АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СТРУКТУРА ЛЕКЦІЇ . Цикл природничо – наукових дисциплін

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  3. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  4. II. Структура Доклада
  5. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  6. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  7. III. Социальная структура и стратификация
  8. IV. Границы структурализма?
  9. IV.Структура, порядок изложения и оформления работы
  10. VI. Взаимодействие Церкви с государственными структурами и обществом в деятельности по реабилитации
  11. VII. СТРУКТУРА ЛИЧНОСТИ
  12. Административная структура ММЦ «Валко. Новая звезда»

МОЗ УКРАЇНИ

ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ

Цикл природничо – наукових дисциплін

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ЛЕКЦІЇ

НА ТЕМУ:

«Фізіологія як наука. Загальні принципи регуляції фізіологічних функцій. Фізіологія нервового волокна. Збудливість. Фізіологія скелетних м’язів, опорно-рухового апарату. Фізіологія нервово-гуморальної регуляції організму».

ПРЕДМЕТ: фізіологія

людини

Курс – 2

Семестр – 1

Спеціальність -512010105.

Кількість годин – 2.

ПІДГОТУВАЛА: викладач

фізіології Павлик О. А.

 

Розглянуто і схвалено

на засіданні методичної комісії

природничо – наукових дисциплін

Протокол № _______від_____2011

Голова циклової комісії _________

/Чеботар І.П. /

 

І. АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ.

Спрямованість сучасної медицини на збереження здоров'я передбачає професійну готовність медичного працівника до фізіологічно осмисленої оцінки рівня здоров'я пацієнтів. Тому цілком очевидно, що підґрунтям цілеспрямованої дії медичної сестри повинні має бути знання структурно-функціональної та біологічної організації здорової людини і розуміння, що оцінка здоров'я, профілактика, діагностика й лікування можливі лише на засадах профілактично спрямованої прикладної фізіології людини, систе­матично інтегрованої з іншими фундаментальними, клінічними та гігієнічними дисциплінами. Саме вивченням нормальної фізіології ми і будемо займатися протягом навчального року.

Для розуміння процесів, що відбуваються в організмі необхідні знання про основні властивості живої матерії. Основною властивістю живих систем є здатність відповідати на вплив навко­лишнього середовища активною реакцією.

Особливо яскраво ця властивість виявля­ється в реакціях нервової, м'язової і зало­зистої тканин, які називають збудливими, тобто здатними відповідати збудженням на вплив подразників. Подразнення зумовлює у клітині складний комплекс мікроструктурних перебудов, а також зміни обміну речо­вин, концентрації й швидкості руху йонів та їх розподілу на клітинних мембранах.

Знання процесів збудження на клітинному рівні дає можливість більш глибоко зрозуміти всі процеси, які відбуваються в цілому організмі.

II. НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІ.

А) проаналізувати зв`язок між будовою клітинної мембрани та механізмом її збудження (В ІІ),

Б) розкрити на основі системного підходу закономірності виникнення фаз потенціалу дії при збудженні клітинної мембрани (В ІІ),

В) обгрунтувати зв`язок між фазами збудження клітинної мембрани та періодами рефрактерності(В ІІ),

Г) обґрунтувати закони проведення збудження по нервових і м`язових волокнах (В ІІ),

Д) проаналізувати особливості роботи скелетних і гладеньких м`язів (В ІІ),

Є) розкрити закони нервово – гуморальної функцій регуляції функцій організму, роботи функціонального контуру та функціональної системи (В ІІ).

 

Ш. ВИХОВНІ ЦІЛІ.

На матеріалі теми розвинути:

А) уявлення про вплив подразників різного походження на збудливість клітин та передачу інформації про це збудження в ЦНС по нервовим волокнам,

Б) почуття відповідальності за своєчасність і правильність професійних дій, які базуються на глибоких знаннях фізіології,

В) розвинути у студентів клінічне мислення, вміння пов`язати матеріал теми з клінічними дисциплінами.

IV. МІЖПРЕДМЕТНИЙ ЗВ`ЯЗОК.

Дисципліна Знати Вміти
1. Попередні (забезпе- чуючі) дисципліни.   А) біологія   Б) хімія.     В) фізика.     Г) Анатомія людини   Еволюційний розвиток і будова клітин та збудливих тканин у тварин і людини.     1.Будова і властивості складних білків та жирів. 2. Хімічні властивості катіонів і аніонів.   1. Поняття «проникненість мембран», 2. Поняття «дифузія», «осмос», градієнт концентрації.     1.Будова і функції клітини як структурної одиниці організму. 2. Збудливі тканини та їх особливості будови.   Пояснити значення збудливих тканин для організму в цілому. Пояснити властивості білкових і жирових сполук та їх значення в будові клітинної мембрани, а також властивості йонів. Пояснити поняття дифузії, осмосу та градієнту концентрації та їх значення в транспорті речовин через клітинну мембрану. Пояснити зв`язок між будовою і функціональними можливостями клітини, збудливої тканини..
2. Наступні дисципліни. Всі клінічні дисципліни. Патологічні зміни в клітинах і тканинах внаслідок дії патогенних чинників на організм. Зміни проникненості клітин та їх збудливості під час різних хвороб.     Вплив лікарських препаратів на клітинному рівні Пов`язати зміни, які відбуваються при хворобах з будовою і функціями клітин вражених органів. Пояснити дію лікарських препаратів на пошкоджені органи.
3. Внутрішньопредметна інтеграція. Всі послідуючі теми   Механізм виникнення різних фізіологічних процесів в органах і системах організму під впливом постійно змінюючихся умов зовнішнього середовища. Пояснити причини виникнення різних фізіологічних процесів в органах і системах організму під впливом постійно змінюючихся умов зовнішнього середовища

V. ПЛАН ТА ОРГАНІЗАЦІЙНА

СТРУКТУРА ЛЕКЦІЇ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)