АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ці місця пронизані численними іонними каналами, завдяки чому вони є електро-

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. Австралопітеки:різновиди, датування, місця знаходження
  3. Б) Зварювання, плавка, паяння, електро- та газорізка металів
  4. Визначення наявності проблеми, що може бути віднесена до «вузького місця».
  5. Кемпінг - це організований табір на природі з облаштованими місцями для стоянки автобудинків і караванів і різноманітним сервісом для повноцінного відпочинку.
  6. Конструкторські особливості робочого місця).
  7. МІСЦЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОЇ ПРИГОДИ
  8. Місця події
  9. Місця події
  10. Надання житлового місця в гуртожитках
  11. Огляд місця події.
  12. Огляд місця, де стався нещасний випадок

збудливими частинами аксона і в них може розвиватися ПД. Відстань між сусідніми пе­ретяжками складає 0,2-2 мкм залежно від товщини нервового стовбура: чим він товстіший, тим ця відстань більша.

Немієлінізовані волокна не ма­ють мієлінової оболонки і вкриті тільки шванівськими клітинами, між шванівськими клітинами і осьвим циліндром є щілина 15 нм (150 А), яка заповнена міжклітинною рідиною. У зв`язку з такою будовою поверхнева мембрана осьового циліндру сполучається з оточуючою волокно міжклітинною рідиною. Тому збудження у них може виникати будь-де. При нанесені подразнення на таке волокно відбувається двобічне розповсюдження збудження.

У м'язових і немієлінових нервових волокнах збуджен­ня розповсюджується безперервно «від крапки до крап­ки», по мієліновому нервовому волокнустрибкоподіб­но від одного вузла до іншого, а інколи перестрибує через 2—4 вузли. Такий тип проведення збудження нази­вається сальтаторним. Швидкість сальтаторного роз­повсюдження значно вища, ніж безперервного. У сальтаторному вона досягає 120 м/с, а у безперервному м'я­зовому волокні — 0,5 м/с і менше.

У немієлінізованих волокнах швидкість поширення ПД залежить і від опору ак­соплазми аксона. Цей опір, у свою чергу, зумовлений діаметром волокна: чим мен­ший діаметр, тим більший опір. Тому швидкість поширення збудження в тонких волокнах найменша (до 0,5 м/с).

 

Рис. 2.11. Схема проведення потенціалу дії по безміеліновому нервовому волокну: А - зона рефрактерності, Б - зона збудження, В - зона спокою

В немієлінізоваиих во­локнах швидкість поширення збудження прямо пропорційна діаметру волокна, тобто вона тим більша, чим більший діаметр волокна.

Крім того, швидкість поширеня збуджен­ня тим більша, чим нижчий опір зовніш­нього середовища.

За швидкістю проведення збудження нервові волокна поділяютьсяна три групи:

- А - мієлінові, швидкість 70-120 м/ с (наприклад, аксони мото­нейронів передніх рогів спинного мозку);

В - мієлінові, швидкість 3-18 м/с (наприклад, прегангліонарні волокна автономної нервової системи);

С -безмієлінові, швидкість до 3 м/с (наприклад, постгангліонарні волокна сим­патичної нервової системи).

Закони проведення збудження по нервовому волонку.

1. За­кон анатомічної і фізіологічної ціліс­ності волокна — проведення збудження в нерві можливе лише за умови його абсо­лютної цілості і нормального функціональ­ного стану.

2. Закон двобічного проведення збудження — збудження поширюється в кожному нерво­вому волокні в обох напрямках від точки подразнення.

3. Закон ізольованого проведення збудження. У нервовому стовбурі, що складається із безлічі нервових волокон, збудження з одного нервового волокна на сусідні не передається.

 

V. ФІЗІОЛОГІЯ М`ЯЗІВ.

Одним із найважливіших чинників роз­витку тваринного світу є активний рух. Рухи можуть здійснюватися в межах само­го організму, а також забезпечувати його активне переміщення у просторі.

М'язи людини поділяються на три групи:

- посмуговані скелетні,

- посму­говані серця і

- непосмуговані (гладенькі).

Для всіх м'язів характерні:

- збудливість (здатність відтворювати ПД),

- провідність (здатність до проведення збуд­ження уздовж м'язового волокна) і

- скоротливість (здатність змінювати свою довжину й напругу).

Посмуговані м'язи

мають попе­речну смугастість, яка зумовлена чергуванням ділянок з різним заломленням світла, що помітно під світловим мікроскопом.

Посмуговані м'язи складаються з воло­кон (симпластів) двох типів - червоних і білих.

Червоні м'я­зи мають тонкі волокна, багаті на сарко­плазму, де міститься значна кількість ядер і мало м'язових міофібрил. У саркоплазмі цих м'язів міститься пігмент міоглобін, який, подібно до гемоглобіну крові, здатний зв'я­зувати й віддавати кисень. Ті м'язи, які щодня і майже без­перервно працюють, забезпечуючи певну позу людини, називають статичними, або тонічними, м'язами. Вони мають бу­дову, властиву червоним м'язам. Червоні волокна беруть участь у рухах, де потрібна витривалість і ритмічність:ходіння, біг, плавання, підтримання вертикального положення тіла

 

Білі цем'язи, що містять товсті волокна і значно більше міофібрил, рівномірно розподілених у саркоплазмі, мають світліший колір. М'язи, які здійснюють швидкі й сильні скорочення, є білими, їх ще називають фазними, або тетанічними, м'язами. Білі волокна забезпечують здійснення важкої але нетривалої роботи.

У людини співвідношення червони і білих м'язових волокон різне в різни м'язах. Це залежить від функції, яку виконує м'яз.

 

Будова м'язового волокна та типи м`язових волокон.

Структурно-функціональною одиницею м'яза є м'я­зове волокно

(симпласт).

У посмугованих м'язах — це багатоядерна (близько 100 ядер) клітина міосимпласт), що утворилася злиттям первинних м'язових клітин — міобластів.

М'язове волокно має циліндричну фор­му, товщина його коливається від 10 до 100 мкм, а довжина від кількох міліметрів до кількох (іноді десятків) сантиметрів. Зовні волокно вкрите оболонкою (сарко­лемою), яка складається з двох шарів:

- зов­нішнього, що виконує функцію еластичного футляра і забезпечує його пружність,

- внутрішньогобазальної мембрани.

Під сарколемою міститься саркоплазма, яка складається з:

- саркоплазматичного матриксу і

- агранулярної ендоплазматичної сітки або саркоплазматичного ретикулуму(СР).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)