АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Про напади хозарів

Читайте также:
  1. C. ірригографія з повітрям
  2. XVII-ГО СТОЛІТТЯ
  3. а) Всі відповіді вірні
  4. АКАНТОЦЕФАЛЬОЗИ
  5. Алергія
  6. Б) в подальшому можлива зміна діагнозу.
  7. БАБА - ЖЕНЩИНА
  8. ББК Ш9(7К)6 5 страница
  9. Беда в Суздале
  10. В ОСИНОМУ ГНІЗДІ 1 страница
  11. В ОСИНОМУ ГНІЗДІ 2 страница
  12. В ОСИНОМУ ГНІЗДІ 3 страница

Орнаменталізм

Авторство остаточно не доведено

Події 1185 року

…Почнемо не за вимислом Бояна, а просто як воно було…

Віщий Боян співав пісні старому Ярославу Мудрому (який зарізав велетня Редедю), Роману – сину Святослава.

Ігор в Путивлі чекає на Всеволода, який приїхав і кличе брава вирушати з військом проти кочовиків на Дін. Вони вирушають (напитися шоломом з Дону – виграти бій), незважаючи на загрозливі знаки (затемнення сонця, мовчання птахів).

У п’ятницю схрестилися мечі, русичі розбили половців, забрали трофеї.

Другий день – битва, хмари з Дону, погане передчуття. Плем’я ковуїв тікає, битва триває 2 дні, на третій впали стяги, брати розлучились та опинились у полоні у різних ханів.

У Києві Святослав бачить страшний сон (чорне вбрання, синє отруєне вино), який йому бояри пояснюють як біду братів. Золоте Слово Святослава про братів, що дарма вони рано пішли на половців, дарма кров пролили.

Святослав звертається до князів, щоб ті помстились за Ігоря і Всеволода.

У Путивлі голосить Ярославна (дружина Ігоря), звертається до сил природи, аби ті допомогли врятувати Ігоря.

Ігор тікає шляхом, вказаним Богом за допомогою половчанина Овлура. В погоню кинулись Кончак і Гзак. Ігорю допомагають врятуватися птахи, вказуючи шлях до Києва.

Кінець твору – хвала князям.

ЛІТОПИСИ

«Літопис Руський»:

  • «Повість минулих літ»
  • Київський літопис (події ХІІ ст.)
  • Галицько-Волинський літопис (події ХІІІ ст.)

 

Козацькі літописи:

  • Літопис Григорія Граб’янки — літопис 2-ї половини XVII — початку XVIII століття про події Хмельниччини 1648–1654 рр. та Руїни.
  • Літопис Самовидця — літопис староукраїнською мовою, одне з фундаментальних джерел з історії Східної Європи XVII століття, зокрема періоду Хмельниччини і Руїни в Україні. Написана очевидцем подій, вихідцем з старшини Війська Запорозького.
  • Літопис Самійла Величка — наймонументальніший твір української історико-мемуарної прози XVII–XVIII ст.

Нестор Літописець - монументалізм

«Повість минулих літ» - перший літопис («Початковий літопис»)

Оригінал не зберігся, тест дійшов у двох списках (рукописна копія) – Лаврентієвському (ченець Лаврентій, 1337) та Іпатієвському (Іпатський монастир біля Костроми, РФ)

 

Про заснування Києва.

Кий, Щек, Хорив, Либідь як опинились на цій території та заснували місто на честь старшого брата.

Про напади хозарів.

Після смерті братів Кия, Щека і Хорива притискували полян древляни та інші околишні люди, вимагали Данину, яку ті сплатили мечами. Толі старійшини хозарів сказали що ті, хто платили їм данину – будуть панувати над самими ж хозарами, бо мечі у них обоюдогострі, а не з одного боку як саблі хозар.

Варяги Аскольд і Дір проходили повз Київ та вирішили заволодіти ним, і так і вийшло, а Рюрик княжив у Новгороді.

Олег заволодів деревлянами, полянами, сіверянами, радимичами, а з уличами й тиверцями мав рать, велів їм сплачувати данину йому, а не хозарам.

Князь Святослав виріс славним воїном, був своїм серед війська, не мав шатра та не користувався привілеями. Пішов він на Волгу і натрапив на в’ятичів, а коли дізнався, що вони платять данину хозарам – пішов на хозарів та переміг їх.

968 рік. Прийшли печеніги вперше на Руську землю. А Святослав був [тоді] в Переяславці, і заперлася Ольга з онуками своїми — Ярополком, і Олегом, і Володимиром — у городі Києві. І оступили печеніги город силою великою, — незчисленне множество [стояло їх] довкола города, — і не можна було вийти з города, вісті послати, і знемагали люди од голоду й безвіддя. І, зібравшись, люди тої сторони Дніпра стояли в човнах на тій стороні, та не можна було увійти в Київ ані одному з них, ні із города [вийти кому] до них.
У місті люди вирішили, що якщо порятунку не буде, то наступного дня вони здадуть Київ. Тоді один хлопець викликався бути гінцем, переліз через мури, пройшов табір печенізький (знав їх мову, ходив з уздечкою, питав, чи не бачив хто його коня), переплив Дніпро потрапив у табір до русичів. Ті вигадали план, за яким зімітували повернення князя Святослава, чим відлякали печенігів.

Кияни послали гінця до Святослава із докором, що той шукає чужої землі та не опікується своєю. Тодя Святослав швидко повернувся, зібрав воїв, і прогнав печенігів у поле, і було мирно.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)