АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механізми міжнародної передачі технологій

Читайте также:
  1. АРМ як сучасна форма інформаційних технологій
  2. Використання сучасних технологій психологічного впливу для нейтралізації негативних психічних станів серед населення
  3. Графічний та аудіовізуальний способи передачі інформації
  4. Динамічні та статичні ефекти міжнародної економічної інтеграції.
  5. Доступ абонентських систем до загального середовища передачі
  6. Економічний протекціонізм і вільна торгівля. Причини «вибіркової» протекціоністської політики і загальні тенденції до лібералізації міжнародної торгівлі
  7. Загальна характеристика черв’ячної передачі.
  8. Зовнішні стіни з дрібнорозмірних елементів – конструктивні рішення; методи забезпечення необхідного опору теплопередачі.
  9. Інструменти та механізми охорони біорізноманіття
  10. Керування трафіком на рівні каналів каналів передачі даних
  11. Класифікація кранів. Основні механізми і параметри кранів. Режими роботи механізму підйому вантажу
  12. Ключові економічні проблеми будь-якого суспільства та можливі механізми їх вирішення

Основні форми захисту технологій:

1. Патент (patent) – свідоцтво, яке видається компетентним урядовим органом винахіднику і яке засвідчує його монопольне право на використання цього винаходу.

2. Ліцензія (license) – дозвіл, який видає власник технології (ліцензіар), яка захищена або не захищена патентом, зацікавленій стороні (ліцензіату) на використання цієї технології протягом певного часу і за певну плату.

3. Копірайт (copyright) – ексклюзивне право автора літературного, аудіо- або відео твору на показ і використання своєї роботи.

4. Товарна марка (trademark) – символ певної організації, котрий використовується для індивідуалізації виробника товару і не може бути використаний іншими організаціями без офіційного дозволу власника.

Форми передачі технологій:

1. Патентні угоди (patent agreement) – міжнародна торгова угода, за якою власник патенту уступає свої права на використання винаходу покупцю патенту.

2. Ліцензійні угоди (licensing agreement) – міжнародна торгова угода, за якою власник винаходу або технічних знань надає іншій стороні дозвіл на використання в певних межах своїх прав на технологію.

3. “Ноу-хау” (know-how) – надання технічного досвіду і секретів виробництва, яке поєднує відомості технологічного, економічного, адміністративного, фінансового характеру, використання яких забезпечить певні переваги.

4. Інжиніринг (engineering) – надання технологічних знань, необхідних для придбання, монтажу і використання куплених або орендованих машин і обладнання.

 

 

Торгівля ліцензіями:

Відбувається на основі ліцензійної угоди, яка встановлює вид ліцензії, характер і обсяг прав на використання технології, виробничу сферу та територіальні межі використання предмета ліцензії.

Види ліцензій:

1. Ліцензія патентна – документ, що підтверджує передачу права використання патенту без відповідного “ноу-хау”.

2. Ліцензія безпатентна - документ, який підтверджує право на використання “ноу-хау” без патентів на винахід.

3. Ліцензія невиключна – ліцензія, яка залишає ліцензіару право надавати ліцензії на дану технологію й іншим ліцензіатам на даній території.

4. Ліцензія виключна (виняткова) – ліцензія, яка передбачає монопольне право ліцензіата використовувати технологію на певній території, причому ліцензіар відмовляється від самостійного використання запатентованої технології і “ноу-хау” та їх продажу на даній території.

5. Ліцензія повна – ліцензія, яка надає ліцензіату виключне право на використання патентів або “ноу-хау” протягом терміну дії угоди; передбачається відмова ліцензіара від самостійного використання предмету ліцензії протягом цього терміну.

Ліцензійна угода переважно передбачає право вільного експорту ліцензійної продукції або його часткову чи повну заборону. Переважно включається також умова, згідно якої ліцензіар повинен надавати ліцензіату інформацію про вдосконалення технології, які відбуваються за час дії ліцензійної угоди.

Ліцензійні платежі (license fees) – винагорода ліцензіару, яку виплачує ліцензіат за використання предмету угоди.

Види ліцензійних платежів:

1. Роялті (royalty) – періодичні відрахування від доходу покупця протягом періоду дії угоди, які залежать від прибутку, що отримується від комерційного використання ліцензії. Переважно це фіксовані відсоткові відрахування від прибутку, відпускної ціни, обсягу продаж. Переважно складають 3-5%. На перший рік встановлюють дещо вищі ставки.

2. Паушальний платіж – зафіксований в угоді разовий платіж, не пов’язаний з часом фактичного використання ліцензії; розмір платежу встановлюється заздалегідь на підставі експертних оцінок.

3. Участь у прибутку – відрахування на користь ліцензіара частки прибутку, що отримує ліцензіат від комерційного використання предмету ліцензії. Переважно 30% при виключній ліцензії і 10% при не виключній.

4. Участь у власності – передача ліцензіатом ліцензіару частки акцій своїх підприємств в якості платежу за надану ліцензію. Такий вид оплати практикується ТНК, з метою отримання контролю за тими іноземними підприємствами, які використовують їх технологію.

Оцінити обсяги передачі технологій важко, оскільки тільки розвинуті країни подають відповідну статистику. Крім того, відслідкувати у платіжному балансі можна тільки чисту передачу технологій шляхом обліку ліцензійних платежів. Частіше міжнародна передача технологій включає торгівлю технологічно ємними товарами. Тоді для оцінки обсягів передачі технології використовують розроблену ЮНКТАД класифікацію технологічної ємності торгівлі.

 

Технологічна ємність торгівлі (ТЕТ) (R&D intensity of trade) – частка затрат на дослідження та розробки в обсягу виробництва та торгівлі товарами окремих галузей.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)