АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до практичного заняття. Поточні фінансові інвестиції - це фінансові інвестиції терміном, що не перевищує одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (окрім

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Гігієнічні рекомендації
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. Алгоритм практичного навику
  12. Алгоритм практичного навику

Поточні фінансові інвестиції - це фінансові інвестиції терміном, що не перевищує одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (окрім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів). Інвестиції можуть бути класифіковані як еквіваленти, якщо вони:

- вільно конвертуються у відому суму грошових коштів;

- характеризуються незначним ризиком зміни вартості;

- мають короткий строк погашення (наприклад протягом 3 місяців)

До поточних інвестицій відносяться:

Ø еквіваленти грошових коштів;

Ø інші поточні фінансові інвестиції

Еквіваленти грошових коштів – це короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у грошові кошти і характеризуються незначним ризиком зміни вартості. На рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції" ведеться облік наявності і руху поточних фінансових інвестицій і еквівалентів грошових коштів, у тому числі депозитних сертифікатів.

При придбанні, перепродажу цінних паперів за готівку або безготівкові кошти підставою для запису в бухгалтерському обліку є прибутковий касовий ордер чи виписка банку. Оплата придбаних акцій іншими матеріальними цінностями і підставою для записів в бухгалтерському обліку є документи, які підтверджують факт передачі об’єктів інвестором. Підставою для оприбуткування депозитних сертифікатів та отримання процентів є виписки банку з доданими до них відповідних документів. За кожним пакетом придбаних цінних паперів у 2-х примірниках складається реєстр, який повинен мати наступні обов’язкові реквізити: найменування емітенту, номінальну вартість цінного паперу, купівельну вартість, номер, серію, загальну кількість, дату купівлі, дату продажу. На розрахунок премії або дисконту складається довідка бухгалтерії.

Аналітичний облік фінансових інвестицій ведеться в розрізі видів придбаних цінних паперів та підприємств, що їх емітували (випустили).

На цінні папери, які зберігаються в касі підприємства ведеться реєстр в 2-х екземплярах: один для касира, інший для бухгалтерії.

В обліку фінансові інвестиції відображаються за первісною вартістю.

Формування первісної вартості залежить від способу придбання фінансових інвестицій. Фактична вартість при купівлі складається з ціни придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансових інвестицій. Собівартість інвестиції, придбаної в обмін на цінні папери власної емісії, визнається за справедливою вартістю переданих цінних паперів.

Собівартість фінансової інвестиції, придбаної шляхом обміну на інші активи, визнається за справедливою вартістю переданих активів. Дивіденди, роялті та рента, що підлягають отриманню за фінансовими інвестиціями, відображаються як фінансовий доход інвестора, крім випадків, коли такі надходження не відповідають критеріям визнання доходу згідно із П(с)БО 15 «Дохід». При складанні звітності застосовують такі методи оцінки: за справедливою вартістю, за амортизованою вартістю, за методом участі у капіталі.

При вибутті (продажу, обміні) цінних паперів можуть застосовуватись такі методи їх оцінки:

- за вартістю одиниці кожного цінного паперу (або одного виду);

- за середньозваженою вартістю;

- за вартістю перших за часом закупівель (метод ФІФО).

Таблиця 3.16


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)