АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 8. Держава і право Англії (VII - XVII ст.)

Читайте также:
  1. E. интерпретирование аналитических результатов по конкретно заданным вопросам правоохранительных органов или суда.
  2. I. Международно-правовые, законодательные и нормативные акты
  3. II. ВІДПОВІДНЕ НАЦІОНАЛЬНЕ ПРАВО
  4. III. Справочные данные
  5. IV. ГРЕЧЕСКИЕ ГОРОДА И ПЕРСИДСКАЯ ДЕРЖАВА 700 – 480 гг. до Р. X.
  6. Module IV. Цивільне право
  7. Module XIV.Адміністративне право. Конституційне право
  8. Module XV. Трудове право. Право споживачів
  9. V. ПРАВОВЫЕ АКТЫ И МАТЕРИАЛЫ СУДЕБНОЙ ПРАКТИКИ
  10. VI. Правовые основания и порядок работы с военнослужащими по контракту, не справившимися с обучением по программе интенсивной общевойсковой подготовке с курсом «выживания»
  11. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  12. АВТОРСКОЕ ПРАВО

Керли — прошарок простих вільних селян-землеробів в англосаксонський період історії Англії. Керли складали основу англосаксонського суспільства. Поступово майнова диференціація у середовищі керлів призвела до виділення різних груп залежного селянства та падіння значення вільних землеробів, як соціальної страти давньоанглійського суспільства.

Ерл — титул вищої аристократії англосаксонської Британії в ХІ столітті, що виник під впливом данського завоювання Англії. Ерли швидко перетворились у вузький шар родової спадкової знаті скандинавського або англосаксонського походження та склали вищий стан англійського суспільства. У результаті нормандського завоювання англосаксонська знать була ліквідована, та титул ерла зберігся і почав використовуватись в Англії замість континентального «граф».

Лети (сотні) - історичні адміністративні одиниці в Англії і деяких регіонах Сполучених Штатів Америки, які представляли собою підрозділ графства або штату. Витоки назви сягають англосаксонському періоду історії Англії, коли дана адміністративна одиниця об'єднувала територію, площа орних земель на якій приблизно відповідала 100 гайдам.

Віллани - категорія феодально-залежного селянства в деяких країнах Західної Європи (Англія, Франція, Німеччина, Італія) в період середньовіччя. В Англії під вілланами розумілася основна маса феодального-залежного населення, що виконує необмежені відробіткові повинності на користь свого сеньйора і підлеглого юрисдикції поміщицького суду. Англійські віллани були однією з найбільш незахищених в правовому відношенні категорій населення.

Лендлорд - в середньовічній Англії - великий феодальний землевласник, лорд.

Вітенагемот — політичний орган англосаксонської влади в Англії, що діяв з часів сьомого століття і до одинадцятого століття. Вітенагемот являв собою збори державної еліти для надання нарадчої допомоги королю, членами яких були найважливіші представники англійської знаті, як церковної, так і мирської. Вважається, що Вітанагемот став аристократизованим продовженням старовинного звичаю загальноплемінних зборів, розповсюдженого у германських племен.

Камерарій - посадова особа при дворі, що завідували скарбами.

Маршал -спочатку означав начальника королівських стаєнь і кінноти, потім, в перші часи французької монархії, вище військове звання, відмітною знайом якого служив жезл.

Олдермен — термін англосаксонського походження, що позначав шляхетного правителя графства, після норманнского вторгнення був замінений словом шериф.

Шериф — в деяких країнах виборна або призначувана королем службова особа, що здійснює адміністративні, поліцейські та деякі судові функції.

Канцлер - у феодальних державах середньовічної Європи - вища посадова особа, що очолювала королівську канцелярію і архів, зберігавша державну печатку.

Палата Шахової дошки - вищий орган фінансового управління в середньовічній Англії, володіннях Плантагенетів у Франції, а також у Шотландії, один з перших спеціалізованих фінансових органів у європейській історії. Назва походить від способу обрахування та перевірки грошових надходжень від фінансових чиновників на місцях з використанням клітчастого сукна, що нагадував дошку для гри в шахи.

Асиза у середньовічній Англії:

- засідання королівської ради, а також загальні постанови і розпорядження короля до найбільш відомих королівських слуг.

- особливі види судових позовів.

- виїзні сесії судів.

- суд присяжних.

Кларендонські конституції - 16 статей, складені за розпорядженням англійського короля Генріха II, мали на меті обмежити компетенцію англійських церковних судів і підпорядкувати світському королівському. суду ці церковні. суди (автономні по відношенню до світської влади). Були одним з проявів політики зміцнення королівської влади, що проводилася Генріхом II.

Щитові гроші - вид грошового збору в середньовічній Англії, що стягується з власників лицарських ленів замість їх особистої служби в армії короля. Спочатку носив характер феодальної повинності, пізніше трансформувався у відносно регулярно збираний податок на земельні володіння лицарів. Різке підвищення ставки щитового збору в період правління Івана Безземельного стало однією з причин повстання баронів проти короля, що завершився підписанням «Великої хартії вольностей».

Палата лордів - назва верхньої палати парламенту Великобританії, до складу якої входять світські та духовні лорди (пери).

Палата громад -нижня палата парламенту Великобританії.

Судовий прецедент - винесене судом по конкретній справі рішення, обґрунтування якого стає правилом, обов'язковим для всіх судів тієї ж чи нижчої інстанції при розгляді аналогічних справ.

Велике Журі - колегія присяжних, що скликається з метою перевірки підстав для пред'явлення звинувачення особі по конкретній кримінальній справі і вирішення питання про можливість передання його суду, де справу буде розглянуто за участю "малого журі" присяжних.

Мале Журі - група громадян, яка заслуховує свідчення, представлені обома сторонами на процесі, і яка визначають факти в суперечці сторін.

Місдімінор - в англосаксонській системі права - категорія дрібних кримінальних злочинів, що межують з адміністративними правопорушеннями.

Фелонія - якийсь вчинок, що завдавав шкоди честі, здійснений васалом по відношенню до сеньйора або навпаки - сеньйором по відношенню до васала У той час злочин проти честі було серйозним злочином і карався позбавленням феоду, або переходом васала з його феодом в безпосередню залежність від вищого сеньйора. У своєму сучасному значенні цей термін зберіг значення серйозного злочину.

Тризн - у кримінальному праві Англії одна з історично сформованих категорій злочинів. Як найбільш тяжкий злочин, тризн була виділена з фелонії ще в XIV столітті.

Загальне право - традиційна для Великобританії правова система, що представляє собою систему принципів та правил, що не опротестовані, діють з давніх часів, чи систему декретів та суддівства, в якій суд опирається на використанні подібних звичаїв.

Право справедливості - у Великобританії правова система, що діяла з 14 століття паралельно з загальним правом Право справедливості склалося на основі рішень канцелярського суду, менш пов'язаного формальностями, ніж суди загального права, і який вважався більш справедливим.

Свитки тяжб – особливі книги, в яки заносили рішення королівського суду, що вступили в закону силу.

Суд королівської лави - найстарша в Великобританії судова установа Виділений з королівської ради в особливу курію у 1178 році і спочатку супроводжував королів при їх роз'їздах по країні. Пізніше Суд королівської лави став розглядати найважливіші кримінальні справи, здійснював нагляд за діяльністю нижчих судів. Зіграв важливу роль у створенні загального права.

Суд загальних позовів – суд, який розглядав більшість приватних цивільних позовів і який став основним судом загального права. Здійснював також нагляд за місцевими і маноріальними судами.

«Зоряна палата» - вища судова установа в Англії в 1487-1641 роках, свою назву отримала від прикрашеного зірками стелі залу в королівському палаці у Вестмінстері, де відбувалися засідання палати. Створена королем Генріхом VII головним чином для боротьби з бунтівними феодалами,

«Висока комісія» - надзвичайний суд з церковних питань, заснований в 1559 році в Англії. Спочатку функцією "Високої комісії" була боротьба з католиками, але з середини 1560-х років вона переслідувала переважно пуритан, супротивників англіканської церкви.

Англіканська церква — християнська протестантська церква, яку було засновано в 1534 Генріхом VIII унаслідок Реформації. Є державною в Англії. Головою Англіканської церкви був англійський король. Усі католицькі догмати та обряди зберігалися, землі й цінності монастирів конфіскувались і переходили у власність короля.

Фригольд - «вільне володіння», найменування різних форм феодального земельного володіння або тримання в середньовічній Англії, спадкового або довічного.

Копігольд - форма феодальної залежності селян від дворян, при якій безземельні селяни були змушені орендувати наділи для прохарчування. Основна форма феодально-залежного селянського утримання в Англії в пізньому середньовіччі і на початку нового часу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)