АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік зобов’язань по заробітній платі та пов’язаних з нею відрахуваннях

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. V. Облік амортизації основних засобів
  4. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  5. V. Особливості обліку деяких запасів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VIII. Облік вибуття основних засобів
  8. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  9. Амортизація в управлінському обліку
  10. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  11. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  12. Аналіз стану облікової політики

Вивчаючи дану тему, слід мати на увазі, що порядок визнання та розкриття інформації про виплати працівникам на міжнародному рівні регламентується МСБО 19 «Виплати працівникам». Цей стандарт вимагає від підприємства визнання:

– – зобов’язань, якщо працівник надав послугу в обмін на виплати, що підлягають сплаті в майбутньому;

– – витрат, якщо підприємство отримує економічну вигоду внаслі­док послуги, яку надає працівник.

У бухгалтерському обліку відображається чотири види зобов’я­зань, пов’язаних з оплатою праці:

1) 1) заборгованість з оплати праці;

2) 2) заборгованість по податках, що утримуються із заробітної плати;

3) 3) заборгованість по інших утриманнях із заробітної плати;

4) 4) заборгованість по відрахуваннях, пов’язаних із заробітною платою, які сплачуються роботодавцем.

Для обліку витрат з оплати праці та зобов’язань, що існують у фірми до моменту її виплати, використовуються рахунки «Витрати на оплату праці» та «Заробітна плата до сплати». Але на відміну від вітчизняної облікової практики, бухгалтерські проведення з нараху­вання заробітної плати ніколи не обмежуються цими двома рахун­ками, тому що на рахунку «Витрати на оплату праці» відображається повна сума витрат, пов’язаних з використанням найманої сили. Це заборгованість безпосередньо персоналу з оплати праці, а також заборгованість по податках, утриманих із заробітної плати і по інших утриманнях. Отже, бухгалтери зарубіжних фірм на рахунку «Заробітна плата до сплати» відображають суму, що залишилась після всіх відрахувань і підлягає сплаті працівникам.

Рахунок «Заробітна плата до сплати» є реальним, балансовим, пасивним рахунком, по кредиту якого відображається виникнення зобов’язань з оплати праці при її нарахуванні, а по дебету – їх погашення при виплаті заробітної плати.

На суму нарахованої заробітної плати й утримань із неї на рахунках бухгалтерського обліку відображаються записи:

Дебет рахунку «Витрати на оплату праці»

Кредит рахунку «Прибутковий податок до сплати»

Кредит рахунку «Утримання на обов’язкове соціальне страхування до сплати»

Кредит рахунку «Профспілкові внески до сплати»

Кредит рахунку «Заробітна плата до сплати».

Погашення заборгованості перед персоналом здійснюється шляхом зарахування заробітної плати на банківські рахунки персоналу. При цьому складається бухгалтерське проведення:

Дебет рахунку «Заробітна плата до сплати»

Кредит рахунку «Грошові кошти».

Крім зобов’язань щодо працівників, у роботодавця існують також інші зобов’язання, безпосередньо пов’язані з оплатою праці пер­соналу. Ці зобов’язання обумовлені відповідними федеральними зако­нами (наприклад, про обов’язкове соціальне страхування) та контракт­ними обов’язками (відрахування профспілковим органам та пенсійні програми). Деякі з цих зобов’язань утримуються із заробітної плати працівників і перераховуються до відповідних органів, а деякі мають бути оплачені роботодавцем і становлять додаткові витрати фірми.

Утримання із заробітної плати регулюються законодавством кож­ної країни. Так, наприклад, у США із заробітної плати працівників здійснюються обов’язкові і добровільні утримання (рис. 8.1).

Утримання із заробітної плати працівників
Обов’язкові (згідно з федеральними законами чи законами штату) Добровільні – для особливих цілей (за дорученнями працівників)
податок на особистий прибуток громадян утримання на обов’язкове соціальне страхування профспілкові внески страхування життя медичне страхування внески до ощадних фондів погашення позик та ін.
               

Рис. 8.1. Види утримань із заробітної плати працівників

Основним видом обов’язкових утримань із заробітної плати пра­цівників є податок на особистий прибуток громадян, який включає:

– – федеральний прибутковий податок;

– – прибутковий податок штату;

– – податок на користь округів штату;

– – податок на користь міста, в якому проживають громадяни.

Федеральні внески на обов’язкове соціальне страхування, які утри­муються із заробітної плати працівників, направляються на пенсійне забезпечення, медичне обслуговування, надання допомоги по непра­цездатності.

Більшість громадян зобов’язана складати річну податкову декла­рацію. В ній відображаються заробітна плата та інші прибутки, отримані від роботи по найму. Сума податку залежить від розміру заробітку та пільг, наданих конкретній особі. Наприкінці кожного року роботодавець складає на кожного працівника чотири примірники Декларації про заробітну плату і податки за минулий рік. У ній відображається:

– – загальна сума заробітної плати, зароблена працівником за рік;

– – сума доходів, на яку нараховуються обов’язкові відрахування на соціальне страхування;

– – сума утриманого прибуткового податку з громадян;

– – сума обов’язкових відрахувань на соціальне страхування, утриманих із заробітної плати працівника.

Перший примірник цієї Декларації направляється в Управління соціального страхування, яке потім передає частину даних Подат­ковому управлінню. Другий примірник додається до переказу феде­ральних податків, третій – муніципальних, а четвертий залишається у розпорядженні працівника.

Із заробітної плати працівників також можуть здійснюватися утри­мання на добровільній основі. Це внески на додаткове пенсійне забез­печення, до ощадних фондів, на страхування, погашення кредитів та інші. Ці утримання здійснюються за дорученнями працівників. Профспілкові внески в різних штатах можуть бути або обов’язковими, або добровільними. Суми, утримані із заробітної плати працівників, перераховуються роботодавцем до відповідних державних органів чи фондів. У проміжок часу між утриманням грошей і їх перерахуванням, роботодавець має відображати ці суми як поточні (короткострокові) зобов’язання. Згадаємо бухгалтерський запис:

Дебет рахунку «Витрати на оплату праці» 10,000

Кредит рахунку «Прибутковий податок до сплати» 2,000

Кредит рахунку «Утримання на обов’язкове соціальне

страхування до сплати»

Кредит рахунку «Профспілкові внески до сплати» 50

Кредит рахунку Заробітна плата до сплати». 7,200

Разом з тим, роботодавець несе інші витрати та має зобов’язання, пов’язані з оплатою праці, які регламентуються Федеральним Законом про соціальне забезпечення та іншими законодавчими актами. Це обов’язкові відрахування з фонду заробітної плати, які мусять бути оплачені роботодавцем. До таких зобов’язань належать: обов’язкові відрахування на соціальне страхування (у частині, яка підлягає сплаті роботодавцем), обов’язкові відрахування до федерального фонду зайнятості та до фонду зайнятості штату (рис. 8.2).

Обов’язкові відрахування з фонду заробітної плати, які підлягають сплаті роботодавцем
частина обов’язкових відрахувань на соціальне страхування до федерального фонду зайнятості до фонду зайнятості штату

Рис. 8.2. Види обов’язкових відрахувань від заробітної плати, які сплачує роботодавець

На рахунках бухгалтерського обліку обов’язкові відрахування із фонду заробітної плати, що сплачуються роботодавцем, відобра­жаються так:

Дебет рахунку «Витрати на обов’язкові відрахування із фонду заробітної плати»

Кредит рахунку «Відрахування на обов’язкове соціальне страху­вання до сплати»

Кредит рахунку «Відрахування до федерального фонду зайнятості до сплати»

Кредит рахунку «Відрахування до фонду зайнятості штату до сплати».

Завдання для практичних занять

Завдання 1

1. 1. Відобразити господарську операцію на рахунках бухгалтер­ського обліку, використовуючи метод періодичного та постійного обліку запасів.

2. 2. Визначити фактичну вартість придбаних товарів.

Умова завдання

1.11.20ХХ р. фірма «Валді» придбала товари. У рахунку постачаль­ника вказана загальна вартість поставлених товарів – $ 2 500.

2.11.20ХХ р. бухгалтер фірми «Валді» виписав на адресу поста­чальника повідомлення (Дебет меморандум) на суму $ 500 за неякісні товари.

Крім того, фірма отримує від постачальника купівельну розра­хункову знижку за прискорення оплати. Ця умова вказана в рахунку постачальника – 2/10.

6.11.20ХХ р. проведена оплата за поставлений товар.

Завдання 2

1. 1. Відобразити господарську операцію на рахунках бухгал­терського обліку.

2. 2. Визначити суму відсотків, що підлягають сплаті за векселем.

Умова завдання

Фірма «Валері» має борг перед постачальником за придбані товари на суму $ 2 500.

1.12.20ХХ р. акцептувала перевідний вексель на суму $ 2 500 на 3 мі­сяці при умові 15 % річних.

1.02.20ХХ р. фірма погасила вексель та сплатила суму відсотків.

Завдання 3

1. Відобразити господарську операцію з оформлення банківського кредиту за допомогою векселя на рахунках бухгалтерського обліку.

Умова завдання

01.11.20ХХ р. Приватбанк видав компанії «Магнолія» кредит під вексель у сумі $ 50 000 на 5 місяців під 14 % річних.

01.01.20ХХ р. при складанні фінансового звіту бухгалтер нарахував та відобразив відсотки по векселю у фінансовому звіті.

01.04.20ХХ р. компанія сплатила банку номінальну вартість векселя та відсотки.

Завдання 4

Визначити суму грошових коштів, яку необхідно вкласти, щоб через 1 та 2 роки отримати $ 2 000.

Відсоткова ставка – 12 %.

Питання для самоконтролю

1. 1. Що Ви розумієте під зобов’язаннями та які види зобов’язань виникають у процесі функціонування підприємств?

2. 2. Які критерії визнання та оцінки зобов’язань?

3. 3. Що відноситься до короткострокових зобов’язань та як вони відображаються у балансі?

4. 4. Як ведеться облік торговельної кредиторської заборгованості?

5. 5. Як ведеться облік заборгованості по виданих векселях?

6. 6. Як ведеться облік розрахунків з оплати праці?

7. 7. Який порядок обліку розрахунків по кредитах і позиках?

8. 8. Який порядок відображення в обліку відрахувань на соціальні потреби?

Завдання для самостійної роботи студентів

Завдання 1

Визначити суми дивідендів, що будуть сплачені компанією «Stars Corporation» за результатами річної діяльності, здійснити записи на рахунках бухгалтерського обліку.

Умова завдання

15.01.20ХХ р. рада директорів оголосила про виплату дивідендів в сумі 5 % від суми отриманого прибутку – $ 10 000. Дивіденди будуть виплачені 20.01.20ХХ р.

Теми рефератів

1. 1. Сутність короткострокових зобов’язань, їх класифікація та оцінка.

2. 2. Порядок виплати дивідендів та облік розрахунків по них

3. 3. Облік виплат працівникам.

Завдання для індивідуальної роботи студентів

Завдання 1

Розкрити економічну сутність господарських операцій на основі бухгалтерських записів (табл. 8.2).

Таблиця 8.2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)