АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст роботи

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  5. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  11. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  12. А. Виконується при підготовці до роботи

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

НІЖИНСЬКИЙ АГРОТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ
 
 
 
Методичні вказівки   ДО ПРОВЕДЕННЯ ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ  
  ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ УТВОРЕННЯ ПАРИ   Частина 4     з дисципліни Механізація тваринництва  
     
  Ніжин-2009  

 

 

1. Мета роботи. Вивчити загальну будову, роботу та правила експлуатації котлів-пароутворювачів

2. Обладнання. Котли-пароутворювачі Д-721 А, КВ-300 МГ

 

Зміст роботи

Для вироблення пари на технологічні і побутові потреби тваринницьких ферм та комплексів використовують котли-пароутворювачі різних типорозмірів _ (К8-ЗОСЛ. КГ-ЗООУ. КГ-ЗСЮ, КТ-Ф-300, КЖ-Ф-500, КГ-500, Д-721, Д-900, КГ-1000. КГ-1500), що працюють на рідкому, газовидному або твердому палеві, а також електропарогенератори (ЗЗП-160, ЗЗП-250, ЗЗП-400).

Пароутворювачі бувають двох типів - з вертикальним 1 горизонтальним розміщенням котла. До першого типу належать котлинпарсутворювачі КМ-1600. КМ-2500 тощо, а до другого -КВ-300, Д-721, Д-900, КЗК-1000 та інші. Вертикальні котлі можна встановлювати тільки у високих приміщеннях, а горизонтальні - у звичайних, проте останні займають більшу площу. Пароутворювачі сільскогосподарьского призначення - це котли низького тиску. Вони значно простіші й безпечніші в експлуатації, ніж котли високого тиску.

Котел-пароутворювач Д-721А горизонтальний триходовий працює на рідкому паливі.

Загальна будова. Пароутворювач складається (рис. 1) з котла у зборі, рами, системи подачі води, арматури, паливної апаратури, димоходу, електрошафи.

Барабан котла зварений з листової сталі. У днищах по торцях барабана вварені жарова 1 димогарні труби. Зверху барабана розміщений парозбірник. Барабан має передню і задню пустотілі кришки, що з'єднані з ним зверху і знизу трубопроводами. В кришках розміщені димові коробки.

До барабана і кришок котла приварені штуцери для встановлення живильної, водомірної, контрольної:, продувочної та запобіжної арматури, а також люка для огляду і очищення від накипу. Шоб змешши втрати тепла барабан оснащений листовою обшивкою, простір під якою заповнений мінеральною ватою. В задній кришці є противибуховий клапан і димова труба, до якої приєднується димохід.

 


 

 

Котел за допомогою переднього і заднього стояків кріпиться до рами.

До складу арматури котла входять:

- електроконтактний манометр, з'єднаний з котлом за допомогою сифонної трубки і контрольного триходового крана. Манометр забезпечує контроль тиску пари і автоматичне підтримання режиму роботи котла в межах від максимального до мінімального заданих рівнів тиску (170-145 кПа);

- реле тиску, приєднано до згаданої вище сифонної трубки і призначено для відключення паливної апаратури в разі аварійного (173-175 кПа) тиску пари. Воно повинено спрацьовувати раніше від запобіжних клапанів;

- два запобіжних клапани, встановлених на парозбірнику. Вони дублюють реле тиску пари і автоматично відкривають вихід II з котла при тиску 173-175 кПа;

- водомірна колонка, що служить для контролю і автоматичного підтримання в заданих межах рівня води у котлі, відключення паливної апаратури в разі його аварійного зниження. Два водопровідних крана на корпусі дублюють контроль рівня води у котлі;

- продувочні вентилі, встановлені в нижній частині барабана і кришок, використовуються для видалення шламу;

- засувка для регулювання подачі пари до споживача;

- легковиплавна контрольна пробка, по знаходиться у верхній частині задньої димової камери барабана. Ця пробка виплавляється в тому разі, коли не спрацьовують електроди ні нижнього, ні аварійного рівнів води мірної колонки. Шум пари, що виривається при цьому з котла, сигналізує про аварійне зниження рівня води у котлі.

Система живлення котла водою забезпечує подачу води у котел з одночасною магнітною обробкою її проти карбонатної жорсткості, яка спричиняє утворення накипу на внутрішніх кип'ятильних поверхнях. Ця ж система забезпечує промивання котла і кришок. Воду в котел можна подавати насосом або з водопровідної мережі (якщо тиск в ній перевищує надмірний тиск у котлі не менш, ніж на 100 кПа) через запірний електромагнітний вентиль. При надходженні у котел вода проходить магнітний протинакипний пристрій (ПМУ), розчинені в ній солі під дією магнітного поля змінюють свою структуру і при нагріванні не осідають на стінках котла, а випадають в осад у вигляді кристалічного шламу. Останній видаляється під час продування котла. На живильному водопроводі встановлені вентиль, а також зворотній клапан, що автоматично перекриває вихід з котла після підживлення його водою.

Паливна апаратура, що складається з горілки і системи подач, палива (паливний насос з електроприводом, напорний золотник, пластинчастий фільтр, всмоктувальний і нагнітальний трубопроводи з приєднувальними штуцерами, електромагнітний вентиль, гвинт для впускання повітря), забезпечує надходження в топку палива та повітря в оптимальних кількостях при максимальному і мінімальному режимах роботи котла, їх змішування та запалювання суміші.

Димохід складається з чотирьох труб, що з'єднуються за допомогою фланців. Верхня труба закінчується вогнегасником та захисним козирком.

Порядок роботи. Електрична схема пароутворювача дозволяє здійснювати управління його роботою в автоматичному і ручному режимах. Розпалювати, а також проводити наладку котла рекомендується при ручному управлінні.

Пересвідчившись по водомірній колонці в тому, що котел заповнений водою, вимикач "Мережа 380" переводять в положення "Вкл.”. При цьому загоряється відповідна сигнальна лампа. Перемикач "Хід роботи" ставлять в положення "Ручн." і цим самим включається вентилятор, починається продування топки. Потім перемикач "Ручне управління" переводять в положення "Запал.": електромагніт прикриває повітряну заслінку, відкривається електромагнітний "клапан” на трубопроводі, включається паливний насос і трансформатор запалювання (всі елементи спрацьовують одночасно).

Після певного-часу, необхідного для формування стабільного полум'яну топці, перемикач "Ручне управління" переводять у положення '"Мале горіння". При цьому відключається трансформатор запалювання, а пальник продовжує працювати на малій потужності: частина палива через електромагнітний вентиль повертається до всмоктувального трубопроводу.

Для роботи на максимальному режимі перемикач "Ручне управління" ставлять у положення "Велике горіння": відключається електромагніт повітряної заслінки, яка під дією пружини повністю відкриває подачу повітря. Одночасно електромагнітний вентиль відключає рециркуляцію палива, що збільшує подачу його в топку. При появі пари з верхнього відкритого (для випускання повітря) водопробного крана його перекривають. Тиск в котлі почне зростати і коли досягне 150 кПа, плавно відкривають засувку споживання пари. Далі спостерігають за тиском пари в котлі, він не повинен перевищувати 170 кПа.

Насос для подачі води або водопровід включають коли рівень вода в котлі опускається до нижньої стрілки водомірної колонки, а виключають їх - при досягненні рівня верхньої стрілки мірної колонка. Зупиняють роботу пароутворювача в режимі ручного керування шляхом вимикання механізмів зворотньому порядку їх включення. Аварійна зупинка здійснюється вимиканням перемикача "Рід роботи", або переведенням головного рубильника "Мережа 330" в положення "Викл."

Робота в автоматичному режимі керування передбачає пуск пароутворювача, підтримання в заданих межах тиску пари і води в котлі. Регулювання подачі повітря відповідно до кількості палива, що надходить в топку, відключення паливного насоса при аварійних підвищенні тиску пари або зниженні рівня води, згасанні полум'я. Забезпечується також світлова сигналізація про напругу в мережі та нормальну роботу пароутворювача, світлова і звукова сигналізація в аварійних випадках. Для автоматичної роботи пароутворювача необхідно перемикач "Ручне, управління" поставити в положення "Викл.", а перемикачі "Водяний насос" або "Водопровід" - в положення "Авт.". Потім включають автоматичний вимикач "Мережа 380". Автоматичний пуск пароутворювача здійснюється повертанням рукоятки перемикача "Рід роботи" у положення "Авт.".

Про завершення пуску пароутворювача і вихід його на максимальний режим роботи свідчить загорання сигнальної лампи "Нормальна робота". Після цього засувку споживання пари необхідно відрегулювати так, щоб тиск в котлі при тривалій стабільній роботі підтримувався на рівні 166-169 кПа. В процесі роботи треба періодично слідкувати за рівнем води в котлі. Коректування рівня води проводять подовженням чи вкороченням електродів мірної колонки шляхом їх відкручування або закручування. При цьому вкорочення електродів веде до збільшення рівня води в котлі, а подовження зменшує його. Якщо з якоїсь причини електроди не забезпечують автоматичного регулювання рівня, необхідно перейти на ручне управління подачі води у котел.

Оптимальне співвідношення подачі палива і повітря в топку відрегульовано на тракторному гасі на заводі. В разі зміни вида пальника або заміни спрацьованих завихрювача чи денця пальника спочатку регулюють подачу палива за допомогою напірного золотника (межі регулювання тиску 1-1,4 Па) до 64 кг/год Потім регулюють співвідношення палива і повітря на великому горінні (при відкритій заслінці) за допомогою спеціального гвинта і на малому горінні - довжиною тяги заслінки. Регулювання вважається задовільним, якщо подача повітря в 1,1-1,15 рази перевищує подачу палива і оцінюється візуально за кольором вихлопних газів: не повинно бути помітного диміння.

Залежно від жорсткості, живильної води потрібно періодично, але не менше трьох разів за зміну, продувати барабан і кришки котла, мірну колонку, сифонну трубку, запобіжні клапани. Цей процес полягає в тому, що поперемінно відкривають та закривають відповідні спускні вентилі і зливають протягом 5-10 с брудну воду (шлам). Відкривати та закривати вентилі потрібно обережно і плавно, щоб уникнути гідравлічного удару. Продування обов'язково здійснюють також на початку кожної зміни.

Для попередження прикипання запобіжних клапанів їх слід перед кожною зміною підривати тягою. Вантаж опускають легко, притримуючи кільце.

Короткочасні зупинки пароутворювача рекомендується здійснювати, одразу після їх підживлення водою. При цьому вимикають паливну, апаратуру і знижують тиск в котлі до 130-150 кПа. В разі тривалої зупинки - старанно продувають водяні і парові комунікації, сифонну трубку електроконтактного манометра, виключають паливну апаратуру, повністю знижують тиск і зливають воду з котла, кришок та трубопроводів системі живлення.

Головними причинами несправностей пароутворювача можуть бути неправильне його обслуговування, живлення забрудненою водою або надто жорсткою водою, несвоєчасне очищення котла від сажі, нагару або накипу, спрацювання механізмів чи пристроїв.

Технічне обслуговування.У процесі експлуатації для підтримання технічно справного стану і безпечної роботи пароутворювача, відновлення його продуктивності, запобігання передчасному виходу з ладу і зниженню експлуатаційних витрат рекомендується проводити ЩТО, а також ТО-1 (після кожних 250 ґод роботи) і ТО-2 (після 1250 год).

Перед пуском у роботу оглядають пароутворювач і перевіряють наявність необхідного інструменту, стан зовнішніх кріплень, особливо контуру заземлення, а також ущільнення електрошафи. Для очищення фільтра паливної системи провертають його маховичок на 1,5-2 оберти. Зливають шлам (осад), відкриваючи для цього на 5-10 с почергово продувочні вентилі барабана і кришок котла, водомірної колонки, сифонної трубки.

Під час роботи контролюють дію приладів та вузлів, перевіряють рівень води за показами мірної колонки, відсутність підтікання палива, води і пари з трубопроводів та з'єднань, а також сторонніх стуків і шумів у вузлах та механізмах. Регулюють ступінь відкриття засувки пари від­повідно до правил експлуатації і стежать за нормальним згоранням палива (без помітного диміння вихлопних газів).

Періодично (не рідше трьох разів за зміну) продувають барабан і кришки котла, мірну колонку, сифонну трубку електроконтактного манометра.

У кінці роботи закривають кран системи подачі палива і пересвідчуються в чіткості спрацювання приладу контролю полум'я, світлової та звукової сигналізацій. Вимикають електроживлення і закривають вентиль подачі води. Перевіряють наявність коксу у жаровій трубі і при необхідності очищають її за допомогою скребка та лопатки. Очищають пароутворювач і площадку навколо нього. У разі необхідності протирають скло фотоголівки і водомірної колонки.

Періодичне ТО-1 починають із проведення попередніх операцій. Потім зливають відстій з паливного фільтра і промивають його елементи гасом. Відкривають задню кришку котла і очищають від сажі жарову та димогарні труби за допомогою скребка і йоржа, а також плоскі поверхні нагрівання кришки і димової камери, контрольну легкоплавку вставку, іскрогасник димової труби. Сажу з передньої димової камери видаляють крізь люк на торцевій стінці кришки або шляхом продування за допомогою вентилятора при закритій задній кришці. Знімають кришку і очищають від накипу та шламу електроди і внутрішні поверхні водомірної колонки. Очищають свічку запалювання скло фотоголівки.

Періодичне ТО-2 передбачає виконання всіх операцій попередніх заходів. Додатково замінюють заливку у контрольній пробці (склад легкоплавкої вставки — припій ПОС18 або 90 свинцю і 10 олова). Знімають і очищають від сажі димову трубу. Замінюють спрацьовані завихрювач та денце форсунки і регулюють паливну систему на бездимне горіння. При потребі замінюють азбестові ущільнення кри­шок котла. Перевіряють технічний стан вимірювальних приладів, засобів автоматичного регулювання, арматури котла і усувають виявлені несправності. Перевіряють та­кож стан і в разі потреби замінюють футерівку фурми.

Видаляють накип з поверхонь нагрівання хімічним способом (розчином тринатрійфосфату, каустичної соди або соляної кислоти) і ретельно промивають котел. Відновлюють пошкоджене захисне пофарбування, замінюють масло у підшипниках електродвигунів і випробовують котел під тиском 200 кПа. Для цього знімають запобіжні клапанні закривають заглушкою отвір перехідника. Замість електроконтактного манометра встановлюють перевірений манометр із шкалою тиску до 250 кПа. Воду в котел подають від водопроводу або ручним насосом.

Після проведення ТО-2 запускають пароутворювач і перевіряють надійність системи відключення паливного насоса при аварійному підвищенні тиску пари, аварійному зниженні рівня води в котлі, а також згасанні полум'я у топці.

Котел-пароутворювач Д-900 є модернізацією пароутворювача Д-721А. У новій моделі додано блок утилізації тепла БУ-Ф-1000, який забезпечує підігрівання води, що надходить із системи живлення, а також перегрівання пари за рахунок тепла димових газів.

Котел пароутворювач КВ-ЗООМТ призначений для нагрі­вання води та вироблення пари. Він складається з котла у зборі, рами, системи подачі води, арматури, димоходу, електрошафи.

Основою котла є рама, на якій горизонтально встановлено циліндричний корпус котла. Всередині корпуса розміщена жарова труба (топка). У передній частині топки вмонтована горизонтальна колосникова решітка, на якій згорає тверде паливо. Під решіткою знаходиться піддувало, куди вентилятором подається повітря для кращого згорання палива. На шляху руху гарячих газів у задній частині топку перетинають під різними кутами по діаметру водяні кип'ятильні труби. Вони збільшують поверхню теплообміну, сприяють кращому використанню тепла газів, що виходять з топки, підвищують ККД котла. Між корпусом і жаровою трубою розміщується міжстінкова водокип'ятильна камера. Вздовж верхньої частини корпуса котла приварено напівциліндричний парозбірник, з'єднаний із водопаровою камерою котла отворами. При кип'ятінні води крізь ці отвори пара потрапляє у парозбірник, в який вварені штуцери та патрубки для манометра, запобіжних клапанів, а також для відбору пари.

На передньому фланці корпуса котла змонтовані водомірне скло, крани для контролю верхнього та нижнього рівнів води, дверцята топки, піддувала та вентилятор. У міжстінковій камері котла розміщено трубчастий змійовик теплообмінника для підігрівання води. На задньому фланці котла кріпиться димогарна труба, в якій змонтова­но трубчастий перегрівач пари (сухопарник).

На корпусі котла приварені патрубки для подачі води, підключення блока датчиків рівня води, зливання води, а також кронштейни для кріплення протинакипного магніт­ного пристрою та пульта керування. Для подачі води в котел встановлено водяний відцентровий насос, а для контролю тиску пари та підтримання її у заданих межах — електроконтактний манометр.

Насосом 10 через протинакипний пристрій 8 вода подається у камеру 13. Рівень її контролюють за допомогою водомірного скла 16 та кранів 14 і 15.

У жаровій камері згорає тверде паливо, стінки внутріш­нього циліндра 4 та кип'ятильні труби 2 нагріваються і пі­дігрівають воду. Для кращого горіння вентилятор 12 нагнітає у топку повітря через піддувало.

Пара, що утворюється у камері 13, через отвори надходить у парозбірник 20, а звідти у трубчастий перегрівач пари 23. Тут вона додатково перегрівається гарячими газами, які виходять з топки димарем 24, і паропроводом 25 надходить до споживача.

У трубчастому змійовику 22 можна нагрівати воду для технічних потреб.

Електроконтактний манометр 18 призначений для контролю за тиском пари і підтримання його в заданих межах. У разі підвищення тиску відкриваються механічні запобіжні клапани 21, пара виходить з котла і тиск у ньому знижується.

 

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)