АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дайте визначення суб’єкта і предмета психології управління

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. I. Дайте англійські еквіваленти з наступних слів і словосполучень.
  5. II. Визначення видової приналежності рослини.
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. V. Дайте характеристику кваліфікуючих, особливо кваліфікуючих ознак злочинів, передбачених ст.ст.185-187, 189-191 КК (заповніть таблицю)
  8. А) Визначення термінології
  9. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  10. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  11. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  12. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в

Психологія управління

1. Дайте визначення управління. Психологія управління - це галузь психологічної науки, яка вивчає психологічні закономірності управлінської діяльності, а саме: роль людського і психологічного чинників в управлінні, оптимальний розподіл професійних та соціальних ролей у групі (колективі), лідерство і керівництво, процеси інтеграції та згуртованості колективу, неформальні стосунки між його членами, психологічні механізми прийняття управлінського рішення, соціально-психологічні якості керівника тощо. Управління – це керівництво певними суспільними процесами. Управління - це праця людей, спрямований на організацію та координацію діяльності трудових колективів і окремих працівників у процесі виробництва продукції, надання послуг. Воно пов'язане насамперед з організацією спільної діяльності людей, з налагодженням узгоджених дій в рамках підприємства, з регулюванням відносин між особистістю і підприємством. Управління є необхідною умовою розвитку суспільства, спільної праці людей для досягнення певних цілей у відповідних сферах і галузях діяльності. Ця діяльність здійснюється людьми - суб'єктами управління й може бути охарактеризована як цілеспрямована сукупність дій, які забезпечують узгодження й координацію спільної праці з метою досягнення суспільно значимих цілей і рішення поставлених завдань.

Дайте визначення суб’єкта і предмета психології управління.

Суб’єкт управління – це структурно-визначені об’єднання людей і керівники на персональному рівні, що наділені управлінськими повноваженнями та здійснюють управлінську діяльність.Суб'єктом управління є носій предметно-практичної діяльності, джерело управлінської активності, спрямованої на певний об'єкт управління. Суб'єктами управління може виступати як окремий індивід, так і соціальна група.

Об’єкт управління – це окремі люди чи групи, на які скеровані організаційні, систематичні, планомірні впливи суб’єкта управління

Між суб'єктом і об'єктом управління існують діалектичну взаємодію і взаємовплив. При цьому важливою умовою ефективності управління є відповідність суб'єкта управління його об'єкту

Предметом психології управління є психологічні аспекти процесу керівництва різними видами спільної діяльності і міжособистісного спілкування в організаціях, тобто психологічні аспекти управлінських відносин. Конкретний прояв предмета психології управління може бути представлено в наступних рівнях психолого-управлінської проблематики: 1. Психологічні аспекти діяльності керівника: психологічні особливості управлінської праці взагалі, його специфіка в різних сферах діяльності; психологічний аналіз особистості керівника, психологічні вимоги до особистісних якостей керівника; психологічні аспекти прийняття управлінського рішення; індивідуальний стиль управління керівника і проблеми його корекції. 2. Психологічні аспекти діяльності організації як суб'єкта та об'єкта управління: можливості використання психологічних чинників для вирішення управлінських завдань; закономірності формування сприятливого соціально-психологічного клімату в організації; закономірності формування оптимальних міжособистісних взаємин в організації, проблема психологічної сумісності; формальна і неформальна структури організації; мотивація праці членів організації; ціннісні орієнтації в організації, управління процесом їх формування. 3. Психологічні аспекти взаємодії керівника з членами організації: проблеми створення та функціонування системи комунікації у процесі взаємодії; проблеми управлінського спілкування; оптимізація взаємовідносин в ланці "керівник - підлеглий»; інформованість як фактор підвищення ефективного управління. Предмет психології управління - це діяльність посадових осіб, які очолюють колектив

 

 

3.

4. Опишіть основні завдання психології управління. Завдання психології управління: психологічний аналіз діяльності фахівців-управлінців; вивчення механізмів психічної регуляції трудової діяльності в нормальних і екстремальних умовах; дослідження психічних особливостей лідерства; розробка психологічних рекомендацій щодо використання психологічних знань в процесі управління, у вирішенні конфліктів, зміну психологічного клімату в організаціях; вивчення процесів групової взаємодії; дослідження механізмів мотивації людини.

Психологічний аналіз діяльності фахівців-управлінців. Для того щоб грамотно керувати колективом і успішно виконувати роботу, потрібно вміти аналізувати свої дії, від яких залежить прийняття правильних рішень.

Вивчення механізмів психічної регуляції трудової діяльності в нормальних і екстремальних умовах. Щоб у будь-якій ситуації прийняти адекватне рішення, потрібно вивчати механізми трудової діяльності.

Дослідження психічних особливостей лідерства. Лідерство - це процес, за допомогою якого один індивід впливає на поведінку інших і організує їхню діяльність відповідно до поставлених організацією зв'язками. Керівники, відрізняються за своїм індивідуальним стилем і підходам до управління. Одне з ключових відмінностей-то, наскільки керівники направляють своїх підлеглих, тобто ступінь, в якій вони вказують підлеглим, як слід виконувати їх роботу. Іншою відмінністю є міра їх автокрітічності або демократичності у процесі прийняття рішень, тобто в якій мірі вони дозволяють підлеглим брати участь в цьому процесі, для цього і потрібно вивчати психічні особливості лідерства.

Розробка психологічних рекомендацій щодо використання психологічних знань в процесі управління, у вирішенні конфліктів, зміну психологічного клімату в організаціях. Ставлення до роботи і колег представляють собою стійкі почуття, які виражають у переконаннях і типах поведінки, вони спрямовані на виробничу діяльність, на членів своєї робочої групи, організаційну середу. Найважливішим показником відношення до виробничої діяльності є задоволення роботою.

Важливою стороною діяльності менеджера є дозвіл виникають в організації конфліктів. Конфлікт - це важкорозв'язні протиріччя, що супроводжується гострими емоційними переживаннями, зіткненням протилежно спрямованих цілей, інтересів, позицій, думок. Основними способами управління конфліктом є угода, вироблення спільних цілей, уточнення і роз'яснення механізмів відповідальності і повноважень, посередництво та арбітраж. Потрібно розробляти рекомендації, щоб в організації був стійкий психологічний клімат.

Вивчення процесів групової взаємодії. Люди об'єднуються в групи з міркувань безпеки, престижу, самоповаги, сили для задоволення потреб і досягнення цілей. Група - це два або більше індивіда, об'єднаних спільною діяльністю таким чином, що кожен з них впливає на іншого або інших. Щоб грамотно управляти групою, потрібно вивчати поведінку людей і їх взаємодія в колективі.

Дослідження механізмів мотивації людини. Мотивація - сукупність процесів, які спрямовують і підтримують людську поведінку, спонукають до досягнення значущих цілей, визначають активність особистості. Для підвищення рівня мотивації необхідно вдаватися до розробки обов'язків і складання завдань. Менеджер-практик повинен знати, що мотивація вимагає врахування особливостей особистості працівника і постановки конкретних, вимірюваних, реалістичних, узгоджених і визначених за часом цілей. Для того, щоб їх вирішити, необхідно дослідити механізми мотивації [1].

Таким чином, основним завданням є вивчення та вирішення проблем управлінської діяльності, яка виконується за допомогою психологічних знань і теорій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)