АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. Держава і право Стародавньої Греції

Читайте также:
  1. E. интерпретирование аналитических результатов по конкретно заданным вопросам правоохранительных органов или суда.
  2. I. Международно-правовые, законодательные и нормативные акты
  3. II. ВІДПОВІДНЕ НАЦІОНАЛЬНЕ ПРАВО
  4. III. Справочные данные
  5. IV. ГРЕЧЕСКИЕ ГОРОДА И ПЕРСИДСКАЯ ДЕРЖАВА 700 – 480 гг. до Р. X.
  6. Module IV. Цивільне право
  7. Module XIV.Адміністративне право. Конституційне право
  8. Module XV. Трудове право. Право споживачів
  9. V. ПРАВОВЫЕ АКТЫ И МАТЕРИАЛЫ СУДЕБНОЙ ПРАКТИКИ
  10. VI. Правовые основания и порядок работы с военнослужащими по контракту, не справившимися с обучением по программе интенсивной общевойсковой подготовке с курсом «выживания»
  11. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  12. АВТОРСКОЕ ПРАВО

Басилевс — монарх зі спадковою владою в Давній Греції, а також титул візантійських імператорів.

Евпатриди — назва аристократичної верхівки у Стародавніх Афінах, громадяни, які мали найбільше прав і розпоряджались землею.

Геомори — назва аристократичної верхівки у деяких містах-державах Стародавньої Греції, зокрема на Самосі і у Сіракузах. Великі власники, зазвичай шляхетного походження, чиї предки отримали землю на правах першопоселенців.

Деміурги — у Стародавній Греції майстри, вільні ремісники, пізніше назва стану ремісників.

Синойкізм - в Стародавній Греції об'єднання кількох первинних громад в загальному міському центрі.

Архонти — дев'ять найважливіших урядовців із широкими повноваженнями у Стародавніх Афінах.

Ареопаг — вищий судовий і урядовий контролюючий орган Стародавніх Афін. Спершу Ареопаг — рада знаті, згодом Ареопаг складався з службових осіб — архонтів, його довічних членів.

Філа — у стародавній Аттиці родове об'єднання, громада. Пізніше філою почали називатися територіальні одиниці Аттики, населені цими громадами. У добу еллінізму адміністративний поділ на філи існував, наприклад в Елліністичному Єгипті.

Поліс — місто-держава, міська громада, особлива форма соціально-економічної та політичної організації суспільства, типова для Стародавньої Греції та Риму

Ісахфія – единочасне скасування поземельної заборгованості, направлена проти знаті і позикодавців. Завдяки цьому заходу афінському архонту Солону в 594 до н.е. вдалося подолати явно революційну ситуацію, склавшуюся в Аттиці.

Буле — у Давній Греції спочатку рада родової знаті при басилевсі. П'ятсот членів афінського Буле до Солона називались пританами, також призначались 50 булевтів — членів Ради однієї з 10 філ для виконання поточних обов'язків.

Екклесія — народні збори в Стародавніх Афінах в період золотої афінської доби — Афінської демократії під проводом Перикла. Для залагодження соціальних конфліктів та суперечок екклесія була наділена повноваженнями обирати посередника із необмеженими повноваженнями — айсимнета, з яких найвідомішим був Солон.

Геліея — суд присяжних в Стародавніх Афінах, заснований архонтом Солоном у 6 столітті до н. е.

Остракізм — у Стародавній Греції політичний метод боротьби проти політичних супротивників як спосіб уникнути загрози демократії з боку надміру сильних осіб, запобігання тиранії.

Докімасія - у Стародавніх Афінах - перевірка нових громадян давньогрецького суспільства (ефебів) на можливість надання їм усієї повноти громадянських прав і свобод.

Стратег — в давньогрецьких полісах з кінця 6 до середини 1 століття до н. е. посада головнокомандувача військом, що також завідував зовнішніми справами держави і частково фінансами, включаючи судову владу по всіх вказаних галузях управління.

Ефети - назва членів древнєафінского суду, які обиралися в числі 51 з середовища найзначніших дворянських родів. Вони засідали під головуванням архонта-царя в п'яти особливих судилища, розглядаючи справи про вбивства, отруєннях та підпалах.

Атимія — в цивільному праві Стародавніх Афін - одне з найтяжчих покарань, тягнуче за собою позбавлення прав цивільного стану та публічне безчестя і презирство винного. Людина, що піддавалася атіміі, не мала права виступати в Народних Зборах, займати посади, служити в армії, брати участь в Олімпійських іграх.

Діке — одна з трьох ор, дочка Зевса й Феміди, уособлення справедливості; повідомляла Зевса про тих, хто порушували закони правди. У золотому віці діке нібито правила світом і називалася Астраєю.

Псефізма - в стародавній Греції постанова народу або ради, яка відрізнялася від закону тим, що останній був обов'язковий у всіх подібних випадках і для всіх громадян, псефізма ж мала значення лише в одиничних випадках і по відношенню до одиничних осіб. Під поняття псефізма підходили всі урядові розпорядження та вироки, що стосувалися інтересів окремої особи: дарування права громадянства, забезпечення особистої безпеки, остракізм.

Архагет - вища посадова особа в Спарті. На чолі спартанського держави стояли два А., іноді іменовані царями. Влада А. успадковували, проте вони могли бути в будь-який час зміщені. Архагети отримували більшу частину військової здобичі, були вищими жерцями, а спочатку і воєначальниками, вершили суд у справах, які мали значення для всієї громади.

Ілоти — у стародавній Спарті землероби, які знаходилися на проміжному положенні між кріпаками та рабами.

Періеки — особисто вільне, але політично безправне населення Спарти, Фессалії, Криту та інших областей Стародавньої Греції.

Кріптія — каральний захід, який періодично організовувався спартанською рабовласницькою державою для залякування ілотів. Такі заходи служили також для виховання молоді спартіатів.

Сісітії - в Стародавній Греції, перш за все серед дорійців - спільні трапези для громадян, найбільше відомі на Криті і в Спарті, також згадуються в Мегарах і Коринті.

Апелла - народні збори у Спарті.

Ефори — колегія з п'яти вищих посадових осіб у Спарті, яким фактично належало керівництво державою. Щорічно ефори обиралися на народному зібранні з числа громадян.

Герусія - в Стародавній Греції рада старійшин в містах-державах переважно аристократичного устрою; розглядав важливі державні справи, що підлягали потім обговорення у народних зборах.

Клер – в Стародавній Спарті ділянка землі, яку отримував спартіат від держави.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)