АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до практичного заняття. Деривативом називається контракт, вартість якого залежить або походить від активів чи зобов’язань, що лежать в його основі

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Гігієнічні рекомендації
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. Алгоритм практичного навику
  12. Алгоритм практичного навику

 

Деривативом називається контракт, вартість якого залежить або походить від активів чи зобов’язань, що лежать в його основі, від базової ставки або індексу. Деривативи застосовують для передачі ризиків, пов’язаних із зміною ціни, процентної ставки та інших ринкових ризиків, без фактичного отримання або передачі активів чи зобов’язань, які лежать в основі цих інструментів. Деривативи застосовуються для двох цілей: торгівлі та хеджування.

Етапи обліку:

· Визнання – деривативи визнаються як призначені для хеджування або торгівлі;

· Оцінка – визначення справедливої вар тості;

· Облік – відображається вплив облікових подій (операцій підприємства);

· Звітність – розкриття у фінансовій звітності у примітках.

Типи деривативів:

Ø Форвардні контракти

Ø Ф’ючерсні контракти

Ø Опціони

Ø Процентні та валютні свопи.

 

Хеджування – застосування одного чи декількох інструментів хеджування з метою повної чи часткової компенсації змін справедливої вартості об’єкта хеджування або пов’язаного з ним грошового потоку.

Інструмент хеджування – похідний фінансовий інструмент, фінансовий актив або фінансове зобов’язання, справедлива вартість яких і грошові потоки від яких, як очікується, компенсуватимуть зміни справедливої вар тості або потоку грошових коштів об’єкта хеджування.

Хеджування грошових потоків застосовується для хеджування ризику грошових потоків, який виникає внаслідок нестабільності в грошових потоках. Похідні інструменти, що використовуються в хеджуванні грошових потоків, обліковуються в балансі за справедливою вартістю. Зміни балансової вартості об’єкта хеджування відображаються з одночасною зміною власного капіталу.

Хеджування справедливої вартості обліковується таким чином6

а) прибуток (збиток) від переоцінки інструмента хеджування до його справедливої вартості визнається іншими доходами або іншими витратами;

б) зміни балансової вартості об’єкта хеджування визнаються іншими доходами або іншими витратами.

Прибуток або збиток від переоцінки інструментів хеджування та зміни балансової вартості об’єкта хеджування відображаються на рахунках: 746 «інші доходи звичайної діяльності» і 977 «Інші витрати звичайної діяльності».

Практичні завдання

 

Завдання 7.1

Облік деривативу, придбаного з метою торгівлі.

02 січня 2011 року компанія «Кейл» придбала опціон «кол» на купівлю 1000 акцій компанії «Метр» вартістю 100 грн. Термін дії опціону закінчується 30 квітня 2011р.ринкова ціна акції «Метр» на дату придбання дорівнює 100 грн. Компанія «Кейл» сплатила 400 грн. премії за опціон «кол». 31 березня 2011 р. ринкова ціна акції компанії «Метр» зросла до 120 грн. 01 квітня 2011р. компанія «Кейл»

Необхідно:

1. Відобразити в обліку:

- придбання опціону (перерахування премії);

- переоцінку опціону до справедливої вартості;

- погашення опціону «кол»

2. Визначити фінансовий результат від операції

 

Завдання 7.2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)