АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання 2. Побудуйте криву залежності між показниками безробіття (unempl) та економічним зростанням – (gdp)

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. II. Перевірка домашнього завдання.
  5. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  6. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  7. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. VI. Домашнє завдання.
  9. VI. Домашнє завдання.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VII. Домашнє завдання.
  12. А. Завдання

Методичні вказівки до виконання домашніх завдань з дисципліни «Міжнародні фінанси» для студентів денної форми навчання: 6.030503 «Міжнародна економіка» / укл. викл. Енверов Р. Р. – Запоріжжя: ЗІЕІТ, 2013.

 

Зразок виконання домашнього завдання.

 

Завдання 1. Визначте взаємну причинність між показниками пропозиції грошової маси (money) та поточним рахунком (ca – current account) в Україні. Найпростіше взаємну причинність між двома показниками можна визначити за допомогою тесту Гренджера (для цього зручно використати програму E-Views).

Виконання завдання попереджує стислий опис технічної послідовності дій, щодо створення робочого файлу, імпорту статистичних даних, маніпуляцій з показниками (логарифмування, «очищення» від сезонності) та проведення тесту Гренджера.

 

1. Створення робочого файлу у пакеті E-views передбачає таку послідовність:

1) в пункті меню обрати File та New Workfile:


2) задати тип періоду (time frequency) та часовий відрізок досліджуваних показників:

3) вибрати в пункті меню Object та New Object; задати тип об’єкту (для створення папки зі статистичними даними обираємо Series) та називати його:

2. Для імпорту статистичних даних необхідно відкрити створену папку (money), навести на першу клітинку, натиснуту на меню Edit та вставити статистичні данні:

3. Для згладжування від сезонності та логарифмування даних необхідно скористатись послугою Proc та відповідно до потреб обирати меню Generate by Equation – для логарифмування, та Seasonal Adjustment – для згладжування від сезонності (інструмент Sensus X12):

4. Виконання тесту Гренджера передбачає:

1) об’єднання усіх досліджуваних даних в одну групу (виділити всі папки та натиснути праву клавішу миші):

2) в меню View обрати тип аналізу – Granger Causality:

3) аналіз результатів:

Для показників «money» та «ca» спостерігаються дві «нульові» гіпотези: показник «ca» не впливає на показник «money», та показник money не впливає на показник «ca». Для трьох лагів простежується вплив «ca» на «money» та «money» на «ca». Отже, обидві гіпотези можна відкинути через високі показники probability – статистичну значущість (варіації: * – 90 %, ** – 95 %, *** – 99 %). Таким чином, результат тесту Гренджера можна розтлумачити як: протягом досліджуваного періоду простежується вплив показників грошової маси на поточний рахунок, так само як і показників поточного рахунку на грошову масу.

 

Завдання 2. Побудуйте криву залежності між показниками безробіття (unempl) та економічним зростанням – (gdp).

 

Побудова графіка залежності не складає важкої технічної підтримки та є доступною для виконання різними програмними забезпеченнями з маніпулюванням статистичною інформацією, включаючи Microsoft Excel всіх версій, однак ми пропонуємо побудову графіку в звичному статистичному пакеті E-views 5.0.

 

Для початку необхідно створити робочий файл, імпортувати статистичні показники – папки «unempl» та «gdp». Відкриємо їх в одній групі та задаємо потрібну нам операцію:

 

Отриманий графік дозволяє визначити чи існує обернений вплив (логіка «кривої залежності») між показниками, в який період простежується прямий вплив, в який – обернений, які саме події в економіці країни відповідають перепадам на графіку, проаналізувати логічну послідовність подій.

.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)