АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття про інтереси та їх види

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. IV. Основні поняття і визначення,
  4. VІІ.Оперування поняттями
  5. Аварійний комісар: поняття, функції.
  6. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  9. Адміністративні стягнення: поняття і види
  10. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  11. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  12. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті

У психології можна зустріти різні визначення інтересу – цього складного психологічного утворення. Н.Ф.Добринін і Т.Рібо під інтересом розуміли прояв вибіркової спрямованості уваги людини. За С.Л.Рубінштейном, інтерес – це прояв розумової і емоційної активності. Д. Фрейєр називав інтерес активізатором різноманітних почуттів, а Л.А.Гордон особливим сплавом емоційно-вольових та інтелектуальних процесів, які підвищують активність свідомості і конкретної діяльності людини. В.Н.Мясищев, В.Г.Іванов розглядали інтерес у якості активного і пізнавального, а Н.Г.Морозов – емоційно-пізнавального відношення людини до оточуючої дійсності. Н.Г.Менчинська звернула увагу на наявність інтересів як показників загального розвитку учнів. За А.Г.Ковальовим, інтерес – це специфічне ставлення людини до об’єкту, яке викликало усвідомлення його життєво важливого значення і емоційною привабливістю.

Інтерес – це вибіркове ставлення особистості до об’єкта в силу його життєвого значення чи емоційної привабливості.

Інтереси рухають життям людини, вони змушують особистість активно шукати способи задоволення її потреб в пізнанні. Інтерес – це складна синтетична властивість, яка включає в себе:

1. Пізнавальні процеси (якщо щось розуміє, уявляє, запам’ятовує – це щось викликає інтерес);

2. Увага як форма організації діяльності;

3. Емоційні процеси (де є інтерес, там завжди виявляється емоційне ставлення). Інтерес – це емоційний прояв пізнавальних потреб за А.Петровським.

Чим відрізняється інтереси від нахилів? І – це спрямованість людини на предмет пізнання, а нахил – це спрямованість на діяльність (приклад про спорт: інтерес – читає спортивні газети, є болільником, але в діяльності це не проявляється).

Отже, інтерес – це спрямованість уваги, думок, пам’яті, і ця спрямованість пов’язана з широкими людськими емоціями.

Види інтересів:

- за предметним змістом: матеріальні, духовні та суспільні;

- за тривалістю: короткотривалі та довготривалі (матеріал з біології англійською мовою, які учень не любить; для підлітка характерні нестійкі інтереси: він шукає себе);

- за глибиною: глибокі і поверхові (дилетанти);

- за широтою: широкі (до багатьох галузей пізнання) і вузькі (широкі і глибокі: у Аристотеля, Леонардо до Вінчі, Ботвіннік (чемпіон світу - з шахів, доктор технічних наук);

- активні та пасивні (споглядальні) – “Подросток в учебнике и в жизни” – С. 36-41;

- безпосередні (прямі) – до самого процесу пізнання; опосередковані (непрямі) – до кінцевого результату діяльності – отримання високого балу (інтерес до біології і укр. літ.).

Зміст інтересів, їх глибина, широта і стійкість – це показники рівня розвитку особистості.

Умови, необхідні для самоактуалізації людини за К.Роджерсом.

Людина з дня народження переживає потребу у п р и й н я т т і себе, тобто у позитивному теплому ставленні до себе як до людини безумовно цінної, не залежно від того, в якому вона знаходиться стані, як себе веде, як почуває себе.

Бути особистістю – значить мати активну життєву позицію, здійснювати вибори, які виникли в силу внутрішньої необхідності, вміти оцінювати наслідки прийнятого рішення і відповідати за них перед суспільством і собою. Бути особистістю – це значить володіти свободою вибору.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)