АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виявлення радіаційної обстановки за даними радіаційної розвідки

Читайте также:
  1. Виражальні засоби міжтекстовості та способи їх виявлення
  2. Виявлення дихальних ензимів у рослинних об’єктах
  3. Виявлення і формулювання проблеми
  4. Виявлення не цілком відомого сигналу
  5. Виявлення ознак поточної, критичної та надкритичної неплатоспроможності підприємства
  6. Виявлення сильних і слабких сторін підприємства (бізнес-проекту)
  7. Вкажіть номер правильної відповіді. Яка тривалість ранньої фази радіаційної аварії?
  8. За даними таблиці побудуйте кліматодіаграму. Визначте тип клімату та територію, для якої він характерний. Вкажіть чинники, що вплинули на його формування. (12 балів)
  9. Загрози радіаційної небезпеки
  10. Метод аналітичних групувань і дисперсійний аналіз. Оцінювання щільності кореляційного зв’язку за даними аналітичного групування
  11. Нанесення початкової обстановки на карту

 

За даними розвідки виявляється фактична радіаційна обстановка до основи виміряної потужності експозиційної дози (рівня радіації) після випадання радіоактивних осадів з радіоактивної хмари формування його сліду, що проходить, на місцевості.

Початковими даними при цьому є виміряні потужності доз (рівні радіації) в окремих точках місцевості Рt, і час виміру відносно моменту радіаційної аварії.

Рівні радіації в кожній точці перераховуються на 1 година після аварії і наносять на карту. Перерахунок рівнів радіації на 1 година після аварії або в будь-який інший час проводиться по формулі:

 

Р1=kt* Рt, (мГр/ч)

де: Р1 - рівень радіації на 1 година після аварії, мГр/ч;.

Рt - виміряний або заданий (розрахований) рівень радіації в місцевості через час t після аварії;

kt - коефіцієнт для перерахунку потужності дози випромінювання (рівень радіації) на різний час після аварії реактора, який враховує спад потужності дози випромінювання в часі, приймається по додатку 10.

Точки з рівнями радіації рівними або близькими до значень 0,1 мГр/ч або 1,4 мГр/ч, або 14,0 мГр/ч, або 42 мГр/ч, або 140 мГр/ч з'єднуються плавною лінією і отримують зовнішні межі зон забруднення М, А, Б, В або відповідно, які наносяться на карту відповідним кольором:

зона М - червоним; зона А - синимо; зона Б - зеленим; зона В - коричневим; зона Г - чорним кольором.

Знаючи рівні радіації на зовнішніх межах зон забруднення на 1 година після аварії, можна визначити рівні радіації для середини вказаних зон, як середнє геометричне значення від рівнів радіації на зовнішній (Рзов) внутрішній (Рвн) межах зон:

 

Цей вираз може бути використаний при роботі з таблицями для визначення середніх (проміжних) значень при інтерполяції.

 

Виявлення радіаційної обстановки методом прогнозування

 

Виявлення радіаційної обстановки методом прогнозування проводиться завчасно при складанні планів аварійних заходів для оцінки масштабів і міри можливих наслідків радіаційної аварії і при розробці типових варіантів дій адміністративних органів, рятувальних служб, формувань і населення в умовах можливої радіоактивної дії.

Крім того, виявлення радіаційної обстановки методом прогнозування виробляється завчасно до підходу радіоактивної хмари до об'єкту і утворення радіоактивного сліду на місцевості, а також до отримання даних радіаційної розвідки.

В цьому випадку прогностичні дані дозволяють завчасно провести заходи щодо захисту населення, робітників і службовців, по підготовці підприємств до переведення на режим роботи в умовах радіоактивного забруднення, а також підготувати захисні споруди до прийому укриваних та ін.

Мета виявлення радіаційної обстановки - встановлення достовірності місця розташування і розмірів зон радіоактивного забруднення місцевості на підставі наступних початкових даних:

- - тип ЯЕР, його координати і час аварії;

- - електрична потужність ЯЕР і кількість аварійних реакторів;

- - відсоток викинутих радіоактивних речовин з ЯЕР;

- - стан погоди - напрям, швидкість вітру, стан хмарності і категорія стійкості атмосфери.

На підставі перерахованих даних по додатку 6 визначають найменування, індекс зон радіоактивного забруднення місцевості на сліді радіоактивної хмари і їх розміри (довжину і ширину).

Виявлені межі зон радіоактивного забруднення наносять на робочу карту (схему) встановленим кольором у вигляді еліпсів. Порядок нанесення зон забруднення на карту викладений нижче в § 5.3.1, а приклад оформлення карти з радіаційною обстановкою див. додаток 24.

Надалі розглядатимуться питання оцінки радіаційної обстановки методом прогнозування, на основі яких складені завдання і дана послідовність їх виконання

 

Питання 2. Оцінка прогнозованої радіаційної обстановки


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)