АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимоги до структури та змісту дипломної роботи

Читайте также:
  1. B. 2. Вимоги до транзакцій
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  5. ISO посилює вимоги до випробування машинозчитуваних паспортів
  6. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  7. V Оформлення звіту з переддипломної практики
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI Поточний контроль виконання роботи
  11. VI Поточний контроль виконання роботи
  12. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.

Дипломна робота є самостійним завершеним науковим дослідженням.

Основним змістом дипломної роботи є пізнання сутності економічних категорій, понять, явищ і процесів, що досліджуються, методологія їх організації у сучасних умовах, аналіз ефективності функціонування та напрями удосконалення відповідно до вимог здійснюваних реформ.

Для забезпечення досягнення цієї мети (належного якісного рівня дипломної роботи) вона має відповідати встановленим стандартам та певним принципом. Серед них можна виділити наступні.

1. Науковий рівень дипломного дослідження.

На основі ґрунтовного опрацювання достатньої кількості наукової літератури, детального аналізу та критичної оцінки різних точок зору науковців та практиків на досліджувану проблему студент повинен продемонструвати своє вміння відслідкувати та розкрити економічну сутність досліджуваних категорій, понять, процесів, особливостей і тенденцій розвитку явищ і процесів суспільного життя. Водночас дипломна робота не повинна ґрунтуватися лише на поглядах одного, нехай і дуже авторитетного автора, відображати лише одну, нехай і досить обґрунтовану, точку зору.

Принагідно слід нагадати, що в сучасних умовах здійснюваних політичних, економічних та демократичних перетворень теоретична цінність публікацій швидко морально старіє та втрачає свою актуальність. Це потрібно пам’ятати і враховувати автору дипломної роботи, досліджуючи сутність певного явища чи процесу, формуючи свою власну теоретичну позицію. Слід дотримуватись вимог до формування списку використаних джерел та вказувати науковий апарат (посилатись на джерела) при проведенні теоретичних дискусій та емпіричних досліджень.

2. Аналітичний рівень.

Зібраний, систематизований, проаналізований автором цифровий матеріал слід подавати в дипломній роботі в текстовій її частині у вигляді аналітичних таблиць, діаграм, графіків або виносити у додатки до дипломної роботи.

Вимоги до таблиць в текстовій частині:

- емпіричний матеріал слід зібрати за кілька (3-5 і більше) років;

- систематизація цифрового матеріалу здійснюється з врахуванням хронології;

- таблиці повинні бути аналітичними, а не інформаційними;

- автор повинен продемонструвати набуті навики застосування різноманітних методів аналізу, моніторингу, моделювання, оптимізації податкового контролю, планування та прогнозування податкових надходжень, виявлення позитивних та негативних тенденцій, оцінки ефектів та ризиків, пошуку резервів;

- емпіричний матеріал повинен бути пов'язаний з текстом, проаналізований, з відповідними коментарями автора;

- в оформленні таблиць, ілюстративного матеріалу, додатків слід дотримуватись стандартних вимог;

- рівень емпіричних досліджень оцінюється як за кількістю таблиць, графіків, діаграм, додатків так і за якістю їх виконання.

3. Ілюстративний рівень.

Автору дипломного дослідження необхідно продемонструвати вміння систематизації результатів теоретичних досліджень, подання їх у вигляді схем, використання графічного методу емпіричних досліджень.

4. Фаховий рівень.

Проведене дослідження повинно відповідати спеціальності, демонструвати високий рівень професійних знань та навиків автора, оволодіння фаховою термінологією, знання законодавчо-нормативної бази, вміння аналізувати явища та процеси, виявляти проблеми та аргументувати пропозиції щодо їх вирішення.

5. Новизна та обґрунтованість пропозицій.

Рівень дипломної роботи оцінюють за позиціями новизни, кількістю та обґрунтованістю пропозицій автора щодо вирішення поставлених в роботі проблем.

6. Апробація результатів дослідження.

Важливою вимогою до дипломних робіт за освітньо-кваліфікаційним рівнем “Магістр” є апробація результатів здійсненого дослідження. Апробація результатів дипломного дослідження студентів здійснюється завдяки участі студентів у наукових конференціях, у роботі круглих столів, виступах на засіданнях наукового гуртка, публікації матеріалів.

7. Презентація результатів дослідження.

Презентація результатів дослідження здійснюється у формі виступу на публічному захисті в Деку з використанням слайдів чи роздаткового матеріалу, участі у дискусії. Тому підготовка до публічного захисту дипломної роботи здійснюється задовго до визначеної дати.

Завдання автора при написанні дипломної роботи значно полегшиться, якщо він для себе складе розширений (деталізований) робочий план, або конспект (проект) майбутньої роботи зі скороченим викладом змісту розділів у тезисному вигляді з виділенням основних моментів.

Зібраний матеріал потрібно викладати у логічній послідовності переходячи від простого (одиничного) до складного (загального).

Характерною ознакою наукового тексту є його цілісність, завершеність, логічна послідовність.

Можливими функціонально-синтактичними засобами вираження логічних зв’язків в дипломної роботі є:

· засоби, що вказують на послідовність (насамперед, спочатку, отже, по-перше, по-друге)

· засоби переходу від однієї думки до іншої (раніше ніж..., необхідно з’ясувати..., зупинитись на..., необхідно розглянути..., перейдемо до...)

· засоби причинно-наслідкового зв’язку (крім того, таким чином, тому, відповідно до цього)

· засоби заперечення (в той час як, проте, але)

· засоби, що підводять підсумок, формують висновок, фіксують результат (підсумовуючи, отже, вищесказане дає підстави, слід зазначити...).

Культуру наукової мови визначають такі її якісні характеристики як точність (зокрема, це стосується формулювання думки, вірного використання термінології, відповідність заключень результатам проведених емпіричних досліджень, відповідність першоджерелам); ясність – думка повинна бути подана зрозуміло, доступно, доказово; стислість – в роботі слід уникати обширних описів, публіцистичних відступів. Робота має в концентрованому виразі показати наукову ерудицію автора, його професійні якості, вміння виявляти проблеми та знаходити шляхи їх розв’язання.

Суттєвою вимогою до дипломної роботи є її відповідність особливостям стилю наукового викладу. Виклад матеріалу зазвичай здійснюють від третьої особи (автор вважає..., на думку автора...), займенник „я” замінюють займенником „ми”.

Важливим в процесі формування рукопису наукового дослідження з оподаткування та митної тематики є дотримання тісного взаємозв’язку теоретичних положень та емпіричних досліджень. Слід підтверджувати теоретичної положення результатами проведеного аналізу, а наведені цифрові дані в таблицях супроводжувати аналізом та висновками дослідника.

Структура дипломної роботи повинна бути наступною:

· Титульна сторінка (видруковується з 1С кафедрою з наказу), додаток (додаток В);

· Пояснювальна записка до дипломної роботи (видруковується з 1С кафедрою з наказу) (додаток Г);

· Завдання на дипломну роботу (видруковується з 1С кафедрою з наказу) (додаток Б);

· Замовлення на виконання дипломної роботи (за наявності) (додаток Д);

· Рецензія (бланк видруковується з 1С кафедрою з наказу) (додаток Е);

· Довідка про впровадження (за наявності) (додаток Ж);

· Відгук наукового керівника (бланк видруковується з 1С кафедрою з наказу) (додаток К);

· Резюме (додаток Л);

· Анотація (додаток М);

· Зміст (починається зі вступу, враховується наскрізна нумерація всіх аркушів зшитої роботи, починаючи з титульної);

· Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за необхідності);

· Вступ;

· Розділ І (теоретичний)

· Висновки до розділу І;

· Розділ ІІ (аналітичний)

· Висновки до розділу ІІ;

· Розділ ІІІ (конструктивний, практичний)

· Висновки до розділу ІІІ;

· Висновки і пропозиції;

· Перелік використаних джерел;

· Додатки (за необхідності).

До дипломної роботи додаються та вклелюються в кінці роботи:

· Висновок керівника дипломної роботи та Висновок кафедри про дипломну роботу;

· Подання голові ДЕК щодо захисту дипломної роботи та Довідка успішності (додаток Н);

Титульний аркуш дипломної роботи містить:

– найменування міністерства, якому підпорядкований вищий навчальний заклад;

– найменування вищого навчального закладу, факультету (інституту) та кафедри, де виконано дипломну роботу;

– прізвище, ім’я, по батькові автора;

– тему дипломної роботи;

– шифр і найменування спеціальності;

– освітньо-кваліфікаційний рівень («спеціаліст», «магістр»);

– шифр групи, прізвище, ініціали та підпис студента;

– науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ініціали і підпис наукового керівника, а також консультанта (за наявності);

– відмітку про допуск до захисту, дата, прізвище, ініціали та підпис завідувача випускової кафедри;

– місто, рік.

Зміст подають на початку роботи. У ньому вказують назви структурних складових роботи, послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів (якщо вони мають заголовки), назви додатків і номери сторінок, які містять початок матеріалу. В змісті можуть бути перелічені номери й назви ілюстрацій і таблиць із зазначенням сторінок, на яких вони вміщені. Скорочення або наведення назви за іншою редакцією, послідовністю і підпорядкованістю порівняно з текстом не дозволяється.

Анотація виконується українською й англійською мовами і містить відомості про автора, назву дипломної роботи, освітньо-кваліфікаційний рівень та спеціальність, за якими вона виконується, місце і рік захисту, стислий виклад змісту та результатів дослідження (додаток М).

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Усі прийняті у роботі малопоширені умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюють у переліку, який вміщують безпосередньо після змісту, починаючи з нової сторінки. Незалежно від цього за першої появи цих елементів у тексті роботи наводять їхню розшифровку.

Перелік друкують двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа — їхню детальну розшифровку. Якщо в роботі спеціальні терміни, скорочення символи, позначення тощо повторюються менше, ніж три рази, перелік не складають, а їхню розшифровку наводять у тексті при першому згадуванні.

Вступ до дипломної роботи за ОКР «спеціаліст» – відповідальна частина роботи, в якій коротко викладають оцінку сучасного стану проблеми, вказуючи практично вирішені та невирішені завдання, прогалини знань, що існують у цій галузі, провідних вчених і фахівців, обґрунтування доцільності проведення наукових досліджень. У вступі формулюють: актуальність вибраної теми; мету і завдання дослідження; об’єкт та предмет дослідження; узагальнені результати вирішення практичного завдання та сферу їхнього використання.

Вступ до дипломної роботи за ОКР «магістр» – відповідальна частина роботи, в якій коротко викладають оцінку сучасного стану проблеми, вказуючи практично вирішені та невирішені завдання, наукові підходи, що існують у цій галузі, провідних вчених і фахівців, світові тенденції вирішення поставлених завдань, обґрунтування доцільності проведення наукових досліджень. У вступі формулюють: актуальність вибраної теми; мету і завдання дослідження; об’єкт та предмет дослідження; вибрані методи дослідження; наукову новизну і практичну значущість отриманих результатів; інформацію про апробацію результатів роботи та публікації.

У вступі необхідно:

1) здійснити постановку проблеми, коротко викласти зміст сучасного стану проблеми, вказуючи вирішені та невирішені завдання, наукові підходи, що існують у цій галузі, світові тенденції вирішення проблеми та її завдань, обґрунтувати актуальність обраної теми, доцільність та значимість проведення наукового дослідження;

2) проаналізувати рівень та сучасний стан дослідження проблеми вітчизняними та зарубіжними дослідниками, вказавши імена тих з них, хто вніс вагомий вклад в її розробку загальним або окремими списками в алфавітному порядку за першою літерою прізвища;

3) сформулювати мету та завдання дослідження. При формулюванні мети не слід вживати слова «дослідження»…, «вивчення…», зважаючи на те, що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Наприклад, мета дипломної роботи „Роль податкової системи в соціально –економічному розвитку української держави” може бути сформульована наступним чином – „... комплексний аналіз концептуальних та прагматичних основ реалізації податкової системи України, виявлення переваг та недоліків вітчизняних фіскальних технологій з метою підвищення їх ефективності, окреслення ймовірних шляхів реформування як соціально –економічного важеля реформування економіки України”.

Завдання дослідження формулюють з урахуванням складеного та погодженого з науковим керівником, затвердженого на засіданні кафедри плану дипломної роботи.

4) визначити об’єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на неї спрямована основна увага дослідника, оскільки предмет дослідження визначає тему дипломної роботи, яка зазначена на титульному аркуші як її назва.

5) вказати методологічну, теоретичну та фактологічну основу дипломного дослідження;

Методологічною основою дослідження є методи дослідження, які застосовано в проведеному дипломному дослідженні для досягнення його її мети. Такими методами можуть, зокрема, бути методи теоретичного наукового пізнання: абстракції, переходу від абстрактного до конкретного, ідеалізації та формалізації, індукції і дедукції, історичний, логічний; та методи емпіричного дослідження: системного аналізу, структурний, порівняльний, факторний, математико-статистичний методи, метод порівнянь, економіко-математичного моделювання, оптимізації та інші.

У науковому пізнанні виокремлюють два рівні: теоретичний та емпіричний. Методологія наукових досліджень розрізняє такі методи наукового пізнання: загальнонаукові та конкретно-наукові (емпіричні).

Загальнонаукові методи використовують в теоретичних та емпіричних дослідженнях. Вони включають до свого складу аналіз, синтез, індукцію, дедукцію, аналогію, абстрагування, моделювання, конкретизацію, системний аналіз. До конкретно-наукових (емпіричних) методів відносять теоретичні та методичні прийоми наукових досліджень. Теоретичними прийомами є використання теоретичного доробку певної науки та створення нових теорій. Методами теоретичних прийомів наук є метод формалізації, аксіоматичний та гіпотетичний методи, та ін.

До методичних прийомів конкретно-наукових досліджень відносять спостереження, експеримент, впровадження результатів дослідження у практичну діяльність, розрахункового-аналітичні методи, методи економіко-математичного моделювання та оптимізації.

Теоретичною основою дипломної роботи є монографії, публікації у фахових періодичних виданнях, реферативні збірники, матеріали наукових та науково-практичних конференцій, навчальна література.

Фактологічну базу емпіричних досліджень складають дані статистичних збірників, аналітичні дані центральних відомств, планові та звітні дані підприємств, організацій (вказується яких саме та за які роки).

6) визначити наукову новизну отриманих результатів. Чітко сформулювати наукові положення, які доповнені, поглиблені, досліджені автором роботи, пропозиції, запропоновані автором самостійно, рекомендовані автором уточнення та рекомендації прикладного характеру;

7) відмітити практичну значущість отриманих результатів. В дипломній роботі подають відомості про практичне використання одержаних дослідником результатів, або рекомендацій щодо їх використання;

8) подати інформацію про апробацію результатів роботи та публікації автора;

9) дати загальну характеристику структури та обсягу роботи.

Основна частина роботи – це її головна структурна складова, що містить виклад відомостей про предмет (об’єкт) дослідження або розробки, які є необхідними і достатніми для розкриття сутності цієї роботи (опис методології дослідження, характеристик і/або властивостей об’єкта дослідження, основних принципових рішень і механізмів, що забезпечують їхню реалізацію) та її результатів. Вона складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. У розділах основної частини детально розглядають методологію, методику і техніку дослідження, узагальнюють його результати. Зміст розділів основної частини має точно відповідати темі роботи, її меті та завданням. Основна частина повинна складатися не менше, як із трьох розділів, кожний розділ – не менше, як із двох підрозділів. В першому розділі висвітлюють теоретичні, політико-правові організаційні, управлінські та історико –філософські аспекти обраної теми. Цей розділ є результатом ґрунтовного аналізу теоретичної та методологічної бази дослідження.

В другому розділі проводиться ґрунтовний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми з використанням статистичних даних та показників роботи функціональних підрозділів Міністерства доходів та зборів України.

Третій розділ повинен містити обгрунтування шляхів, заходів, пропозицій дослідника, що базуються на проведеному в другому розділі аналізі, розрахунок економічної ефективності, пошук оптимізаційних рішень, економіко-математичні моделі.

Кожний розділ основної частини завершується висновками, які містять стислий виклад одержаних результатів (до 1 сторінки).

Висновки розміщують безпосередньо після основної частини, починаючи з нової сторінки. У них наводять отримані автором особисто основні наукові результати, які розкривають ступінь досягнення мети та завдань дипломної роботи, їхню наукову, економічну і соціальну значущість, вказують позитивні та негативні боки запропонованих рішень, порівняння з відомими розв’язками, формулюють рекомендації щодо наукового і практичного використання здобутих результатів. Текст висновків доцільно поділяти на пункти.

Переліквикористаних джерел містить перелік джерел, з яких у роботі використано матеріали і на які є посилання у тексті. Цей перелік починають з нової сторінки, подаючи бібліографічні описи в порядку, за яким вони вперше згадуються у тексті або в алфавітному порядку з їхньою наскрізною нумерацією. Бібліографічні описи посилань у переліку наводять відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи (додаток П).

Додатки вміщують матеріал, який:

а) є необхідним для повного висвітлення теми, але внесення його до основної частини може порушити впорядкований і логічний виклад тексту роботи;

б) не може бути послідовно розміщений в основній частині роботи через великий обсяг або способи відтворення;

в) підтверджує апробацію та впровадження результатів досліджень.

У додатках доцільно вміщувати допоміжні ілюстрації або таблиці, а також матеріали, які через великий обсяг, специфіку викладення або форму подання не можуть бути внесені до основної частини (оригінали фотографій, проміжні математичні докази, формули, розрахунки, інструкції, методики, опис комп’ютерних програм, первинні документи або їхні копії тощо).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)