АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Умова Маршала Лернера

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. Аналіз ринку металів в умовах світової економічної кризи
  3. В сучасних умовах існує три основних типи соціологічних досліджень: розвідувальне (пілотне), описове та експериментально-аналітичне
  4. В умовах сучасного світу
  5. Воєнно-економічна політика України в умовах формування ринкових відносин та конверсії ОПК.
  6. Екадумова, И. И. Основы идеологии белорусского государства: конспект лекций / И. И. Екадумова, И. А. Кузнецова. - Минск: ТетраСистемс, 2008. - 128 с.
  7. Економічна думка в умовах радянської економіки.
  8. Економічний розвиток України в умовах радянської економіки.
  9. ЗАХИСТ ВІД СТАТИЧНОЇ ЕЛЕКТРИКИ У ВИРОБНИЧИХ УМОВАХ
  10. Звичаєве право і суди в умовах колонізації країн Африки
  11. Земельна рента та її форми в сучасних умовах
  12. Зловживання в умовах комп’ютерної обробки даних

Умова Маршалла-Лернера (Marshall-Lerner condition) - зниження вартості національної валюти (девальвація) призводить до поліпшення торгового балансу, якщо сума абсолютних значень еластичності національного попиту на імпорт та іноземного попиту на національний експорт більша одиниці:

rx + rim > 1

де rx - еластичність попиту на експорт (еластичність експорту);

rim — еластичність попиту на імпорт (еластичність імпорту).

Якщо еластичність експорту більше одиниці, це означає, що девальвація залишить прибутки в іноземній валюті незмінними, усунувши тим самим друге і третє припущення. Тоді при будь-якій еластичності імпорту девальвація призведе до поліпшення торгового балансу. Аналогічним чином, якщо еластичність імпорту більше одиниці або якщо еластичність і експорту, і імпорту більше 0,5, то девальвація знову призведе до поліпшення торгового балансу. У випадку, якщо сума еластичностей експорту й імпорту країни менше одиниці, девальвація погіршить стан торгового балансу.

Умова Маршалла—Лернена вважається умовою стабільності валютного ринку. Валютний ринок вважається стабільним, якщо на попит і пропозицію діють доцентрові сили, що повертають їх у випадку коливань у стан рівноваги.

Додаткові дослідження показали, що, незважаючи на вірність підходу, існує проблема правильного вибору механізму і часового періоду для оцінки. Виявилося, що існують короткострокова і довгострокова еластичності. На достатньо короткому проміжку часу (до року) імпорт і експорт можуть виявитися дуже нееластичними. Проте якщо врахувати, що для здійснення кількісних зсувів у результаті зміни цін необхідно час, то в довгостроковій перспективі (понад рік) експорт і імпорт можуть стати більш еластичними.

Відсутність негайної реакції кількісного попиту і пропозиції валюти на зміну валютного курсу пояснюється декількома часовими лагами: необхідний час, щоб ринок визнав зміну курсу, щоб прийняти рішення про зміну кількостей імпорту й експорту при новому валютному курсі, щоб укласти контракти і здійснити постачання товарів за новими цінами, щоб змінити параметри виробництва, пристосувавши його до нових цін. У результаті практично для всіх країн короткострокова еластичність експорту й імпорту значно нижче довгострокової.

Джей-крива (J-curve) – тимчасове погіршення торгового балансу в результаті зниження реального курсу національної валюти, що призводить до його наступного покращання.

Девальвація національної валюти покращує платіжний баланс, якщо сума абсолютних значень еластичності іноземного попиту на наш товар і нашого попиту а імпортний товар більша 1.

I- Curve

+

 


t

-

 

Ефект джей-кривої виникає в силу того, що в результаті девальвації внутрішня ціна в національній валюті на імпортні товари росте швидше, ніж падають ціни на експортні товари в іноземній валюті, при тому що кількісно експорт і імпорт змінюються незначно. Девальвація проводиться раптово, а експорт і імпорт продовжують здійснюватися на базі контрактів, укладених якийсь час тому при вищому курсі національної валюти. Тому витрати на раптово збільшений в ціні імпорт у національній валюті, обсяги якого поки не скоротилися, негайно не перекриваються прибутками, які зростають завдяки кількісному росту національного експорту, який подешевів в іноземній валюті.

Вважається, що в середньому для економіки потрібно 3-12 місяців, щоб пристосуватися до нового рівня цін. Після року еластичність і експорту, і імпорту різко зростає і девальвація покращує торговий баланс.

За своєю графічною формою цей економічний ефект девальвації нагадує букву "J" англійського алфавіту. На відрізку [АВ] валютний курс стабільний і не змінюється. Влада проводить девальвацію, і курс національної валюти падає. Це спочатку призводить до погіршення торгового балансу [ВС]. Але після того, як економіка пристосовується до нових цін, торговий баланс, так само як і баланс поточних операцій (CAB), поступово вирівнюється до рівня, що передує девальвації [CD], і в довгостроковій перспективі [DE] поліпшується.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)