АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види і порядок укладання угод на валютній біржі

Читайте также:
  1. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  2. II. Порядок заполнения Запроса
  3. II. Порядок заполнения Заявления
  4. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  5. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  6. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  7. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  8. II. Порядок проведения оценки качества звучания.
  9. II. ПОРЯДОК СУДНЫЙ
  10. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  11. II.4. Порядок создания КБ
  12. III. Порядок исчисления размера вреда

Торгівля валютою здійснюється у формі касової або термінової валютної операції.

За касовою валютною угодою (угодою «спот») валюта поставляється відразу, як правило, не пізніше, ніж через два робочих дні після здійснення угоди. Якщо валюта перерахована невчасно, то винна сторона сплачує відсотки за прострочення.

Угода «спот» може бути як двостороння, так і багатостороння. При двосторонній торгівлі обмінюються національні валюти, що беруть участь в угоді сторін.

У міжнародній торгівлі валютою склалися певні норми і правила, які не встановлені в законодавчому або договірному порядку, але майже завжди їх дотримуються при укладенні угод.

Широко застосовується форвардна валютна операція. Суть форвардної валютної операції полягає в тому, що продавець бере на себе зобов’язання через певний термін передати покупцю валюту, а покупець зобов’язується прийняти її і оплатити відповідно до умов угоди.

Угода «своп» - це валютна операція, що укладається між банками і становить комбінацію купівлі і продажу однієї і тієї самої валюти, але в різні терміни. Певна сума валюти в межах однієї угоди купується на термін і продається на касовому ринку або навпаки. Як правило, у великих обсягах угоди «своп» укладаються між центральними банками.

Особливою формою валютних операцій виступає валютний арбіт­раж - це операції з валютами з метою одержання прибутку через використання у визначений момент часу існуючих на фінансових ринках розривів між курсами і відсотковими ставками за касовими і строковими операціями. Основний принцип валютного арбітражу - купити той чи інший фінансовий актив дешевше і продати його дорожче. Розрізняють:

часовий валютний арбітраж - це валютна операція з метою одержання прибутку від різниці валютних курсів у часі;

просторовий (локальний, валютний арбітраж:, передбачає одержання доходу за рахунок різниці курсу валют на двох різних те­риторіально віддалених ринках.

Валютні операції на біржі укладаються за такою схемою:

клієнт приймає рішення про купівлю або продаж іноземної валюти і вибирає учасника торгів, через якого будуть здійснюватися угоди. Таким чином, клієнт виступає в ролі продавця або покупця валюти. її продавцем або покупцем може бути як підприємство, організація, так і будь-який банк, що має ліцензію Національного банку України на здійснення операцій з іноземною валютою. У зв’язку зі спекулятивним характером валютних операцій банку разом із ліцензією одночасно встановлюється ліміт на здійснення операцій з валютою;

укладення угоди між клієнтом і учасником торгів;

блокування коштів клієнта для виконання угод. Оскільки учасник торгів на валютній біржі несе фінансову відповідальність за невиконання клієнтом своїх зобов'язань, він має право вимагати від нього блокування перед початком торгів всієї або частини сумиугоди, заявленої клієнтом до торгів в іноземній валюті або в гривнях;

формування заявки клієнта. Для купівлі (або продажу) іноземної валюти клієнт подає учаснику торгів заявку.

У цій заявці клієнт повинен зазначити валюту операції або її код, розмір угоди і запропонований валютний курс (якщо заявка «лімітована»), за яким він згоден її купити (або продати). Якщо заявка «не лімітована», зазначається, що валюта може бути куплена (або продана) за поточним біржовим курсом.

У заявці на покупку іноземної валюти клієнт декларує мету її використання. Наприклад, купівля товарів і послуг, прав на інтелектуальну власність, розрахунки, за якими здійснюються на умовах без відстрочення платежу і не припускають залучення позичкових коштів в іноземній валюті.

Розрізняють два види попередніх заявок від учасників торгів:

на особисту участь у торгах;

на заочну участь у торгах.

Попередні заявки повинні бути подані учасниками торгів не пізніше, ніж за одну годину до початку аукціону.

Протягом усього біржового дня його учасники через своїх представників можуть подавати додаткові заявки, змінювати суми купівлі або продажу, а також курс раніше поданих заявок.

Біржовий торг на валютній біржі проводиться у формі аукціону, що його веде курсовий маклер. До його обов’язків також входить визначення поточного курсу іноземної валюти до вітчизняної грошової одиниці.

У якості початкового курсу, з якого починається аукціон, можуть використовуватися:

курс, зафіксований на попередніх торгах даної валютної біржі;

останній курс Міжбанківської валютної біржі;

офіційний курс Національного банку України.

Який із зазначених курсів брати за початковий курс - встановлює Біржова рада.

Перед початком торгу курсовий маклер повідомляє суми заявок на продаж і купівлю. Заявки на продаж становлять пропозицію, на купівлю - попит.

Обов’язок маклера полягає у встановленні балансу між попитом і пропозицією, тобто він повинен домогтися фіксингу.

Фіксинг - це стан торгів, при якому обсяг заявок на продаж іноземної валюти стає рівним обсягу заявок на її купівлю. Момент досягнення фіксингу є моментом завершення торгів (аукціону). Фіксинг характеризується певним курсом іноземної валюти до національної, що стає єдиним курсом укладення угод і здійснення розрахунків за ними на цих торгах. Фіксинг не досягається автоматично. Існують певні правила, що дають можливість його встановити.

Якщо пропозиція перевищує попит, то маклер знижує курс валюти; при перевищенні попиту над пропозицією маклер, навпаки, підвищує курс іноземної валюти щодо національної.

Не допускається зміна напрямку курсу іноземної валюти до національної після першої зміни початкового (стартового) курсу.

Використовуються такі види коригування заявок:

збільшення валюти на продаж;

збільшення обсягу купівлі валюти;

зменшення обсягу купівлі валюти;

зняття валюти з продажу.

При одночасному надходженні однієї із заявок від різних дилерів пріоритет має заявка, максимальна за розміром.

Всі операції учасників торгів з купівлі-продажу іноземної валюти щотижня реєструються на валютній біржі з висвітленням:

обсягів купівлі і продажу іноземної валюти (із зазначенням операцій, здійснених за свій рахунок і за доручення клієнтів);

обсягів продажу іноземної валюти зі спеціальних рахунків;

валютного курсу за укладеними угодами.

Проте слід зазначити, що згідно із законодавством країни така інформація про учасників торгів є комерційною таємницею і розголошенню не підлягає.

Після закінчення біржових торгів укладені угоди оформлюються біржовими посвідченнями, що мають силу договору. Розрахунки учасників торгів за угодами, укладеними на валютній біржі, здійснюються на підставі біржових посвідчень відповідно до встановленого порядку розрахунків за біржовими операціями з іноземною валютою, яким визначаються:

банк, що відкриває рахунки для учасників торгів і бере участь у розрахунках;

терміни здійснення розрахунків за угодами;

відповідальність учасників торгів і валютної біржі за порушення порядку і терміну здійснення розрахунків.

Торгувати можна будь-якими вільно конвертованими валютами. На цей час більшість компаній дозволяє здійснювати угоди по наступних валютних парах (табл. 10).

Всі угоди здійснюються по котируваннях (курсам).

 

Таблиця 10.

Угоди по валютних парах

Пари валют Позначення
Євро – долар США EUR/USD
Долар США – японська ієна USD/JPY
Британський фунт – долар США GBP/USD
Долар США – швейцарський франк USD/CHF
Євро – швейцарський франк EUR/CHF
Австралійський долар – долар США AUD/USD
Долар США – канадський долар USD/CAD
Новозеландський долар – долар США NZD/USD
Євро – британський фунт EUR/GBP
Євро – японська ієна EUR/JPY
Британський фунт – японська ієна GBP/JPY
Швейцарський франк – японська ієна CHF/JPY
Британський фунт – швейцарський франк GBP/CHF
Євро – австралійський долар EUR/AUD
Євро – канадський долар EUR/CAD
Австралійський долар – канадський долар AUD/CAD
Австралійський долар – японська ієна AUD/JPY
Австралійський долар – новозеландськийдолар AUD/NZD

 

Котирування – це вартість одиниці однієї валюти (називаної базовою), виражена в одиницях іншої валюти (називаної котируваною). У позначенні пари валют (наприклад, USD/CHF) базова валюта записується першою, котирувана – другою.

Котирування складається із двох цифр. Перша цифра – бід (Bid) – ціна, за якою клієнт може продати базову валюту, друга – аск (Ask або Offer) – ціна, за якою клієнт може купити базову валюту за котирувану. Різниця між цими курсами, називається спредом (spread). Розмір спреду залежить від розглянутої пари валют і від стану ринку.

Котирування бувають прямі (кількість національної валюти, який необхідно заплатити за один долар США) і зворотні (кількість доларів за одиницю національної валюти). Крос-курс – співвідношення між двома валютами, що випливає з їхнього відношення до курсу третьої валюти.

Більшість валют котирується з точністю до 0.0001 (виключення становлять курс USDJPY і крос-курси з ієною. У цьому випадку, котирування здійснюється з точністю до сотих часток).

Зміна котирування на 0.0001 або 0.01 є мінімальним і називається пунктом. Трейдери часто називають пункт Pips або Point.

Угоди на даному сегменті фінансового ринку не відбуваються в довільних обсягах. Лот – фіксований розмір ставки, завжди рівний 100 000 одиниць базової валюти. Число лотів, з яким відбуваються ігрові угоди, завжди є цілим числом (1,2,3,4 і т.д. лоти).

Безумовно, зміцнення або ослаблення тієї або іншої валюти не буває мимовільним. Для цього завжди існують які-небудь передумови. По-перше, рух може бути обумовлено тільки технічними факторами. До них найчастіше відносять відкриття/закриття позицій інвесторами (наприклад, при наближенні цін до якого-небудь рівня). По-друге, на динаміку курсів впливають фактори фундаментального характеру (це всілякі економічні звіти, політичні події, форс-мажорні ситуації, природні катаклізми).

У чинність того, що валюти можуть дорожчати або дешевшати по відношенню одна до іншої, а також того, що торгівля здійснюється без реальної поставки, Ви можете в будь-який момент часу здійснити операцію в одному з 2-х напрямків: buy – покупка, sell – продаж базової валюти.

Покупка (BUY) – валютна операція, укладена Клієнтом розраховуючи на підвищення курсу (подорожчання) базової валюти проти контрвалюти.

Продаж (SELL) – угода, протилежна покупці й укладена Клієнтом розраховуючи на зниження курсу (здешевлення) базової валюти проти контрвалюти.

Будь-яка угода на валютному ринку має дату виконання умов угоди або, простіше, дату поставки валют. Її називають датою валютування (Value Date). Більшість угод на даному ринку є спотовими (Spot), тобто відповідно до цієї умови торгівлі, валюта поставляється на другий робочий день після заключення угоди. При цьому можливий варіант як з реальною поставкою валют, так і без її.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)