АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Спрямованість особистості як система домінуючих мотивів. Види мотивів

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  11. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.
  12. IV. Ямайская валютная система

У психології існують різні підходи, теорії особистості. Але кожна з них виділяє спрямованість – як провідну характеристику особистості.

Причиною спрямованості є внутрішні фактори, які визначаються умовами життя і виховання. До внутрішніх факторів належать: потреби та мотиви: інтереси, переконання, ідеали, установки.

Потреба – це необхідність організму в чомусь, яку відчуває людина в певних умовах життя і розвитку. Потреби спонукають до діяльності і спрямовують її. Вони носять суспільно-історичний характер. Потреби є внутрішнім джерелом мотивації. Пізнавальні потреби задовольняються у процесі набуття нових знань чи нових способів розв’язання проблем. Соціальні потреби задовольняються у рамках взаємодії “людина-людина” і “людина – діяльність”. потреби, зв’язані з «я» (потреба досягнень і уникнення неуспіху)

Види П: матеріальні (первинні), духовні та суспільні.

Матеріальні П (в їжі, повітрі, безпеці та ін.) характерні як для тварини, так і для людини. Але вони відрізняються як за змістом, так і за способом їх задоволення. Без задоволення матеріальних потреб людина гине. На основі матеріальних потреб виникають духовні потреби, які впливають на характер задоволення матеріальних потреб.

Духовні П поділяються на широкі (пізнавальні - задовольняються в процесі набуття нових знань чи нових способів розв’язання проблем) та вузькі (естетичні – пізнання прекрасного).

Суспільні П – це потреби в праці, в спілкуванні, в дружбі, коханні. Задовольняються в рамках взаємодії “людина-людина” і “людина-діяльність”.

Ієрархія потреб за А.Маслоу. Згідно концепції А.Маслоу, у людини з народження послідовно з’являються і супроводжують її дорослішання 7 класів потреб (див. рис.1).

Потреба в

самоактуалізації

Реалізація

своїх здібностей,

розвиток власної особистості

 
 


Естетичні потреби

Гармонія, симетрія, порядок, краса

 
 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)