АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принцип більшості та мінімізації розбіжностей і узгодження, на яких ґрунтується процедура прийняття колективних рішень

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. Назначение, классификация, устройство и принцип действия машины.
  3. I. Первый (и главным) принцип оказания первой помощи при ранениях является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  4. I. Первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях верхней конечности является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  5. I. Поэтому первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  6. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  7. I. Сприйняття нового матеріалу.
  8. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  9. II. Общие принципы исчисления размера вреда, причиненного водным объектам
  10. II. Основные принципы
  11. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  12. II. Порядок прийняття і звільнення працівників

В управлінській діяльності процедура прийняття колективних рішень ґрунтується на принципах одноголосності, більшості, мінімізації розбіжностей і узгодження.

Принцип більшості. Цей принцип виявляється за наявності «коаліцій», тобто в процесі вироблення колективної думки, коли змагаються декілька неформальних груп. У таких випадках зазвичай проводять голосування. Загальноприйнятою нормою для прийняття рішення, по якому проводиться голосування, потрібно 2/3 голосів  „за”. Проте, таку ситуацію не можна назвати цілком благополучною, оскільки є загроза протидії з боку тих, що проголосували «проти».

Принцип мінімізації розбіжностей. Його використання можливе як при ухваленні рішення в ієрархічно організованій групі, так і в групах експертів. Основним способом мінімізації розбіжностей між членами групи є дискусія.

Принцип узгодження. В більшості випадків цей принцип застосовується на стадії підготовчої роботи, що проводиться як на початковому етапі вироблення рішення (повідомлення посадових осіб, візування проектів), так і в процесі самого обговорення проблеми.

16. Об'єкти управління в групі (основні елементи групи і їх характеристика)

В процесі управління групою кожний керівник має направити свої управлінські дії на об'єкти:

1. Процеси – ідентифікація, спілкування (комунікація), консолідація (визначення цілей, узгодження норм, засобів і способів діяльності); лідерство, конкуренція (суперництво, співпраця), адаптація, ухвалення рішень, конформність, формування складу групи, відбір кадрів, регламентація діяльності, активізація роботи, оцінка результатів діяльності.

2. Стани (якості) – підготовленість, спрямованість, організованість, згуртованість, інтегративність. референтність, сумісність, групова поляризація, клімат.

3. Ефекти – соціальні фасилітації (інгібіції); соціальної ліні; синергії; групового мислення; конформізму; наслідування; «ореолу»; «бумеранга»; «ми і вони»; групового фаворитизму; групового егоїзму; «маятника»; «хвилі»; «пульсара».

4. Рівні розвитку – конгломерат; номінальна група; асоціація; кооперація; автономія; корпорація; колектив (команда).

5. Стадії розвитку – формування; психологічної напруженості; нормалізації; діяльності.

6. Чинники ефективності групової роботи – індивідуальні: вік, стать, рівень розвитку, індивідуально-психологічні особливості, соціально-економічний статус членів групи, рівень самосвідомості,фізіологічні характеристики.

Групові: розмір групи, склад групи, групова напруга, групова згуртованість,, цілеспрямованість, структура групи, ступінь підготовленості.

Розглянемо основні елементи групи (характеристики групової динаміки), до яких відносяться:

Мета і задачі групи. Мета групи визначається тим, в яку систему практичної роботи з людьми включена група.. Так, мета виробничої групи — досягнення випуску продукції; мета груп соціально-психологічного тренінгу — вдосконалення комунікативних навичок особи; груп людських відносин — вдосконалення міжособового стилю; груп взаємодопомоги - взаємна підтримка і консультування тощо.

Розмір групи. Теоретики управління присвятили багато часу визначенню ідеального розміру групи. Автори школи адміністративного управління вважали, що формальна група повинна бути порівняно невеликою. На думку Ральфа К. Девіса, ідеальна група повинна складатися з 3-9 осіб.

Склад групи. Під складом тут розуміється ступінь схожості осіб і точок зору, підходів, які вони застосовують при вирішенні проблем. Важливою причиною виносу питання на розгляд групи є використання різних позицій для знаходження оптимального рішення.

Норми групи. Норми є сукупністю неписаних правил і вимог, стандартів поведінки, регулюючих взаємовідносини і взаємодії між її учасниками. Групові норми визначають, що допустимо і неприпустимо в групі, бажано і небажано, що правильно і неправильно. Структура групи. Це впорядкована система взаємодій і взаємовідносин учасників спільної діяльності. Елементом структури малої групи є статус окремого члена групи відносно інших.

Групові ролі. Різні члени групи займають різні позиції в групі, усвідомлюють і виконують різні ролі. Сукупність вимог, що пред'являються до індивіда суспільством, утворює зміст соціальної ролі. Соціальна роль —це сукупність дій, які повинна виконати людина, займаючи даний статус в соціальній системі;

Групова згуртованість. Це міра взаємного тяжіння членів групи один до одного і до групи. Згуртованість виражається в прагненні залишитися в групі, в прагненні до співпраці при вирішенні загальних задач і до збереження групи.

Групова напруга. В результаті взаємодії членів групи, що розрізняються за поглядами, позиціями, моделям поведінки, по своїх планах і потребах, в групі, природно, виникає напруга. Напруга може виражатися в агресивності, злості, роздратуванні, неприйнятті, страху, відчуженні.

Конфліктність. Раніше згадувалося, що відмінність в думках звичайно призводить до більш ефективної роботи групи.

Стадії розвитку групи. Виділяють наступні стадії розвитку групи: стадія формування, стадія психологічної напруженості; стадія нормалізації; стадія діяльності.

Статус членів групи. Статус (від лат. status — стан, положення) тієї або іншої особи в організації або групі може визначатися рядом чинників, включаючи такі як старшинство в посадовій ієрархії, назва посади, розташування кабінету, освіта, соціальні таланти, інформованість і накопичений досвід.

 

22. Розподіл ролей в команді на основі методу „Шість капелюхів”

При проведенні ситуативного аналізу складних проблем дуже ефективний ролевий метод „Шість капелюхів”. Метод дозволяє послідовно розглянуть окремо кожен з шести аспектів будь-якої складної проблеми з подальшим узагальненням результатів по кожному напряму. Дослідник певного аспекту проблеми символічно „надягає капелюх” свого кольору, що свідчить про те, що він (в даний момент) фахівець саме з цього конкретного аспекту проблеми.

Функції і дослідницькі завдання кожного Капелюха:

Білий Капелюх. Основна характеристика цього члена команди – всебічність. Його завдання – реєструвати факти, не оцінюючи їх. Якщо виконуючий цю роль доповідає команді, то він чітко перераховує факти, цифри, події, визначаючи їх номери і послідовність. Після його доповіді команда повинна відповісти на питання: „Що ми маємо на даний момент?” Як правило, роль Білого Капелюха бере на себе лідер команди.

Чорний Капелюх. Основна якість – критичний настрій. Він оцінює ризики і виявляє слабкі місця в роботі команди; докладає команді про негативні факти, цифри, події, ризики, негативні перспективи, прорахунки в роботі команди. Вислухавши його доповідь, команда розуміє „Що у нас поганого”. В процесі групового обговорення, коли команда зібрала ідеї для вирішення певної проблеми, Чорний Капелюх активно бере участь в оцінці ідей. Його завдання грамотно і аргументовано вказувати співробітникам на слабкі місця.

Жовтий Капелюх. Основна якість – здатність активізувати позитивне мислення. Його завдання – нагадувати членам команди про сильні сторони, знаходити „плюси” в будь-якій ситуації і проблемі. Доповідь Жовтого Капелюха відображає позитивні сторони ситуації, дозволяє команді по-новому поглянути на наявні ресурси, допомагає виявити додаткові можливості. Спираючись на його повідомлення, команда відповідає на питання „Що у нас хорошого?”. В ході групової дискусії Жовтий Капелюх займає миротворчу позицію, закликаючи колег глянути на проблему з іншого боку. Головне – бачити позитивну перспективу будь-якого сценарію вирішення проблеми.

Червоний Капелюх. Основна якість – прояв емоційності, безпосередності і розкутості. В цій ролі член команди може собі дозволити не спиратися на факти, бути голослівним і суб'єктивним; міркувати по-житейски, говорити про свої відчуття: побоюваннях, очікуваннях, відношенні до того, що відбувається. Він завжди безпосередній і емоційно чесний. Його завдання в процесі групової дискусії – слухати свій внутрішній голос, інтуїцію і висловлювати команді свої відчуття.

Зелений Капелюх. Основна якість – прояв нестандартного творчого мислення, орієнтованого на успіх. Його головне завдання – шукати рішення проблеми, як традиційні, так і інноваційні. У контексті групової дискусії Зелений Капелюх (виступає генератором нових ідей) пропонує нові, нестандартні підходи до вирішення проблеми. Причому його завдання не обмежується одним варіантом — потрібно запропонувати команді декілька рішень.

Синій Капелюх. Основна якість – прояв філософського відношення до ситуації. Він роздумує: „А навіщо нам ця проблема дана? Чому нас повинен навчити досвід її рішення? Завдяки вирішенню цієї проблеми чи вийде команда, клієнт на новий рівень свого розвитку?”. У контексті групової дискусії він часто нагадує колегам, що вирішувана проблема є проявом більш загальних механізмів і проблем. Після закінчення обговорення він ставить команді питання: „А чому нас ця ситуація навчила?” Синій Капелюх уважно стежить за дотриманням цінностей команди і може виступати з ініціативою внесення змін і доповнень в її програму.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)