АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ дисципліни

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  3. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  4. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  5. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  6. II. Структура Доклада
  7. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  8. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  9. III. Социальная структура и стратификация
  10. IV. Границы структурализма?
  11. IV.Структура, порядок изложения и оформления работы
  12. VI. Взаимодействие Церкви с государственными структурами и обществом в деятельности по реабилитации

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

УМАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ САДІВНИЦТВА

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ І ПІДПРИЄМНИЦТВА

Кафедра фінансів і кредиту

 

Методичні вказівки для проведення практичних занять з курсу

«ФІНАНСОВИЙ РИНОК»

для практичних занять студентам освітньо-кваліфікаційного рівня:

«Бакалавр» – 6. 030508 «Фінанси і кредит»,

«Бакалавр» – 6. 030507 «Маркетинг»,

«Бакалавр» – 6. 030504 «Економіка підприємства»,

Умань – 2013

Підготовлено:

к.е.н., старшим викладачем кафедри фінансів і кредиту О.М. Транченком

 

Затверджено на засіданні кафедри фінансів і кредиту

(протокол № 7 від 25.12.2012 року)

 

 

Методичні вказівки рекомендовані до видання методичною радою

факультету економіки і підприємництва

(протокол № 5 від 09.01.2012 року)

 

Рецензенти:

Лисенко Н.О., кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри економіки та менеджменту Уманської філії ПВНЗ «Європейський університет»

Онищук С.М., Керівник Центру персонального обслуговування індивідуальних клієнтів Приват Банк.

 

ТРАНЧЕНКО О.М.

Методичні вказівки з дисципліни «Фінансовий ринок» для практичних занять студентам факультету економіки і підприємництва спеціальності «Фінанси і кредит», «Маркетинг», «Економіка підприємства». – [О.М. Транченко]. – Умань.: ФОП Масловатий

 

 

Зміст

 

вступ  
СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ дисципліни  
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПІДГОТОВКИ І ПРОВЕДЕННЯ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ  
Теми практичних занять  
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ  
МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ  
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ  

 

 

ВСТУП

Фінансовий ринок – це система економіко-правових відносин на тих ринках, де проявляється попит і пропозиція на різні фінансові активи, це сукупність всіх фінансових активів країни, які знаходяться в постійному русі, розподілі і перерозподілі, що змінюються під впливом співвідношення попиту і пропозиції з боку різних суб’єктів економіки.

Навчальна дисципліна «Фінансовий ринок» є однією з нормативних дисциплін у підготовці навчальними закладами України фахівців з економічних спеціальностей. При її вивченні студенти оволодівають знаннями щодо особливостей перерозподілу фінансових ресурсів, закономірностей і тенденцій розвитку фінансових відносин, механізму фінансових потоків в економіці.

Враховуючи це, можна зробити висновок, що без знання та постійного дослідження механізмів, особливостей функціонування фінансового ринку неможливий розвиток економічної науки та розбудова ринкової економіки.

Вивченню та розв’язанню цих проблем і покликана сприяти робоча програма навчальної дисципліни «Фінансовий ринок», призначена для підготовки бакалаврів за спеціальностями «Фінанси».

Мета та завдання навчальної дисципліни. Метою вивчення дисципліни є формування у студентів теоретичних та практичних знань з основ функціонування та розвитку фінансового ринку як підсистеми фінансових відносин, а також щодо значення кожної з його складових у становленні і розвитку економіки країни, ролі фінансових інструментів у формуванні фінансових ресурсів країни, механізму організації обігу фінансових активів на відповідному сегменті ринку.

Завданням дисципліниє вивчення суті та значення фінансового рикну у сфері економічних відносин; взаємозв’язків між джерелами формування фінансових ресурсів та їх використанням; функціонування фінансових інструментів, суті фінансового посередництва, особливостей обігу різних видів фінансових інструментів; форм і методів регулювання фінансового ринку.

Предмет вивчення навчальної дисципліни. Предметом дисципліни є система економічних відносин, які виникають між учасниками фінансового ринку (населенням, суб’єктами господарювання, органами державної влади, фінансовими посередниками та інститутами інфраструктури ринку) у процесі купівлі-продажу фінансових активів, надання різних видів фінансових послуг та здійснення різноманітних фінансових операцій.

Місце в структурно-логічній схемі напряму підготовки. Дана дисципліна є нормативною та вивчається студентами після вивчення таких базових дисциплін, як «Фінанси», «Гроші та кредит», та «Державне регулювання економіки». У свою чергу навчальна дисципліна «Фінансовий ринок» є базою для вивчення дисциплін «Ринок фінансових послуг» і «Міжнародні фінанси». Крім того навчальна дисципліна «Фінансовий ринок» тісно пов’язана з іншими навчальними дисциплінами, такими як «Міжнародна економіка», «Фінанси підприємств», «Страхування», «Фінансова діяльність суб’єктів господарювання», «Міжнародні розрахунки і валютні операції», «Банківські операції», «Фондовий ринок і цінні папери».

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні вміти: на основі статистичних даних та офіційних звітів аналізувати та оцінювати діяльність професійних учасників ринку, зокрема, і досліджувати стан окремих структурних сегментів фінансового ринку в цілому; робити відповідні обґрунтовані висновки і прогнози за результатами проведеного аналізу; розробити аргументовані пропозиції щодо розвитку фінансового ринку України та його інтеграції у світовий фінансовий простір.

Після вивчення дисципліни студенти повинні знати: суть поняття фінансовий ринок, його структуру та основних учасників; законодавчі акти та нормативні документи з питань регулювання діяльності суб’єктів фінансового ринку; основні фінансові операції, що здійснюються та фінансові послуги, що надаються на грошовому ринку і ринку позик, валютному ринку, ринку облігацій, пайових цінних паперів і похідних фінансових інструментів; механізми обслуговування діяльності основних суб’єктів ринку інститутами інфраструктури (фондовими біржами, учасниками Національної депозитарної системи); основні форми регулювання фінансового ринку.

Викладання дисципліни передбачає проведення лекцій і семінарських занять. Певна частина програмного матеріалу повинна бути засвоєна студентами в процесі самостійної роботи, виконання тестових та науково-пошукових завдань.

 

 

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ дисципліни

ЛЕКЦІЙНИЙ КУРС

МОДУЛЬ 1 Роль та місце фінансового ринку в економіці  
Змістовий модуль 1. ТЕМА: Теоретичні основи фінансового ринку та його роль в економіці
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Предмет дисципліни «Фінансовий ринок». Передумови виникнення фінансового ринку. Рух фінансових потоків в економіці. Роль та функції фінансового ринку. Трансформація заощаджень у позикові кошти. Суб’єкти фінансового ринку. Класифікація суб’єктів фінансового ринку. Учасники фінансового ринку. Система взаємодії суб’єктів фінансового ринку.
Змістовий модуль 2. ТЕМА:Регулювання фінансового ринку
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Поняття та типи фінансової політики. Характеристика сучасної фінансової політики України. Фінансовий механізм. Управління фінансами в умовах ринкової економіки.
Змістовий модуль 3. ТЕМА:Поняття та класифікація фінансового посередництва
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Поняття фінансового посередництва. Роль фінансових посередників та їх функції. Типи фінансових посередників, їх коротка характеристика. Роль банківських установ на фінансовому ринку. Значення парабанківської системи на фінансовому ринку.
Змістовий модуль 4.
ТЕМА:Грошовий ринок і ринок банківських позик
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Фінансові послуги на грошовому ринку. Суб’єкти грошового ринку. Інструменти грошового ринку. Функції грошового ринку. Розміщення капіталу в банківських установах. Структура грошового ринку. Обліковий ринок. Операції з комерційними векселями. Операції з державними інструментами грошового ринку (казначейськими векселями). Міжбанківський ринок. Перерозподіл тимчасово грошових ресурсів між банками через міжбанківські депозити та міжбанківські кредити. Роль Центрального банку (НБУ) на міжбанківському ринку. Основні види міжбанківських кредитів. Овердрафт, овернайт, операції РЕПО. Забезпечення міжбанківських кредитів в Україні. Державні цінні папери як застава міжбанківських кредитів.
Змістовий модуль 5.
ТЕМА:Валютний ринок як складова фінансового ринку
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Роль валютного ринку в економіці. Міжнародний та національний валютні ринки. Регіональні валютні ринки. Учасники валютного ринку. Валютний курс, його роль в інтернаціоналізації грошових відносин. Вплив обсягів ВВП, стану платіжного балансу країни, рівня інфляції та інших факторів на валютний курс. Котирування валют. Конвертованість валюти. Ліцензування операцій у іноземній валюті. Види операцій на валютному ринку. Здійснення операцій на валютному ринку. Міжнародні розрахунки. Основні форми міжнародних розрахунків(інкасо, акредитив, банківський переказ). Розрахунки з використання рахунків типу N. Валютні клірингові розрахунки. Правила переказу іноземної валюти за межі України. Використання готівкової валюти на території України. Валютне регулювання і валютний контроль.
Змістовий модуль 6.
ТЕМА:Фондовий ринок як складова фінансового ринку
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Поняття та значення фондового ринку в економіці. Функції фондового ринку. Характеристика учасників ринку цінних паперів. Інфраструктура фондового ринку.
МОДУЛЬ 2 Сегменти фінансового ринку  
Змістовий модуль 7.
ТЕМА:Ринок боргових цінних паперів
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Сутність та місце боргових цінних паперів у трансформації коштів у позиковий капітал. Облігація. Основні види облігацій. Законодавчі підстави випуску облігацій в Україні. Фінансування потреб державного та місцевих бюджетів через випуск облігацій. Облігації внутрішніх державних позик, облігації зовнішніх державних позик, облігації місцевих позик. Особливості обігу єврооблігацій. Вексель. Види векселів.
Змістовий модуль 8.
ТЕМА:Ринок пайових цінних паперів
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Поняття акції. Роль акції у як інструмента регулювання в системі суспільного відтворення. Законодавче підґрунтя емісії акцій. Акціонерне товариство. Особливості публічного та приватного акціонерного товариства.  
Змістовий модуль 9.
ТЕМА:Ринок похідних фінансових інструментів
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Поняття похідного цінного паперу. Функції похідних цінних паперів. Критерії віднесення фінансового інструменту до похідних. Базовий актив. Особливості опціонних операції. Характеристика ф’ючерсних угод.
Змістовий модуль 10.
ТЕМА:Фондова біржа і фондові операції
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Фондова біржа як організатор торгівлі цінними паперами. Організаційно-правові засади функціонування фондових бірж. Державне регулювання діяльності фондових бірж в Україні. Структура фондової біржі. Функції фондової біржі. Лістинг, умови допуску цінних паперів до котирування на фондовій біржі. Способи здійснення торгівлі цінними паперами на фондовій біржі.
Змістовий модуль 11.
ТЕМА:Ціноутворення та ризики на фінансовому ринку
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Поняття ціни на фінансовому ринку. Завдання і принципи ціноутворення на фінансовому ринку. Види і функції цін. Особливості ціноутворення на різні фінансові інструменти. Визначення основних видів ціни на акції та облігації. Поняття ризику на фінансовому ринку. Фактори виникнення ризиків на фінансовому ринку. Способи зниження фінансових ризиків.
Змістовий модуль 12.
ТЕМА:Фундаментальний та технічний аналіз на фондовому ринку
ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Мета, предмет та зміст фундаментального інвестиційного аналізу на фондовому ринку. Сутність рейтингової оцінки акцій і облігацій. Рейтингова оцінка простих та привілейованих акцій. Рейтингова оцінка облігацій. Сутність та мета технічного аналізу на фондовому ринку Поняття фондового індексу. Роль фондових індексів в системі аналізу та оцінки ринку цінних паперів. Класифікація фондових індексів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)