АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сестринський діагноз

Читайте также:
  1. Встановлений хворому діагноз є лікарською таємницею.
  2. Дайте гігієнічну оцінку умовам праці, поставте діагноз та обгрунтуйте лікувально-профілактичні рекомендації.
  3. Етіологічне підтвердження діагнозу туберкульозу.
  4. Приклади формулювання діагнозу.
  5. Принципи формування клінічного діагнозу на підставі клінічних даних.
  6. Хворому з діагнозом інфаркт міокарда у перші2 доби лікар призначив пиття 7-8 разів протягом дня по 50 –75 г різних напоїв. Які з названих напоїв забороняється вживати хворому?

Формулювання сестринського діагнозу

Наступним завданням другого етапу є формулювання сестринського діагнозу.

В літературі існує декілька визначень сестринського діагнозу.

Сестринський діагноз — стан здоров'я пацієнта (теперішній або потенційний), встановлений в результаті проведеного сестринського обстеження і який вимагає втручання з боку сестри.

Сестринський діагноз — це визначення проблеми пацієнта, яка формується на основі зібраних даних і зроблених висновків.

Сестринський діагноз, поставлений кваліфікованою медсестрою, описує існуючу або потенційну проблему пацієнта, яку медсестра, в силу свого розуміння і досвіду, здатна і уповноважена вирішити.

Сестринський діагноз — це визначення стану пацієнта (відносно здоров'я або хвороби), який медсестра здатна і уповноважена законом виправити.

Основні риси сестринського діагнозу:

1. Є визначенням проблеми пацієнта.

2. Має причетність до стану здоров'я або потенційних проблем зі здоров'ям.

3. Висновок, який є результатом визначення ознак і симптомів захворювання згідно з обраною сестринською моделлю.

4. Ґрунтується на суб'єктивних і об'єктивних даних.

5. Є відображенням судження медсестри про проблему.

6. Стисле, чітке означення проблеми.

7. Складається з двох частин, перша — характеризує реакції людини, друга — фактори, що їх зумовлюють (якщо вони відомі).

8. Належить до функцій, які входять в компетенцію медсестри.

9. Повинен підтверджуватися пацієнтом.

Варто зазначити, що в сестринському діагнозі має місце багатослівність і неточність діагностичної мови, і це, безумовно, обмежує його застосування медичними сестрами. В той же час без єдиної класифікації і номенклатури медичні сестри не зможуть використовувати в практичній діяльності сестринський діагноз і спілкуватися одна з одною на зрозумілій для всіх фаховій мові.

Варто звернути увагу на те, що, на відміну від лікарського діагнозу, сестринський діагноз направлений на виявлення відповідних реакцій організму на захворювання (біль, гіпертермія, слабкість, занепокоєння і т.п.). Лікарський діагноз не змінюється, якщо не була допущена лікарська помилка, а сестринський діагноз може змінюватися щодня і навіть протягом дня у міру того, як змінюються реакції організму на хворобу. Крім цього, сестринський діагноз може бути однаковим при різноманітних лікарських діагнозах. Наприклад, сестринський діагноз "страх смерті" може бути в пацієнта з гострим інфарктом міокарда, у пацієнтки з новоутвореннями молочної залози, у підлітка, в якого померла мама, і т.п.

Таким чином, завдання сестринської діагностики — встановити всі наявні або можливі в майбутньому відхилення від комфортного, гармонійного стану, встановити, що найбільш обтяжує пацієнта в даний момент, є для нього головним, і спробувати в межах своєї компетенції скоригувати ці відхилення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)