основні періоди розвитку індуїзму
  12. Вібрація: її джерела, нормування та засоби захисту від її негативного впливу

Розрізняють йонізуючі випромінювання природного і штучного по­ходження.(рис.7.1.)

До недавнього часу, до середини XX ст., основним джерелом йонізуючого випромінювання були природні джерела — Космос, гірські породи та вулканічна діяльність. Радіацію можуть зумовити радіонуклі­ди багатьох елементів, що входять до складу гірських порід, переважно калій-40, карбон-14, стронцій-90, цезій-137, йод-131 та багато інших.

У різних регіонах Землі рівень природної радіації сильно різниться, збільшуючись у десятки й сотні разів у районах родовищ уранових руд, радіоактивних сланців, торієвих пісків, кристалічних порід та радонових мінеральних джерел. У різних регіонах Землі рівень природної радіації сильно різниться, збільшуючись у десятки й сотні разів у районах родовищ уранових руд, радіоактивних сланців, торієвих пісків, кристалічних порід та радонових мінеральних джерел.

Рис.7.1 Основні джерела опромінення населення

 

До зон підвищеної радіоактивності в Україні нале­жать Жовті води, Кіровоградська область, Хмельник, Миронівка, Поліс­ся та ін. Внаслідок міграції радіонуклідів цезію, стронцію та інших з ґрун­тів їх вміст у рослинах і тваринах збільшується в 50—100 разів. Середня доза йонізуючого випромінювання в сучасних промислово розвинених країнах становить 2,4 мЗв/рік. Загальний радіаційний фон на території України становить 70—200 мбер/рік. На поверхні Землі до 50 % загально­го радіаційного фону створює радон-222, який утворюється під час роз­паду урану-238, що міститься в гірських породах.

Нині основними джерелами радіоактивного забруднення біосфери є джерела антропогенного походження: уранова промисловість, яка видобуває, переробляє, збагачує та виготовляє ядерне паливо (уран-235); ядерні реактори; підприємства якої регенерують відпрацьоване ядерне паливо; місця переробки та захоронення радіоактивних відходів; використання радіонуклідів у народному господарстві; ядерні вибухи (табл.7.2)

Таблиця 7.2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)