АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. До практичного заняття

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  3. Аналіз фінансового положення компанії
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  6. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  7. Вихідні положення
  8. Глава 1. Загальні положення
  9. Глава 1. Основні положення
  10. Глава 27. Загальні положення щодо умов та порядку переміщення і пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України
  11. Глава 39. Загальні положення щодо митного оформлення
  12. Глава 41. Загальні положення щодо митних платежів

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

До практичного заняття

З дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

за темою «Біоритми та їхня роль у
життєдіяльності людини»

(для студентів усіх спеціальностей)

 

 

ЛУГАНСЬК 2008

 

 





 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

 

до практичного заняття

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

за темою «Біоритми та їхня роль
у життєдіяльності людини»

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри
охорони праці та безпеки

життєдіяльності

Протокол № 10 від 16.04.2008р.

 

 

Луганськ 2008


 

ББК Ц69,6(2)-5р30

 

Методичні вказівки до практичного заняття з дисципліни «Безпека життєдіяльності».

Тема «Біоритми та їхня роль у життєдіяльності людини» (для студентів усіх напрямів навчання) / Укл.: М.А. Касьянов, В.О. Медяник, В.І. Сало, І.М. Арнаут, Д.В. Михайлов. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В.Даля, 2008. – 24 с.

Запропоновані методичні вказівки присвячені найцікавішим і найкориснішим аспектам хронобіології – таким, як вікові особливості біоритмів людини, питання оптимального планування режиму праці і відпочинку, впливу біоритмів на здоров'я, а також сучасним методам та засобам, які сприяють гармонізації біологічних ритмів.

Методичні вказівки розроблені для практичних занять на основі затвердженої Міністерством освіти і науки України «Програми підготовки студентів вищих навчальних закладів з дисциплін «Безпека життєдіяль-ності» та «Цивільна оборона» № 182/200 від 20.06.1995 р. та «Навчальної програми нормативної дисципліни «Безпека життєдіяльності» для вищих закладів освіти, затвердженої 04.12. 1998 р. і містять рекомендації щодо розрахунку біоритмів студентів.

 

 

Укладачі: М.А. Касьянов, проф.

В.О. Медяник, доц.,

В.І. Сало, доц.,

І.М. Арнаут, викл.

Д.В. Михайлов, ас.

 

Відп. за випуск В.О. Медяник, доц.

 

Рецензент М.А. Пітельгузов, проф.

 

 


ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Серед наук, що займаються здоров'ям людини, однією з найбільш незвичайних і дивовижних є хронобіологія – наука про вплив біологічних ритмів на стан здоров'я людини [1].

Коріння знань про біоритми йде у сиву давнину. До нашого часу дійшли трактати Гіппократа і Авіценни, в яких значне місце приділялося здоровому способу життя, заснованому на правильному чергуванні фаз активності і відпочинку. У народній медицині давно було відмічено вплив фаз Місяця і Сонця на здоров'я. Якщо говорити про сучасну хронобіологію, то перші серйозні наукові дослідження було проведено в першій половині ХХ століття. Дуже важливо, що найбільший внесок в усвідомлення цієї проблеми зробили росіяни. Серед них вчені – лауреат Нобелівської премії академік І.П. Павлов, академік В.В. Вернадський і А.Л. Чижевський, вони переконливо довели, що існує тісний зв'язок між сонячною активністю і подіями на Землі – кількістю смертей, самогубств, епілептичних нападів й інших захворювань. Сучасна хронобіологія крім вивчення взаємозв'язків між біоритмами і здоров'ям людини займається розробкою методів і засобів для відновлення і гармонізації порушених біологічних ритмів. Наразі цей напрям вважається одним з найперспективніших в профілактичній медицині, оскільки дозволяє впливати на найраніші причини розвитку багатьох захворювань.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)