АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виконання роботи

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  4. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  5. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  11. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  12. А. Виконується при підготовці до роботи

Лабораторна робота №1

З дисципліни: «Фізичні основи електроніки»

На тему: «Дослідження напівпровідникового діода за допомогою програмного комплексу Multisim 11.0»

 

 

Виконав: студент І курсу

групи ІАСУ 109

Солдатенко В.Ю.

Перевірила: Трохименко Н.В.

 

Київ 2013 рік.

Тема: дослідження напівпровідникового діода за допомогою програмного комплексу Multisim 11.0

Мета: вивчити поняття напівпровідникового діода, Навчитись будувати вольт амперну характеристику напівпровідникового діода, а також вміти пояснити різницю між прямим та зворотнім включенням.

 

Теоретичні відомості:

Напівпровідниковий діод (англ. Semiconductor (crystal) diode)- це напівпровідниковий прилад з одним випрямним електричним переходом і двома зовнішніми виводами.

 

Випрямним електричним переходом, в напівпровідникових діодах, може бути електронно-дірковий перехід, гіперперехід або контакт метал-напівпровідник.

 

Випрямний перехід, окрім ефекту випрямлення, має й інші властивості, що використовуються для створення різних видів напівпровідникових діодів: випрямних діодів, стабілітронів, лавинно-пролітних діодів, тунельних діодів, варикапів та інших. Тому напівпровідникові діоди поділяють: на випрямні, високочастотні та надвисокочастотні, імпульсні, опірні (стабілітрони), чотиришарові перемикаючі, фотодіоди, світло діоди, тунельні діоди та інші.

 

Вольт-амперною характеристикою (ВАХ) матеріалу чи пристрою називається залежність струму в ньому від прикладеної напруги.

 

Вольт-амперну характеристику можна визначити також, як залежність падіння напруги на пристрої від струму, що в ньому протікає.

 

Вольт-амперна характеристика зображається у вигляді графіка, в якому напруга відкладається вздовж осі абсцис, а струм вздовж осі ординат.

 

Виконання роботи

Для дослідження роботи діодів було побудовано дві електричні схеми.

 

Схема № 1


Схема № 2

В схемі 1 використано генератор коливань, осцилограф, три резистори, вольтметр, амперметр та діод. Генератор коливань і осцилограф знаходяться у вкладці: Моделирование – Приборы, амперметр і вольтметр у вкладці Индикаторы (indicators), резистори у вкладці Пассивные компоненты, а заземлення у вкладці Источники (sourses) POWER_SOURSES – GROUND.

Завдяки схемі 1 можна дослідити ВАХ кола. Ця схема функціонує так: генератор електричних коливань створює коливання струму різної частоти (Частоту коливання можна змінити двічі клікнувши по генератору зображеному на схемі). Нехай в колі відбуваються гармонічні коливання електричного струму частотою 100Гц. Змінюючи опір на резисторі можна встановити потрібну силу струму та напругу коливань. Встановимо всі три резистори на 1 кОм. Початкова фаза коливань рівна п. Протягом половини періоду коливань діод не буде пропускати струм так як його полярність буде порушена і напрям зовнішнього електричного поля буде запірним. Через діод струм текти не буде. Тому осцилограф реєструватиме коливання струму в колі. Протягом другої половини періоду діод буде ввімкнено в пропускному напрямку і через нього потече струм. Таким чином осцилограф виявиться замкнений накоротко і не буде реєструвати коливання. Цей процес буде повторюватись поки генератор змінного струму створюватиме змінний струм.

 

Загалом картина на осцилографі буде така:

 

А графік залежності напруги в колі від часу буде такий:

 

 

Якщо поміняти місцями контакти діода, то лише під час першої половини періоду осцилограф не реєструватиме коливань. Таким чином картина осцилографа матиме наступний вигляд:

 

 

 

А відповідний графік буде таким:

 

Висновок: На цій лабораторній роботі я навчився користуватися комп’ютерною програмою Multisim 11.0, вивчив поняття напівпровідникового діода, навчився будувати вольт амперну характеристику напівпровідникового діода, а також зрозумів різницю між його прямим та зворотнім включенням.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)