АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 11. Держава і право Росії (XIV-XVII ст.)

Читайте также:
  1. E. интерпретирование аналитических результатов по конкретно заданным вопросам правоохранительных органов или суда.
  2. I. Международно-правовые, законодательные и нормативные акты
  3. II. ВІДПОВІДНЕ НАЦІОНАЛЬНЕ ПРАВО
  4. III. Справочные данные
  5. IV. ГРЕЧЕСКИЕ ГОРОДА И ПЕРСИДСКАЯ ДЕРЖАВА 700 – 480 гг. до Р. X.
  6. Module IV. Цивільне право
  7. Module XIV.Адміністративне право. Конституційне право
  8. Module XV. Трудове право. Право споживачів
  9. V. ПРАВОВЫЕ АКТЫ И МАТЕРИАЛЫ СУДЕБНОЙ ПРАКТИКИ
  10. VI. Правовые основания и порядок работы с военнослужащими по контракту, не справившимися с обучением по программе интенсивной общевойсковой подготовке с курсом «выживания»
  11. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  12. АВТОРСКОЕ ПРАВО

Смерди — селяни-общинники на Русі у ХІ-ХV століттях, вільні члени громади.

Віра - грошове покарання за злочин; штраф, яким каралися злочинці на Русі до XV століття.

Холопи — назва невільних людей у давній Київської Русі вживана поряд з назвою «челядь». Холопами називали чоловіків, а жінок — рабами.

Собор - головний храм міста або монастиря, де здійснює богослужіння вища духовна особа (патріарх, архієпископ та ін.) Архітектура собору зазвичай відрізняється монументальністю форм, відображає основні тенденції панівного архітектурного стилю.

Прикази - органи центрального державного управління в Москві, що завідували особливим родом державних справ або окремими областями держави. Прикази називалися інакше палатами, хатами, дворами, палацами, третинами або чвертями.

Кормління - вид пожалування великих і удільних князів своїм посадовим особам, за яким княжа адміністрація утримувалася за рахунок місцевого населення протягом періоду служби.

Волость -На Русі адміністративно-територіальна одиниця, підпорядкована княжій владі або церковній. Утворювалась на місцях дрібних князівств, після усунення з них княжих столів і посадження волосних намісників великого князя. Була сільським напівавтономним володінням, яке підпорядковувалося волосній управі.

Хресне цілування – обряд цілування хреста у знак принесення присяги.

Земські собори - вищі станово-представницькі установи з законодавчим функціями в середині 16 - кінці 17 століть. 3емські собори розглядали найважливіші загальнодержавні питання (обрання на царство, приєднання нових територій, прийняття найважливіших законів і т. п.).

Вотчина - у 14-15 столітті вотчини були основною формою землеволодіння і у Північно-Східній Русі, де йшов активний процес формування Московської держави. Однак у зв'язку із зростанням протиріч між центральною великокняжою владою і сепаратиськими устремліннями бояр-вотчинників права останніх почали суттєво обмежуватися (було відмінено право вільного від'їзду від одного князя до іншого, обмежено право суду у вотчинах та ін.). Центральна влада почала опиратися на дворянство, що користувалося землеволодіннями на помісному праві.

Воєводи -в Московській державі 16-17 століть існували полкові воєводи, які очолювали кожний з 5 полків московського війська.

Юріїв день - встановлений у Російській державі 15-16 століть термін, в який дозволявся перехід селян від одного землевласника до іншого. Термін цей був приурочений до повного закінчення всіх польових робіт (26 листопада за старим стилем). Встановлення Юрієва дня обмежило існуючу раніше свободу селянського переходу - «виходу».

Заповідні літа - термін, протягом якого в деяких районах Російської держави заборонявся селянський вихід в осінній Юр’єв день. Заповідні літа почали вводитися урядом Івана IV з 1581 року одночасно із заходами щодо загального перепису земель, що проводилася для визначення розмірів важкого господарського розорення в 70-80-х років XVI століття.

Урочні літа - на Русі термін, протягом якого власники могли порушити позов про повернення їм селянів-втікачів.

Колегії - центральні органи галузевого управління в Російській імперії, сформовані в петровську епоху замість системі наказів, яка втратила своє значення.

Сенат - у Російській імперії вищий державний орган, підлеглий імператору. Заснований Петром Великим 22 лютого (2 березня) 1711 року як вищий орган державної влади і законодавства.

Синод - збори представників християнської церкви для вирішення питань і справ віровчення, релігійного морального життя, устрою, управління і дисципліни віросповідання християнського суспільства

Ратуша - орган міського самоврядування в кін XVII - XVIII століть. Створена Петром I в 1699 році для розбору розправних справ між гостями і посадськими людьми, управління міськими і торговими зборами і для контролю за діяльністю Земських ізб.

Місництво — у давній Русі порядок заміщення державних посад боярами залежно від знатності роду, його походження й службового становища предків.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)