АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

Читайте также:
  1. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  2. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  3. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  4. Боротьба трудящих сільського господарства проти гноблення монополій І великих землевласників у капіталістичних країнах. Аграрні програми комуністичних І робітничих партій
  5. ВИБІР ТЕМИ І СКЛАДАННЯ ЗМІСТУ РОБОТИ
  6. Види парламентів зарубіжних країн за структурою. Зміст представництва нижньої та верхньої палат бікамерних парламентів.Види верхніх палат парламентів зарубіжних держав.
  7. Види та зміст навчальної роботи
  8. Використання спеціалізованої поштової програми Outlook Express для роботи з e-mail.
  9. Вимоги до структури та змісту дипломної роботи
  10. Виникнення і розвиток економічної соціології, її суть і зміст
  11. Власність: поняття, сутність, правовий та економічний зміст. Типи, форми і види власності.
  12. Доведіть, що Іван Драч — невтомний шукач нового змісту і нової форми поезії («Балада про соняшник», «Балада про вузлики», «Крила»).

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ I НАУКИ УКРАІНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСИТУТ ДВНЗ «КНУ»

ФАКУЛЬТЕТ УКРАЇНСЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ

КАФЕДРА УКРАЇНСЬКОЇ ТА СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУР

РОБОЧА ПРОГРАМА,

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ЗАВДАННЯ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ДО НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ

«ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Рр. ХІХ СТ.»

КРИВИЙ РІГ


 

“Історія української літератури 70-90 рр. ХІХ ст.” Робоча програма, методичні рекомендації та завдання для самостійної роботи до навчального курсу (для студентів філологічних факультетів). / Укладач – кандидат філологічних наук, доцент Л. М. Семененко. – Кривий Ріг, 2014.

 

 

Рецензенти: – кандидат філологічних наук, доцент Н. Є. Коломієць,

 

– кандидат філологічних наук, доцент Н.Г. Мельник.

 

 

Робоча програма розрахована на студентів педагогічних університетів. Програма укладена на основі «Галузевого стандарту вищої освіти» за спеціальністю 6010100 «Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова та література» із урахуванням “Програми педагогічних інститутів. Історія української літератури. – К., 1993” та чинних програм з української літератури для загальноосвітніх навчальних закладів.

 

 

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри

української та світової літератур КПІ ДВНЗ _”КНУ”___ __________2014 року (протокол № ___).

 

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ

З ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ 70-90 РР. ХІХ СТ.

ОПИС ПРЕДМЕТА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛ1НИ

МЕТА

Курс “Історія української літератури 70-90 рр. ХІХ ст.” є обов’язковим та має на меті сприяти поглибленню літературної освіти студентів педагогічного університету, дати об’єктивні наукові знання про особливості розвитку літературного процесу відповідного періоду, провідні літературні напрями та специфіку творчості провідних письменників відповідної доби. Опрацювання курсу передбачає також залучення студентів до кращих зразків українського мистецтва слова, покликане сприяти формуванню в студентів національної свідомості, літературних смаків, естетичних пріоритетів.

Основні завдання курсу:

· підвищити інтерес студентів до читання;

· розширити їх читацький досвід;

· навчити розуміти специфіку художньої літератури як мистецтва слова,

· сприймати літературний твір як естетичне явище у нерозривній єдності форми і змісту.

Курс “Історія української літератури 70-90 рр. ХІХ ст.” посідає важливе місце, оскільки саме в зазначену добу було сформовано засади реалістичної та модерної української літератури; на цей період припадає творчість письменників-класиків, активні пошуки авторів на ґрунті змісту та форми, створено справжні шедеври українського слова.

Курс розраховано на студентів 2 року навчання (4 семестр) стаціонарної та заочної форм навчання за спеціальностями «Українська мова і література та українознавство», «Українська мова і література та редагування освітніх видань», «Українська мова і література та англійська мова», «Українська мова і література та шкільне бібліотекознавство» (освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр).

Курс включає чотири змістові модулі: “Реалістичний тип художньої творчості: напрями і стилі”, “Ідейно-естетична взаємодія реалізму й романтизму”, “Народницько-позитивістська традиція кінця ХІХ ст.”, “Еволюція від натуралізму до модернізму (творчість І.Франка)” та індивідуальні науково-дослідні завдання.

У програмі враховано досягнення сучасного літературознавства, передбачено ознайомлення з рядом монографій та літературно-критичних статей, присвячених проблемам літератури відповідної доби. Оскільки значна кількість художніх текстів, що належать до даного періоду, вивчається в межах шкільного курсу української літератури, їм приділено окрему увагу. Пропоновані завдання для самостійної роботи дозволяють студентам використовувати програму в процесі самостійного здобуття та перевірки засвоєних знань.

У програмі також враховано особливості вікової психології, рівень навчально-методичного забезпечення курсу, наявність нових підручників, посібників та хрестоматій.

Програмою передбачено такі прийоми та форми роботи:

· аналіз та синтез для поглибленого сприйняття та засвоєння текстів художньої літератури,

· опрацювання відповідного термінологічного апарату для визначення особливостей літературного процесу та елементів художнього твору,

· вибіркова перевірка конспектів з метою з’ясування найбільш складних для засвоєння питань,

· використання елементів проблемного навчання,

· систематичний контроль за самостійною роботою студентів.

Поетапний контроль знань здійснюється шляхом різних форм проведення практичних занять (семінари, колоквіуми, диспути), використання різних форм письмових робіт (тестування, репродуктивні та творчі завдання). Контроль за самостійною роботою студентів здійснюється шляхом перевірки виконаних завдань, заслуховування анотацій відповідної літератури, перевірки рефератів та конспектів наукових джерел, самостійно аналізованих художніх текстів та творів, вивчених напам’ять.

Методичні поради по підготовці до лекційних занять. Готуючись до лекційного заняття, бажано повторити конспект з попередньої теми, звернутись до пояснення тих моментів, що викликають труднощі, з’ясувати відповідну термінологію.

Методичні поради по підготовці до практичних занять. При підготовці до практичних занять необхідно передусім перечитати художні тексти, винесені на заняття, проаналізувати їх в пропонованих планом аспектах, опрацювати матеріали лекції, підручника, рекомендованої літератури, з’ясувати необхідний термінологічний мінімум, скласти план відповіді по кожному питанню. При необхідності слід звертатись до довідкової літератури, користуватись словниками та енциклопедіями.

Методичні поради для роботи з текстом художнього твору. Опрацьовуючитекст художнього твору, доцільно: уважно читати твір; під час читання робити помітки щодо сюжетно-композиційної структури твору; виділяти у творі сюжетні та позасюжетні компоненти; виділити коло проблем твору; встановити своєрідність образної системи; визначити стильові домінанти письменника; оцінити творчі здобутки автора та місце твору в літературному процесі.

Методичні поради для роботи з літературознавчими джерелами. Опрацьовуючи літературознавчі джерела, доцільно: уважно прочитати зміст; виділити основні питання, які розглядаються, відібрати ті, які передбачені поставленими завданнями (темою практичного заняття); при необхідності скласти план, тези, конспект опрацьованого джерела; реєструвати назви опрацьованих літературознавчих джерел; при потребі зробити огляд літератури по темі, підготувати доповідь тощо.

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)