АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи комплексної економiчної оцiнки регіонального розвитку

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (заочная дистанционная форма обучения)

Зближення рівнів економічного і соціального розвитку регіо­нів — об’єктивна закономірність, яка ще більше виявляється внаслідок проведення політики регіональної інтенсифікації виробництва, підвищення його ефективності за рахунок удос­коналення територіальної організації господарства та ра­ціонального природокористування. Процес зближення рівнів економічного і соціального розвитку регіонів розглядається як тенденція, як процес їх відносного зближення, а не нівелю­вання.

Визначення рівнів економічного розвитку регіонів розгля­дається у багатьох наукових працях як складна соціально- економічна категорія, що відображує якісно новий етап розвитку продуктивних сил і Виробничих відносин. Відомо, що цей показ­ник вимірюється кількістю сукупного суспільного продукту або національного доходу в середньому на душу населення або одиницю трудових ресурсів. Його можна визначити також об­численням синтетично зваженого індексу рівня економічного розвитку регіону за формулою


О • 100

£ <7-100

 

де а, Ь, с,..., п — окремі показники у відсотковому відношенні * до відповідних середніх показників регіону вищого рангу; </, д2, <73, •••, цп — вагові коефіцієнти (бали), що установлюються експертним шляхом для кожного окремого показника залежно від його значення як вимірника рівня економічного розвитку регіону; ф — сума вагових коефіцієнтів.

У науковій літературі наводиться кілька методів оцінки рів­ня розвитку інфраструктури. Один із них — метод Бенне- ті — забезпечує порівняльну оцінку інфраструктури групи регіонів.

Рівень розвитку інфраструктури визначають зведенням різних часткових відносних показників в один шляхом віднесення кожного з них до максимального (із сукупності порівнюваних районів) і обчислення його середнього значення.

Так, одна з методик розрахунку рівня забезпеченості насе­лення району, міста, області об’єктами соціальної інфраструкту­ри передбачає використання нормативно-вартісного методу.

Використовують також метод порівняння територіальної струк­тури промисловості в різні періоди. Ефективність структурних зрушень у промисловості визначають цим методом за прирос­том (зниженням) обсягу валової продукції промисловості ре­гіону, який отримано за рахунок зміни міжрегіональних співвідно­шень чисельності промислово-виробничого персоналу.

Конкретний ефект визначають як різницю між фактичною і розрахунковою частками валової продукції промисловості ре­гіону при кількості працюючих базового і продуктивності праці поточного року. Отже, отримуємо величини відносного ефекту структурних зрушень у промисловості за рахунок зміни частки промисло­во-виробничого персоналу районів (областей) у країні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)