АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Статичні та динамічні ефекти інтеграції

Читайте также:
  1. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  2. Валютний ринок і валютні курси. Системи гнучких і фіксованих валютних курсів: порівняльна ефективність
  3. Вартісні показники ефективності використання
  4. Визначення порівняльної економічної ефективності капіталовкладень
  5. Вкажіть номер правильної відповіді. Гранично допустима річна ефективна доза опромінення населення в мирний час складає:
  6. Врахування фактора часу при визначенні економічної ефективності
  7. Гідравлічні і гідродинамічні методи встановлення фільтра
  8. Динамічні системи
  9. Динамічні та статичні ефекти міжнародної економічної інтеграції.
  10. Економічна ефективність ремонтно-реконструкційних заходів в об’єкти нерухомості міста
  11. Економічний, екологічний і соціальний результати (ефекти) природоохоронної діяльності
  12. Ефекти доходу та заміщення

Теорія митного союзу канадського економіста Джейкоба Вайнера (Jacob Viner) стверджує, що внаслідок створення митного союзу виникають два типи ефектів:

1. Статичні ефекти (static effects) - економічні наслідки, які проявляються негайно після створення митного союзу як його безпосередній результат.

2. Динамічні ефекти (dynamic effects) – економічні наслідки, які проявляються на пізніших стадіях функціонування митного союзу.

Основними статичними ефектами є ефект створення торгівлі та ефект відхилення торгівлі. Крім того до статичних ефектів можна віднести скорочення адміністративних витрат на утримання митних та прикордонних органів.

До динамічних ефектів можна віднести зростаючу конкуренцію між виробниками з різних країн, яка стримує зростання цін, стимулює зростання якості та впровадження нових технологій. Крім того, інтеграція переважно приводить до зростання обсягів іноземних інвестицій, що дозволяє третім країнам зберегти за собою певні сегменти об’єднаного ринку.

Ефект створення торгівлі (trade creation) – переорієнтація місцевих споживачів з менш ефективного внутрішнього джерела постачання товару на більш ефективне зовнішнє джерело (імпорт), яка стає можливою в результаті усунення імпортних мит в рамках митного союзу.

Ефект відхилення торгівлі (trade diversion) – переорієнтація місцевих споживачів з закупівлі товару в ефективнішого позаінтеграційного джерела поставки на менш ефективне внутрішньоінтеграційне джерело, яка відбувається в результаті усунення імпортних мит в рамках митного союзу.

Отже, митний союз як варіант торгової політики не є однозначно позитивним явищем. На цьому побудована теорія “другого кращого” Дж.Міда, сформована у 1955 році.[2]

Теорія "другого найкращого" (theory “of the second best”) – крім свободи торгівлі, яка безумовна призводить до зростання сукупного добробуту, ще одного варіанту торгової політики, котра також безумовно забезпечувала б ріст сукупного добробуту, не існує.

Хоча інтеграція і не є найкращим варіантом торгової політики, однак в більшості випадків вона є виправдана. Загальні закономірності, які визначають ефективність інтеграції такі:

1. Чим вищий рівень митних тарифів до інтеграції, тим більша ймовірність, що їх скасування приведе до того, що ефект створення торгівлі перевищить ефект її відхилення.

2. Чим нижчий рівень загального тарифу щодо третіх країн, тим менша ймовірність превалювання ефекту відхилення торгівлі.

3. Чим більше країн інтегрується і чим більший їх розмір, тим вища ймовірність переважання ефекту створення торгівлі.

4. Чим ближчий рівень економічного розвитку країн, які інтегруються, тим більша ймовірність ефекту виникнення торгівлі, оскільки в цьому випадку кожна з країн спеціалізуватиметься на виробництві товару, по якому має відносні переваги.

5. Чим більший був обсяг торгівлі до інтеграції, тим більша ймовірність, що вона приведе до ефекту створення торгівлі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)