АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Валютний ринок та його рівновага

Читайте также:
  1. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  2. Валютний курс та його різновиди
  3. Валютний курс та макроекономічний стан України.
  4. Валютний ринок і валютні курси. Системи гнучких і фіксованих валютних курсів: порівняльна ефективність
  5. Валютний ринок та види валютних операцій ( касові (СПОТ) і строкові)
  6. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  7. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  8. Воєнний ринок та важелі його регулювання
  9. Грошовий мультиплікатор та принципи його дії. Рівновага грошового ринку
  10. Довгострокова конкурентна рівновага
  11. Економічна політика і макроекономічна рівновага. Основні макроекономічні цілі

Валютний курс є основною зв’язуючою ланкою між економікою кожної країни та рештою кран. На зміну валютних курсів впливають різні чинники. Загальна закономірність може бути виражена так:


R=Md\Mf* GDPd\GDPf* (Rd-Rf)*(Id-If)* Т

(Rd-Rf) - Середній відсоток по кредитам; (Id-If) - Індекс інфляції;

Т - Зміна обсягів торгівля за досліджуваний період; (Md\Mf) - маса грошей; GDPd\GDPf – валовий внутрішній продукт;

де r – валютний курс

Md, Mf – обсяг грошової маси, національної та іноземної відповідно;

GDPd, GDPf – обсяг ВВП, національного та іноземного відповідно;

Rd, Rf – відсоткова ставка вдома та за кордоном;

Id, If – темп інфляції дома та за кордоном

T – зміна сальдо торгового балансу

Рівноважний валютний курс повинен забезпечити рівновагу платіжного балансу за умови відсутності обмежень на зовнішню торгівлю, надмірного безробіття чи великих рухів капіталу.

Рівноважний валютний курс (equilibrium exchange rate) – курс валюти, що забезпечує досягнення рівноваги платіжного балансу за умови відсутності обмежень на міжнародну торгівлю, спеціальних мотивів для припливу чи відпливу капіталу та надмірного безробіття

Розрізняють поняття знецінення і девальвації національної валюти. Знецінення - це зниження курсу якщо він є плаваючий. Девальвація – це зниження курсу якщо він фіксований. Подорощення валюти відбувається при плаваючих курсах, а ревальвація при фіксованих.

Якщо країна притримується плаваючого валютного курсу, то його зміна відбувається в результаті простої взаємодії ринкових сил попиту і пропозиції. В результаті цього національна валюта може або знецінитися або подорожчати відносно іноземної валюти.

Знецінення валюти (currency depreciation) – зниження вартості валюти при режимі плаваючого валютного курсу.

Подорожчання валюти (currency appreciation) – збільшення вартості валюти при режимі плаваючого валютного курсу.

Якщо режим валютного курсу є фіксованим, то курс не міняється від зміни попиту чи пропозиції, оскільки контролюється державою. Центральний банк підтримує валютний курс шляхом купівлі чи продажу своїх валютних резервів. Однак валютні резерви і обсяг національної грошової маси не безмежні. Якщо центральний банк допродавався до того, що резерву залишилося на 8 тижнів імпорту, йому доведеться ініціювати законодавчу зміну валютного курсу або перехід до плаваючої системи. Такою ситуацією можуть скористатися міжнародні валютні спекулянти (Джордж Сорос).

Спекулятивна атака (speculative attack) – різке зростання пропозиції валюти на ринку в період послаблення її курсу, що призводить до втрати валютних резервів країни у випадку спроб підтримати валютний курс, який падає.

Рідше зустрічається ситуація, коли пропозиція іноземної валюти постійно перевищує попит на неї і центральний банк змушений постійно її скуповувати для підтримання курсу. Це роздуває грошову масу і приводить до зростання інфляції. Тоді держава або переходить до плаваючого курсу або законодавчо підвищує курс своєї валюти.

Девальвація валюти (currency devaluation) – законодавче зниження курсу валюти або центрального паритету при режимі фіксованого валютного курсу.

Ревальвація валюти (currency revaluation) - законодавче підвищення курсу валюти або центрального паритету при режимі фіксованого валютного курсу.

 

Реальна девальвація (real devaluation) – зниження реального курсу національної валюти при режимі фіксованого валютного курсу, яке відбулося з врахуванням зміни рівня цін у своїй країні та в тій країні, до валюти якої котирується національна валюта.

Попит на іноземну валюту та її пропозиція виникають не тільки у зв’язку з міжнародною торгівлею товаром чи послугами. Значний вплив мають також операції з цінними паперами, оскільки для того, щоб купити акції іншої країни, треба спочатку мати відповідну валюту.

Зміна курсів валют безпосередньо впливає на вартість товарів у міжнародній торгівлі. Падіння курсу національної валюти приводить до зростання експорту товарів, які стають конкурентоспроможнішими, однак при цьому вартість імпорту зростає, а отже падають обсяги цього імпорту.

Зростання курсу національної валюти навпаки приводить до скорочення її експорту та збільшення обсягів імпорту.

Зворотна ситуація спостерігається з імпортом чи експортом капіталу. Зростання курсу національної валюти приводить до збільшення експорту капіталу і навпаки, падіння курсу приводить до збільшення обсягів імпорту іноземного капіталу в країну.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)