АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція 5. Управління суспільними відносинами (паблік рилейшнз) в умовах кризи

Читайте также:
  1. I. Кризис понятия сознания
  2. I.6.1.Кризис административно-командной системы в условиях завершения восстановления народного хозяйства после окончания Отечественной войны.
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. II.4.6. Кризис власти
  5. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  6. А. Тільки в аеробних умовах
  7. Автоматизовані системи управління проектами
  8. Адреса регістра управління завершується на: 11
  9. Актуальність проблеми управління освітою
  10. Аналитическая основа государственного регулирования кризисных ситуаций.
  11. Аналіз є однією із функцій управління
  12. АНАЛІЗ ЗАХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА ЩОДО ВИХОДУ З КРИЗИ

1. Типологія криз

2. Запобігання кризи за допомогою управління проблемами

3. Управління в умовах кризи

 

Динаміка тих чи інших соціальних інститутів характеризується не тільки наявністю стабільних фаз розвитку, коли базисні пара-метри системи функціонують у нормальному повсякденному режимі, а й екстремальних ситуацій - кризами. У кризовій ситуації організація піддається різкого і часто несподіваного впливу цілого набору чинників, які здатні дезорганізувати її функціонування. Тому в теорії управління існує спеціальний розділ - кризовий менеджмент, основна мета якого з-стоїть в тому, щоб розробляти інформаційно-комунікативні технології подолання кризових ситуацій в системах різної складності.

Типологія криз

В літературі по зв'язках з громадськістю існує кілька підходів до класифікації криз. Зупинимося на цьому дещо детальніше. Американські фахівці Д. Турк пропонують наступну схему:

неруйнівний

несподівані погрози, але втрати, якщо трапляються, відстрочені

Засухи, епідемії тощо.

Загрози використання вибухівки, отруєння продуктів, насильницьких захоплень, розголошення секретів, умисні чутки та інші зло-навмисні дії.

Типи криз

Природні

Навмисні

руйнівні

катастрофічні - раптові людські жертви і руйнування Землетруси, лісові пожежі, урагани та інші.

Акти тероризму, в тому числі навмисне псування продуктів, що призводить до людських жертв або пошкодження власності.

Непреднамренние

- Вибухи, пожежі, отруєння,

Проблеми на виробництві

Навмисні інші аварії. з відстроченими наслідками, біржові крахи, банкрутства та ін.

Відштовхуючись від даної типологією, можна говорити про те, що в залежності від причин виникнення кризових ситуацій, факторів, що впливають на динаміку їх розгортання, кожна організація в змозі передбачити найбільш імовірні типи криз суспільного походження, в яких вона може виявитися. А це означає, в свою чергу, що їхнє походження можна деяким чином планувати.

Інший підхід до типології криз пропонують С. Катліп, А. Сентер і Г. Брум. Виходячи з тривалості розвитку кризи вони виділяють наступні можливі сценарії:

- Несподівані кризи. Це найбільш важкий і жахливий тип криз, які відбуваються настільки раптово і несподівано, що залишається дуже мало часу (або зовсім не буває) для підготовки та планування. Сюди можна віднести автокатастрофи, псування продуктів, паніку, землетрус.

- Назріваючі кризи. Вони дають більше часу для вивчення і планування, однак можуть моментально вибухнути після тривалого бродіння. До таких криз можна віднести незадоволення працівників і несприятливий моральний клімат в колективі, істотні зловживання і образи під час роботи та інше. В даному випадку завдання полягає в тому, щоб переконати вище керівництво вжити коригуючі кроки перш, ніж криза досягне руйнівної фази.

- Безперервні кризи. Вони можуть тривати місяцями або роками, незважаючи на зусилля керівництва зупинити їх. Поза межами контролю ПР, наприклад, можуть знаходитися плітки або спекуляції, що повідомляються засобами масової інформації або передаються з уст в уста. Ніякі спростування або протидії, здається, не в змозі припинити чутки або очистити канали новин від потоку перекручених даних, оскільки журналісти в гонитві за новинами, завжди будуть наштовхуватися на попередні публікації, знову і знову відтворювати дезінформацію.

Така типологія криз з точки зору їх тривалості надає ПР-фахівцям додаткові можливості підготуватися до різних сценаріїв їх розгортання і більш цілеспрямовано діяти, щоб нейтралізувати небезпечні для організації наслідки. Необхідно пам'ятати, що в умовах будь-якої кризи фактор часу завжди є ключовим.

Нарешті, свою типологію криз, пропонує класик ПР-теорії С. Блек. Його підхід розроблений з урахуванням тих неприємностей, які вони здатні заподіяти конкретної організації. Він ділить кризи на «відоме невідоме» і «невідоме невідоме».

Говорячи про перший типі криз, С. Блек каже, що «у всіх цих та безлічі подібних їм випадках відомо, що аварія може статися, але невідомо, чи відбудеться вона, і якщо так, то коли». Що стосується другого типу криз, то трапляються такі катастрофи та аварії, які ніхто не в змозі передбачити. Проте в цілому, екстремальні ПР - це явище досить рідкісне, і більшість з нас з такими ситуаціями взагалі ніколи не зустрінуться, але якщо ви працюєте в потенційно небезпечній галузі, то вам необхідно все ж мати план заходів на такий крайній випадок.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)