АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Строки, на які призначаються конкретні види соціального забезпечення

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. IV. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЖИТЛОВО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
  3. VII. 3. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу.
  4. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  5. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  6. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  7. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  8. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  9. VП. Матеріали методичного забезпечення
  10. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  11. Б. Лікування на стадії формування жовчних каменів : за схемою А, літолітики призначаються протягом 12-24 місяців.
  12. Багатовимірність людського буття: співвідношення біологічного і соціального в людині

Пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, по місяць смерті включно [75]. Так, якщо пенсіонер помер 5 чи 20 травня, то пенсія буде виплачуватись до 1 червня. У випадку звернення за призначенням пенсії після спливу трьох місяців пенсія призначається з дня звернення за призначенням пенсії.

Пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності і виплачується впродовж усього строку встановлення інвалідності. Інвалідам-чоловікам старше 60 років і жінкам старше 55 років пенсії по інвалідності призначаються довічно [76]. Якщо інвалід звернувся після спливу трьох місяців з дня встановлення інвалідності, то пенсія по інвалідності призначається з дня звернення до територіального органу ПФУ.

Залежно від ступеня розладу функцій організму та обмеження життєдіяльності особі, визнаній інвалідом, встановлюється перша (поділяється на підгрупи А і Б), друга чи третя група інвалідності [77]. Переогляд інвалідів з нестійкими зворотними морфологічними змінами та порушеннями функцій органів і систем організму з метою визначення ефективності відновного лікування та реабілітаційних заходів, стану здоров¢я і ступеня соціальної адаптації проводиться через 1-3 роки. Переогляд інвалідів раніше вказаних строків, а також громадян, інвалідність яким встановлено без зазначення строку переогляду, проводиться при зміні стану здоров¢я і працездатності або при виявленні фактів зловживання чи помилок, допущених у встановленні групи інвалідності. Група інвалідності без зазначення строку переогляду встановлюється громадянам при анатомічних дефектах і прирівняних до них станах, стійких необоротних морфологічних змінах та порушеннях функцій органів і систем організму, неефективності реабілітаційних заходів, неможливості відновлення соціальної адаптації, несприятливому прогнозі динаміки працездатності з урахуванням реальних соціально-економічних обставин у районі проживання інваліда, а також чоловікам старше шістдесяти років і жінкам старше п’ятдесяти п’яти років, інвалідам, у яких строк переогляду настає у чоловіків після досягнення шістдесяти років, у жінок – п’ятдесяти п’яти років [78].

Крім того, з дня встановлення інвалідності призначається, за бажанням, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком при наявності у працюючих інвалідів ІІ і ІІІ групи – у чоловіків 25, а у жінок – 20 років страхового стажу або з дня виникнення такого права, якщо вищевказаний страховий стаж набуто в період після встановлення інвалідності до дня звернення за призначенням пенсії по інвалідності. Термін звернення до територіального органу ПФУ – не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності. У разі, коли вимоги щодо страхового стажу виконані після призначення пенсії по інвалідності, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дня настання такого права, якщо звернення за призначенням пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого права [79].

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника, як уже вказувалось, призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника. Вона призначається на весь період, протягом якого член сім¢ї померлого годувальника вважається непрацездатним, або довічно. Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім¢ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії [80]. Таким чином, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається:

- чоловіку (дружині), батьку, матері, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку: чоловіки – 60 років, жінки – 55 років – довічно, тобто по місяць смерті включно;

- дітям (у тому числі дітям, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника – по місяць досягнення 18 років;

- дітям, які до досягнення 18 років стали інвалідами, – на період інвалідності;

- дітям, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, – по місяць закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж по місяць досягнення ними 23 років;

- дітям-сиротам – по місяць досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

- чоловіку (дружині), а в разі їх відсутності одному з батьків або брату чи сестрі, дідусеві чи бабусі померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого – по місяць досягнення дитиною (останньою) 8 років.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається на період однойменної відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів, а жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – на 180 днів (90 – до пологів та 90 – після пологів) [81]. Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається з дня звернення за її призначенням, але не раніше закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами чи з дня настання відпустки по догляду за дитиною по день досягнення дитиною 3-річного віку включно [82]. Доплата на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається з місяця, в якому була подана заява з усіма необхідними документами, на шість місяців з наступним продовженням до досягнення дитиною 18-річного віку включно, а в разі виникнення обставини, що веде до припинення виплати допомоги, – з місяця, що настає за місяцем, в якому виникає відповідна обставина [83]. Допомога на дітей одиноким матерям призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, по місяць досягнення дитиною 18-річного віку (якщо діти навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах І-IV рівня акредитації та професійно-технічних закладах, – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) включно [84].

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд призначаються з дня звернення за допомогою (в окремих випадках з дня встановлення інвалідності чи досягнення певного віку) і призначається довічно особам, які досягли віку (чоловіки – 63 років, жінки – 58 років), а інвалідам на весь час інвалідності, встановленої органами МСЕК. У разі зміни групи інвалідності допомога в новому розмірі призначається інваліду з дня зміни групи інвалідності, якщо така зміна приводить до збільшення розміру, та з місяця, наступного за тим, у якому встановлена нова група інвалідності, – при зменшенні розміру допомоги [85].

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім¢ям призначається на шість місяців з місяця звернення при умові подання всіх документів. Так, якщо заява і всі необхідні документи подані 24 січня, то допомога призначається на січень-червень. Одиноким особам, які досягли 65-річного віку і не мають інших джерел до існування, державна соціальна допомога може бути призначена довічно. Одиноким особам, визнаним за результатами МСЕК непрацездатними, тобто інвалідами, державна соціальна допомога може бути призначена на строк визнання особи непрацездатною [86].

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства призначається на весь час інвалідності, встановленої органами МСЕ. На дітей-інвалідів державна соціальна допомога призначається на строк, зазначений у медичному висновку ЛКК лікувального закладу, але не більш як по місяць досягнення дитиною-інвалідом 18-річного віку [87].

Допомога по безробіттю виплачується з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в державній службі зайнятості. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років. Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів. Допомога по безробіттю особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, виплачується, починаючи з 91-го календарного дня. Доплата по частковому безробіттю надається з першого дня простою, тривалість її виплати не може перевищувати 180 календарних днів протягом року. Матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації виплачується за весь період навчання, починаючи з першого дня навчання [88].

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у разі:

- тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві – з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством, а застрахованим особам, які працюють на сезонних і тимчасових роботах, – не більше як за 75 календарних днів протягом календарного року;

- необхідності догляду за хворою дитиною віком до 14 років - з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів, а якщо така дитина потребує стаціонарного лікування, – з першого дня за весь час її перебування в стаціонарі разом з хворою дитиною;

- необхідності догляду за хворим членом сім'ї (крім догляду за хворою дитиною віком до 14 років) – з першого дня, але не більш як за 3 календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім'ї та побутових обставин, – не більш як за 7 календарних днів;

- догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною, – з першого дня за весь період захворювання;

- карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби – з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини;

- тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу – з першого дня за час такої роботи, але не більш як за два місяці;

- протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства – з першого дня за весь період перебування в цьому підприємстві з урахуванням часу на проїзд до протезно-ортопедичного підприємства і назад;

- санаторно-курортного лікування – на період, що становить різницю між тривалістю лікування і проїзду та основної і додаткової відпустки або на період проїзду і перебування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після стаціонарного лікування чи на весь період здійснення стороннього догляду за дитиною-інвалідом під час перебування дитини на санаторно-курортному лікуванні [89].

У соціальних установах клієнт отримує соціальні послуги з моменту взяття на обслуговування чи влаштування до них, що оформляється, як правило, наказом, і до виникнення обставини, що веде до припинення надання соціальних послуг і в тому числі смерті, досягнення певного віку, закінчення терміну перебування у соціальному закладі тощо. Так, у дитячих будинках-інтернатах можуть проживати діти віком від 4 до 18 років (в окремих випадках і від 18 до 35 років) з вадами фізичного або розумового розвитку, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування [90]. У будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричному пансіонаті, пансіонаті для ветеранів війни і праці, а також у психоневрологічному інтернаті та спеціальному будинку-інтернаті для престарілих та інвалідів особа може перебувати довічно.

Терміни і умови перебування у центрі соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, обумовлюється в Примірній угоді між центром та клієнтом. Так само вирішується питання щодо надання соціальних послуг центрами реінтеграції бездомних громадян.

У пенсійному праві розглядаються строки переведення з одного виду пенсії на інший, строки перерахунку призначеної пенсії, строки виплати пенсії, строки, що є підставою для припинення виплати пенсії. У праві соціального обслуговування можна розглядати строки виготовлення технічних засобів реабілітації тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)