АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Первинно - активним транспортом

Читайте также:
  1. Активними операціями називаються операції з розміщення банківських ресурсів.
  2. АНАЛІЗ ТА ОБРОБКА ПЕРВИННОЇ ІНФОРМАЦІЇ
  3. Види допоміжних виробництв, їх облік та характеристика первинної документації з обліку витрат допоміжних виробництв
  4. Виды транспорта. Управление транспортом.
  5. Д) Щодо первинного обліку відходів
  6. ДИФЕРЕННЦІАЦІЯ І СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ПЕРВИННОЇ КИШКИ
  7. Значення поліклініки, як первинного ланцюга.
  8. Кон’юнктура первинного і вторинного ринку синдикованого кредитування
  9. Методика первинної діагностики
  10. Незаконне поводження з радіоактивними матеріалами
  11. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами чи радіоактивними матеріалами
  12. Органи дихання первинноводних організмів. Походження

В першому випадку транспорт даного метаболіту проти градієнта концентрації може бути поєднаний з одночасним рухом другої речовини, що рухається по своєму концентраційному ґрадієнту.

Друга молекула може рухатися в тому ж напрямку, що і перша (симпорт), або в протилежному напрямку (антипорт). Якщо ж йон транспортується один, то це носить назку уніпорт

Процес, при якомуперенесення речовин відбувається проти ґрадієнта за допомогою переносників, що використовують при цьому енергію уже існуючого ґрадієнта іншої речовини, частіше іонів Nа+ називається

вторинно - активним транспортом (або поєднаним транспортом)

В другому випадку енергія може поставлятися будь – якою високоенергетичною сполукою (наприклад, АТФ), яка фіксована на поверхні білка, що служить носієм. Такий «пристрій» називається насосом(помпою). Йонні помпи підтримують усередині клітини постійний іонний склад.

Процеси активного транспорту, у яких енергія АТФ безпосередньо використовується для перенесення речовини проти ґрадієнта, називаються первинно - активним транспортом.

У тканинах ссавців виявлено декілька основних систем активного транспорту таких, як:

- натрієвий і кальцієвий насоси (Na+Kнасос, Са2+K насос),

- системи транспорту глюкози та інших цукрів і

- системи транспорту амінокислот.

Дуже важливим для клітини є Nа+K+ насос.

Розглянемо роботу Nа+-К+-помпи} що забезпечує поєднаний первинно-активний транспорт іонів натрію і калію.

У більшості клітин внутрішньоклітинна концентрація [К+] висока і постійно складає 120–160 ммоль/л, у той час як концентрація [Nа+] < 10 ммоль/л.

Навпаки, позаклітинна рідина містить багато іонів Nа+ ([Nа+] 150 ммоль/л) і набагато менше іонів К+ ([К+]< 4 ммоль/л). Тому на клітинних мембранах виникає концентраційний ґрадієнт цих двох іонів. Сталість високої внутрішньоклітинної концентрації [К+] підтримується виходом із клітин Nа +, що відбувається з витратою енергії, із заміною його на К+.

За кожен цикл із клітини виводиться три іони натрію і входить у клітину два іони калію.

Завдяки роботі помпи створюються іонні градієнти: іонів калію в цитоплазмі в 30-50 разів більше, ніж на зовнішньому боці мембра­ни клітини, а іонів натрію у 8-10 разів більше в зовнішньому середовищі, ніж усередині клітини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)