АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Середньооблікова чисельність персоналу

Читайте также:
  1. VІ. ЗАХОДИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛУ ОГД
  2. Види політики менеджменту персоналу
  3. Визначити чисельність працюючих (за категоріями).
  4. Задание 1.5. Заполнить сведения об Учетной политике по персоналу
  5. Закордонні схеми роботи з персоналом. Методи атестації та оцінки персоналу.
  6. Зміст і завдання стратегії та політики менеджменту персоналу організації
  7. ЗОВНІШНІ ТА ВНУТРІШНІ ФАКТОРИ ПОЛІТИКИ МЕНЕДЖМЕНТУ ПЕРСОНАЛУ
  8. Інструкція з охорони праці та техніки безпеки для персоналу охоронної служби, що використовують при роботі зброю, боєприпаси, та інші види спеціальних засобів
  9. Кількість адміністративно-господарського персоналу
  10. Менеджер по персоналу
  11. Міжнародні норми праці та їх значення для менеджменту персоналу.
  12. Мотивація і стимулювання трудової активності персоналу

Коефіцієнт плинності кадрів:

Чисельність звільнених за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни

К плин = ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Середньооблікова чисельність персоналу

Коефіцієнт плинності заслуговує на найбільшу увагу, бо він показує надмірний оборот робочої сили. Надмірним вважають звільнення за порушення трудової дисципліни, у разі невідповідності кваліфікації, за власним бажанням, а також самовільне залишення роботи без поважних причин. Слід вивчити конкретні причини звільнення за власним бажанням (низькі заробітки, тяжкі умови праці, відсутність перспектив професійного зросту, незадовільний психологічний клімат тощо). Треба розробити дійові заходи, спрямовані на закріплення кадрів.

З іншого боку, треба звернути увагу і на зворотне явище – недостатній оборот робочої сили. Про це досить красномовно свідчить показник зростання питомої ваги працюючих пенсійного віку на підприємстві. Тоді слід приймати такі заходи, як прийняття на роботу тільки молодих робітників, примусове звільнення пенсіонерів (якщо дозволяє законодавство) тощо.

Крім цих напрямків аналізу важливим є вивчення питомої ваги основних і допоміжних робочих у чисельності персоналу. Взагалі, підприємства повинні бути зацікавлені у скороченні адміністративного та обслуговуючого персоналу та поліпшенні структури чисельності, бо підвищення частки робочих у чисельності ПВП підприємства означає зростання продуктивності праці.

¨ Аналіз продуктивності праці - найважливіший етап вивчення діяльності підприємства. Від рівня і динаміки продуктивності праці залежить більшість показників виробничо-господарської діяльності. Визначенню досягнутого рівня продуктивності праці найбільше відповідають показники виробітку в натуральному чи грошовому виразі. Отже, підприємство максимально використовує свої резерви підвищення продуктивності праці. Це впливає на збільшення обсягу виробництва, і, головне, призводить до зросту прибутку підприємства. Одночасно скорочується чисельність і ПВП, і робочих.

2. Персонал фірми є найважливішим чинником виробництва. Саме від нього залежить, наскільки ефективно використовуються на підприємстві засоби і предмети праці, наскільки успішно працює підприємство в цілому.

Оцінка діяльності управлінського персоналу.

На кожному сучасному підприємстві управлінський персонал повинен бути невеликим по чисельності, цього можна досягти за рахунок впровадження комп’ютерів, оргтехніки, сумісництва обов’язків, швидкого виконання робіт, чіткого розподілу робочого часу.

Оцінювати діяльність управлінського персоналу слід за такими критеріями:

1. Результативність роботи.

2. Дисциплінованість, вміння виконувати свої обіцянки, брати на себе відповідальність.

3. Прагнення до професійного зросту, бо гарний професіонал – цінний капітал підприємства.

4. Знання основних законів ринкової економіки.

5. Вміння працювати з людьми – ввічливість і тактовність.

6. Відсутність прагнення використати службовий стан для особистого збагачення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)