АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СТРУКТУРА І ЗМІСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  5. II. СТРУКТУРА КВАЛИФИКАЦИОННОЙ РАБОТЫ
  6. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА
  7. III. Структура Клуба
  8. III. СТРУКТУРА, РУКОВОДЯЩИЕ И КОНТРОЛЬНЫЕ ОРГАНЫ КПРФ
  9. IV. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПРОФСОЮЗА
  10. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  11. IY. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ КЛУБА
  12. V Оформлення звіту з переддипломної практики

3.1. Зміст дипломної роботи визначається її темою, складом розглянутих питань, практичним матеріалом, покладеним в основу дослідження.

Незважаючи на особливості, властиві кожній дипломній роботі, обумовлені змістом, усі вони мають приблизно однакову структуру, що включає:

пояснювальна записка;

• завдання на дипломну роботу;

• заява;

реферат;

• зміст (перелік усіх заголовків роботи з указівкою сторінок);

• вступ;

• теоретичний розділ роботи;

• аналітичний розділ роботи;

• розділ з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях (див. електронний варіант методички «Охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях» на кафедрі);

• заключний розділ роботи – пропозиції і рекомендації з поліпшення діяльності підприємства;

• висновок;

• список використаної літератури,

• додатки.

Таблиці, безпосередньо зв'язані з текстом дипломної роботи, надаються в тексті, а таблиці форми регістрів і матеріали, що мають ілюстраційний характер, даються у вигляді додатків.

Пояснювальна записка і завдання на дипломну роботу видається лаборантом кафедри (Див. додаток 3 і 4.)

Реферат містить короткі зведення про дипломну роботу і будується за схемою (Додаток 5):

• зведення про обсяг дипломної роботи (кількість сторінок, рисунків, таблиць, кількість джерел використаної літератури);

• перелік ключових слів;

• текст реферату.

Ключовим словом називається слово (іменник), що виражає окреме поняття, істотне для розкриття змісту тексту. Перелік ключових слів включає 6-9 слів, написаних у рядок через коми, у називному відмінку.

Текст реферату повинен відображати:

• об'єкт дослідження;

• мета роботи;

• метод дослідження;

• отримані результати і їхню новизну.

Обсяг тексту реферату – до 1200 знаків. (зразок у додатку 5).

Зміст дипломної роботи дає зображення про її склад (Додаток 6). Складати зміст доцільно до того, як студент-дипломник розпочне роботу. Він може попередити неточності в побудові дипломної роботи, можливі недогляди і повторення.

Назва розділів, заголовків, підзаголовків і додатків перелічують у тім же порядку і формулюванні, як і в тексті з указівкою сторінок, на яких вони містяться.

Найчастіше дипломна робота складається з вступу, чотирьох розділів і висновку. У кожному розділі виділяють 3-4 параграфи.

У вступі дипломної роботи дається обґрунтування теми, її актуальність, визначаються мета і завдання дослідження, методологічна основа, додається характеристика джерел інформації й огляд наявної літератури.

Актуальність дипломної роботи залежить від того, наскільки її результати сприятимуть вирішенню конкретних практичних завдань або усуненню протиріч у сфері економіки.

При визначенні об’єкта та предмета дослідження слід пам’ятати, що об’єкт - це матеріальна або ідеальна система, яка підлягає дослідженню (підприємства, заклади, організації, інші господарські та організаційні системи). Предметом дослідження виступають характеристики об’єкта дослідження у вигляді структури економічної системи, закономірностей взаємодії елементів її системи, закономірностей розвитку, якостей системи тощо.

Предмет дослідження міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється його частина, яка є предметом дослідження. Предмет визначає тему дипломної роботи, яка визначається на титульному аркуші.

Мета дослідження здебільшого міститься у формулюванні теми. Як правило, її вбачають у виявленні залежностей між певними факторами, з’ясуванні зв’язків між явищами встановлені умов усунення недоліків у економічних процесах, розкритті можливостей їх удосконалення, пізнанні закономірностей і тенденцій розвитку та ін.. Мета дослідження конкретизується в його завданнях, які дають уявлення про спрямованість дипломної роботи. Завдання розкривають мету дослідження і повинні бути відображені у плані роботи та висновках.

Наявність мети завдань є передумовою для обґрунтованого вибору методів, засобів дослідження, методів оброблення результатів дослідження, способів, за допомогою яких вони будуть інтерпретовані і відповідно оформлені.

Для систематичного накопичення матеріалів застосовують різноманітні методи наукового дослідження. Усі методи повинні бути спрямовані на перевірку переконливості висунутих у гіпотезі передбачень. Принагідно зазначимо, що у науці не існує універсального методу дослідження. Кожен пошуковець обирає найзручніший метод, заважаючи на особливість своєї теми і коротко визнає, що саме досліджувались тим чи іншим методом.

Важливу роль у підтвердженні гіпотези відіграє експеримент. Головною метою експерименту може бути виявлення властивостей досліджуваних об’єктів, перевірка справедливості гіпотези і на цій основі всебічне і глибоке вивчення температури наукового дослідження.

Інноваційна новизна полягає в обґрунтуванні нових знань у вигляді зв’язків та закономірностей економічних процесів або розробленої класифікації принципів та нових понять, зв’язаних з темою дослідження.

Практичне значення.

Подаються відомості про практичне застосування одержаних результатів або рекомендацій щодо їх використання в практиці управління економікою.

Основна частина дипломної роботи складається з розділів і підрозділів.

Кожний розділ треба починати з нової сторінки.

У першому розділі, який складається з трьох підрозділів викладаються основні теоретичні і методологічні положення, огляд літератури за темою дослідження, проблеми, що існують у практиці управління персоналом дискусійні та невирішені аспекти теми, нормативно-правове значення відповідної сфери управлінської діяльності, зарубіжний досвід вирішення проблеми.

Важливим на цьому етапі є аналіз, огляд та вивчення літературних джерел, щоб з’ясувати в якому стані в сучасній науці перебуває дана проблема, що досліджено іншими авторами в цьому напрямі, а які моменти не досить вивчені, або взагалі не розглядалися. Після одержання даних за результатами літературного аналізу і формулювання попередніх висновків необхідно порівняти точку зору з даної проблеми. Це дозволить виявити ступінь новизни. Для цього необхідно методично правильно виконати теоретичне дослідження. Спочатку складається список літератури, з якого обираються джерела, які найбільше відповідають темі дослідження. З кожного джерела виписуються цитати і формується картотека, в якій джерела описуються згідно з діючими стандартами. Відразу ж необхідно правильно заповнювати ці картки, щоб надалі не довелось повторно брати книгу, статтю для уточнення, наприклад кількості сторінок у ній. Збір літератури є важливим етапом для наступного оформлення її списку, а також для того, щоб у найкоротший термін знайти необхідне джерело для посилання на нього при написанні наукової статті, або підрозділу роботи. Ідеальний варіант – комп’ютерна картотека, в якій файли систематизуються таким чином, щоб швидко знайти потрібну інформацію.

Почати вивчення літератури можна з перегляду журналістів останніх років, що стосується об’єкта дослідження. Для цього слід переглянути в бібліотеці журнали, монографії, реферативні журнали з тематики роботи.

Наукова робота економічного напряму є специфічною в тому плані, що теоретичні положення слід супроводжувати статистичними даними, які ілюструють те чи інше положення. Збір статистичної інформації є трудомістким етапом роботи. Для цього необхідно знати, де можна знайти таку інформацію. Можливо використовувати статистичні щорічники України Луганської області.

Теоретичний розділ не повинен бути компіляцією чужих думок, навіть за умов використання посилань. Грамотно зроблений огляд літературних джерел передбачає зіставлення думок, методик, концепцій різних авторів. Автор дипломної роботи має показати своє відношення до цих положень і зробити відповідні висновки, а також запропонувати свої концептуальні положення вирішення поставленої наукової проблеми.

Другий розділ дипломної роботи складається з 2-3 підрозділів. На основі аналізу статистичних та інших джерел інформації оцінюється стан об’єкта дослідження: подається загальна характеристика процесу, розглядаються позитивні і негативні сторони досліджуваної проблеми, досягнення і сучасні тенденції розвитку. Разом з тим, студент повинен виявити критичний підхід до аналізу проблеми, вміти побачити невикористані ресурси. Для цього він складає діагностичні таблиці, графіки і т.п., використовує статистико-економічні, економічно-математичні методи, обчислювальну і комп’ютерну техніку.

Матеріали цього розділу повинні базуватися на ретельному вивченні діючого законодавства, інструкцій і інших нормативних матеріалів, на всебічному і глибокому аналізі статистичного і фактичного матеріалу, зібраного в процесі проходження практики. У цьому розділі виконується ретельний економічний аналіз з використанням економіко-математичних та статистичних методів.

Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми цього розділу мають супроводжуватися тлумаченням та висновками, які дозволяють визначити сутність і стан явищ та процесів, що досліджуються, розкрити їх особливості та тенденції розвитку, створити базу для виявлення невикористаних резервів удосконалення діяльності підприємства.

Завданням третього розділу є розробка конкретних рекомендацій, пропозицій щодо удосконалення предмета дослідження на базі основних теоретичних положень, методологічного інструментарію, що викладені у першому розділі, а також з урахуванням результатів аналізу, проведеного у другому розділі дослідження.

Третій розділ найскладніший. Для обґрунтування пропозицій з вдосконалення тих чи інших явищ, реалізації резервів необхідні, як правило, відповідні методики. Цей фактор потрібно враховувати при складанні календарного плану виконання роботи, де на написання третього розділу доцільно приділяти більше уваги.

Четвертий розділ «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» (див. електронний варіант методички «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» на кафедрі) у дипломних роботах складається з двох частин:

- частина І – «Охорона праці»;

- частина ІІ – «Безпека в надзвичайних ситуаціях».

Основна мета включення вказаних частин даного розділу в дипломні проекти полягає у:

- дослідженні у частини І розділу питань, пов'язаних з аналізом і оцінкою шкідливих і небезпечних виробничих чинників, а також із розробкою заходів, щодо створення безпечних і нормальних умов праці на об'єктах економічної і соціальної сфери (промислових, транспортних, енергетичних, хімічних, будівельних, переробних, харчових та інших підприємствах, організаціях, об’єктах соціально-культурного призначення, банках, вузах, школах, бібліотеки і та ін.);

Частина І «Охорона праці» розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» обсягом 10-12 стор. машинописного тексту українською мовою з полуторним інтервалом повинна мати посилання на використані літературні джерела та нормативно-правові акти і складатися з наступних пунктів:

- вступ;

- аналіз офісного або адміністративного приміщення, робочого місця;

- аналіз наявності або можливості виникнення у вказаних приміщеннях і на робочих місцях шкідливих та небезпечних виробничих чинників з порівнянням фактичних значень їхніх параметрів з нормативними;

- заходи, що передбачені дипломним проектом, для поліпшення умов праці.

- гігієни праці та виробничої санітарії, з питань використання комп’ютерної і офісної техніки та зменшення дії психофізіологічних шкідливих та небезпечних виробничих чинників);

- висновки.

- дослідженні у частині ІІ розділу питань стосовно безпеки персоналу і вищезазначених об’єктів в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного і екологічного характеру та обґрунтуванні організаційних, інженерно-технічних та інших заходів захисту персоналу, оцінці стійкості роботи окремих елементів і систем об'єктів до дії вражаючих чинників найбільш вірогідних НС.

Тематика питань в обох частинах розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» визначається на настановній консультації викладачами-консультантами кафедри «Охорона праці та БЖД» СНУ ім. В.Даля.

Частина ІІ «Безпека у надзвичайних ситуаціях» об'ємом 6-8 стор. машинописного тексту українською мовою з полуторним інтервалом з наступних пунктів:

- вступ (у вступі на 0,25 стор., слово «вступ» не писати, необхідно обґрунтувати визначення поняття «Безпека в надзвичайних ситуаціях» (НС));

- найменування теми і визначення основних напрямів, за якими буде здійснюватися розробка (0,25 стор.);

- початкові дані для розробки теми, що видаються консультантом частини ІІ на кафедрі «Охорона праці та БЖД» (0,25 стор.), у процесі співбесіди із студентом відносно теми дипломного проекту;

- аналітичне або логічне розкриття теми – розрахунок оцінки стійкості роботи об'єктів (промислових, транспортних, будівельних і інших підприємств, об'єктів соціально-культурно-побутового обслуговування, різних організацій, офісів, бюро, редакцій, друкарень, ВНЗ, шкіл, бібліотек, архівів, тощо) до дії вражаючих чинників у надзвичайних ситуаціях техногенного і природного характеру;

- організаційні, технологічні заходи по забезпеченню безпеки персоналу і об'єкту, що розроблені у дипломній роботі
(1-2 стор.);

У дипломній роботі після кожного розділу необхідно зробити висновки, а потім загальні після закінчення чотирьох розділів. Висновки до розділів можуть містити пронумероване вкладення результатів дослідження, одержаних у відповідному розділі.

Саме тут коротко наводяться більш важливі теоретичні положення, які містять формулювання розв’язаної проблеми, елементи наукової новизни (після першого розділу);

- узагальнюються результати аналізу та діагностики предмета дослідження за визначеним напрямом дослідження (після другого розділу);

- подаються пропозиції щодо удосконалення напрямів діяльності підприємства, які досліджувались у роботі (після третього і четвертого розділів).

Висновки повинні займати 1-2 сторінки.

У загальних висновках слід давати оцінку як теоретичним так і практичним результатам роботи, отриманим автором роботи особисто в процесі дослідження дати характеристику результатів дослідження з обґрунтуванням сформульованих конкретних пропозицій, показати зв'язок із сучасністю, пропонувати практичні рекомендації. У кінцевому рахунку, висновок констатує ступінь реалізації цілей і задач, поставлених у вступі, науково-теоретичну цінність виконаної роботи.

Наприкінці дипломної роботи приводяться додатки і список використаної літератури. У її перелік включають законодавчі та нормативні акти України, використані книги, журнали, статті, навчальні посібники, довідники, інструкції і т.п.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)