АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розкрити зміст управлінського рішення

Читайте также:
  1. III. Основний зміст роботи
  2. III. Основний зміст роботу
  3. IV. Діяльнісна змістова лінія
  4. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  5. V. Зміст навчального матеріалу
  6. V. Зміст теми заняття.
  7. V. Зміст теми попереднього заняття.
  8. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  9. Анотований зміст
  10. Б) відображення життєзмістовних питань буття людини
  11. Бесіда за змістом прочитаного уривку.
  12. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація

18. Перелічіть етапи прийняття управлінського рішення. Прийняття та виконання управлінських рішень - найголовніший оцінювальний критерій керівних здібностей. Ухвалення управлінського рішення - це вибір однієї з кількох можливих альтернатив. Результатом обраного рішення має бути якась дія. Можна дійти висновку, що “прийняття рішень” означає процес, завдяки якому обирається лінія поведінки як вирішення певної проблеми. Прийняття будь-якого рішення — це відповідальність, а прийняття управлінського рішення — це відповідальність подвійно, оскільки від рішення керівництва залежить ефективність роботи цілої організації і працюючих у ній людей.

Процес прийняття рішення — це цілий комплекс робіт. Рішення повинне пройти декілька етапів підготовки, щоб бути прийнятим до виконання. Основні етапи прийняття управлінських рішень:

1.Сбор і аналіз інформації про ситуацію, що вимагає рішення. Потрібно намагатися зібрати максимально достовірну і повну інформацію, використовуючи для цього декілька джерел. Потім кількісну складову всього інформаційного обсягу бажано перетворити на якісну.

2. Конкретизація цілей. Досвідчений керівник повинен вміти виявляти пріоритетні цілі, відповідно до яких в подальшому виділяються механізми, ресурси і фактори, які впливають на ситуацію.

3. Етапи прийняття управлінських рішень були б неповні без розробки оціночної системи. У кожного керівника свій підхід до оцінки ситуації і свої критерії прийняття управлінських рішень, засновані на досвіді і знаннях.

4. Аналіз ситуації дозволяє встановити певні фактори, що мають вплив на цю ситуацію

5. Діагностика ситуації. Цей етап іноді включають як одну зі складових аналізу ситуації. На цьому етапі встановлюється важливість проблеми, досліджується можливість впливу цієї проблеми на виробничі процеси. Для прийняття правильного управлінського рішення ця діагностика повинна бути адекватною.

6. Створення прогнозу подальшого розвитку ситуації. Всі етапи прийняття управлінських рішень в тій чи іншій мірі залежать від уміння керівника прогнозувати подальший розвиток ситуації. Прогнозування ситуації дозволяє визначитися з кількома варіантами рішень.

7. Що і відбувається на сьомому етапі, а саме генерування альтернативних варіантів рішення. Всі попередні етапи прийняття управлінських рішень повинні послужити базисом для цього етапу.

8. Вибір варіанту управлінського впливу і відсіювання зайвих. Після відбраковування неефективних або малоефективних варіантів, залишається один, максимум два варіанти, подальшого впливу.

9. Розробка передбачуваного сценарію подальшого розвитку ситуації. Після прийняття будь-якого управлінського рішення, ситуація буде розвиватися стрімко, тому для швидкого реагування на що змінилися обставини, потрібно виявити основні тенденції її розвитку в часі.

10. Експертна оцінка ймовірних варіантів управлінського впливу. Ця оцінка дозволить якісно ранжувати керуючі впливи з урахуванням оціночної системи, виявити рівень очікуваного досягнення мети, оцінити матеріальні витрати, які послідують в результаті передбачуваних сценаріїв розвитку подій.

11. Колективна експертна оцінка рекомендується при прийнятті відповідальних управлінських рішень. Вони дозволяють підвести обгрунтовану базу під ефективне прийняття рішення.

12. Вироблення подальшого плану дій дозволяє розробити комплекс заходів по втіленню управлінського рішення в життя.

13. Контроль здійснення рішення дозволяє відслідковувати подальший розвиток подій і оперативно реагувати на будь-які непередбачені відхилення від прийнятої схеми.

14. Аналіз отриманих результатів дає можливість оцінити ефективність прийнятого рішення і можливий потенціал розвитку організації.

Всі ці етапи прийняття управлінського рішення передують фазу управлінського впливу. Чим якісніше й ефективніше управлінське вплив, тим більш ефективно працює організація в економічному плані. На підставі оцінки та аналізу економічних показників можна оцінити і ефективність рішень керівника.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)