АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

C. Дуже сприятливого

Читайте также:
  1. A. Посиленого медичного контролю
  2. B. Непропеченість хліба
  3. Challenges Ahead for WTO
  4. E. Реєстрації змін вологості повітря. 11 страница
  5. E. Реєстрації змін вологості повітря. 18 страница
  6. E. Реєстрації змін вологості повітря. 3 страница
  7. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  8. Адаптація дітей і підлітків у соціальному середовищі
  9. Адміністративна служба, її завдання, функції.
  10. Акцешуація характеру та особистості
  11. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»

Зміст

  Стор
1. Гігієна повітря………………………………………………………………  
1.1.Температурно-вологісний режим приміщень. Вентиляція……………..  
1.2 Вуглекислий газ та хімічні домішки в атмосферному повітрі…..……..  
1.3 Освітлення приміщень. Іонізація повітря……………………….…..…...  
1.4 Принципи і методи гігієнічного нормування шкідливих хімічних речовин..……………………………………………………………….……….  
2. Гігієна води, водопостачання і ґрунту………………………………..…..  
2.1 Гігієнічна оцінка якості питної води……………………………………..  
2.2 Вода та здоров’я………………………………..………………………….  
2.3 Методи покращення якості питної води………..………………………..  
2.4 Гігієнічна оцінка якості ґрунту…………………………..……………....  
3. Гігієна дітей і підлітків…………………………………….……………….  
3.1 Методика дослідження і оцінки фізичного розвитку дітей і підлітків...  
3.2 Гігієнічна оцінка шкільного класу, меблів, підручників та планування шкільних закладів…………………………………………………..…………  
3.3 Гігієнічна оцінка режиму дня та учбових занять школярів…………….  
4. Гігієна праці…………………………………………………………………  
4.1 Гігієнічна оцінка важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності праці…………………………………………………………...  
4.2 Дослідження пилу та експресні методи аналізу газо- і пароподібних речовин у повітрі робочої зони……………………………………………….  
4.3 Гігієнічна оцінка шуму, вібрації, ультразвуку, інфразвуку та електромагнітних полів………………………………………………………  
4.4 Облік, реєстрація та розслідування випадків професійних захворювань, отруєнь і нещасних випадків на виробництві. Організація і проведення медичних оглядів робітників…………………………………...  
4.5 Токсикологічна та гігієнічна оцінка пестицидів та агрохімікатів……...  
4.6 Гігієнічні аспекти роботи медсанчастини промислового підприємства та цехового терапевта. Облік і аналіз захворюваності робітників……………………………………………………………………...  
5. Радіаційна гігієна…………………………………………………………...  
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

1. Гігієна повітря.

 

1.1 Температурно-вологісний режим приміщень. Вентиляція.

 

1. Дослідженням повторюваності вітрів в одному з населених пунктів протягом останніх 10 років було встановлено, що повторюваність північних вітрів становить 7 %, північно-східних – 11 %, східних – 24 %, південно-східних – 18 %, південних – 10 %. Запропонуйте найбільш доцільне місце для розміщення коксохімічного комбінату.

*А. На західній околиці

В. На північно-східній околиці

С. На північній околиці

D. На південно-східній околиці

Е. На південній околиці

2. Під час виконання важкої фізичної праці у одного з робітників ливарного цеху з’явилися явні ознаки перегрівання організму, які проявлялися підвищенням температури тіла до 40˚С, підвищенням систолічного і зниженням діастолічного тиску, прискоренням серцевих скорочень, посиленням легеневої вентиляції, частота пульсу становила 160 ударів за хвилину. Спостерігалося збудження, гіперемія шкіри, різке потовиділення. Про яку ступінь перегрівання організму слід думати в даному випадку?

А. І

В. ІІ

*С. ІІІ

D. ІV

Е. V

3. Під час контролю за дотриманням температурного режиму у зимовий період в одному із студентських гуртожитків було встановлено, що середня температура у кімнатах і кухнях становить 18˚С, душових – 23˚С, ізоляторі – 20˚С, на сходових клітках – 18˚С. В якому із приміщень порушені вимоги до температурного режиму?

*А. Душових

В. Кухнях

С. Кімнатах

D. Ізоляторі

Е. Сходових маршах

4. Людина перебуває в умовах спеки (35˚С), швидкість руху повітря – 1 м/с, вологість – 35 %. Який шлях тепловіддачі переважає в таких умовах?

А. Випромінювання

*В. Випаровування

С. Конвекція

D. Кондукція

Е. Блок всіх шляхів тепловіддачі

5. Людина перебуває в умовах високої температури (35˚С), високої вологості (100 %) і низької швидкості руху повітря (до 1 м/с). Яким шляхом відбуватиметься теплообмін у даному випадку?

А. Випаровування

В. Кондукція

С. Випромінювання

D. Конвекція

*Е. Блок всіх шляхів тепловіддачі

6. У житловій кімнаті протягом доби констатуються великі коливання показників просторового температурного режиму. У скількох точках слід провести вимірювання?

А. двох

В. трьох

С. чотирьох

D. Шести

*Е. Дев’яти

7. У промислово розвиненому місті, в якому переважають північні вітри, південні та західні вітри реєструються значно рідше, а східні практично відсутні, обирається ділянка під будівництво нафтоперероб­ного заводу. З якого боку міста найдоцільніше розташувати завод?

*А. Південного

В. Західного

С. Східного

D. Північного

Е. Північного та західного

8. У середині січня над територією Львівської області відмічено зону високого тиску діаметром 500 км з горизонтальною циркуляцією повітряних потоків, спрямованих за годинниковою стрілкою, з ясною погодою і низькою температурою. Яке погодне явище в даному випадку можна констатувати?

А. Антициклон

В. Циклон

*С. Фронт оклюзії

D. Полярний фронт

Е. Бора

9. У листопаді на територію Львівської області прийшла з Середземного моря маса теплого повітря, насичена водяною парою з перисто-шаровими хмарами, низьким атмосферним тиском із зниженням від периферії до центру і вгору від поверхні землі з рухом повітря проти годинникової стрілки. Яке погодне явище в даному випадку можна констатувати?

*А. Циклон

В. Антициклон

С. Фронт оклюзії

D. Полярний фронт

Е. Бора

10. Під час дослідження ступеня чистоти повітря за вмістом СО2 у 5-и студентських навчальних лабораторіях було встановлено, що концентрація СО2 у 1-й лабораторії становить 0,05 %, у 2-й – 0,09 %, у 3-й – 0,13 %, у 4-й – 0,16 %, у 5-й – 0,18 %. У якій із студентських лабораторій повітря за вмістом СО2 вважається помірно забрудненим?

А. 1-й

В. 2-й

*С. 3-й

D. 4-й

Е. 5-й

11. На основі річних спостережень за повторюваністю вітрів у населеному пункті. Встановлено, що переважають східні вітри, тоді як вітри з півдня практично не спостерігаються. Визначте, на якій околиці населеного пункту найдоцільніше розмістити промислову зону, щоб запобігти забрудненню атмосферного повітря житлової зони пилом і токсичними речовинами.

*А. Західній

В. Південній

С. Південно-східній

D. Північно-східній

Е. Північно-західній

12. Визначення вмісту вуглекислого газу в лікарняній палаті передбачається за методом Лунге-Цекендорфа. Які реактиви необхідні для цього?

А. Їдкий барит та щавелева кислота

*В. Вуглекислий натрій та фенолфталеїн

С. Гіпосульфіт натрію та крохмаль

D. Перманганат калію та щавлева кислота

Е. Реактив Неслера та калій йодит

13. Пацієнт відмічає зв’язок несприятливої погоди із погіршенням самопочуття, порушенням сну, почуттям тривоги, запамороченням, зниженням працездатності, втомлюваності, коливаннями артеріального тиску. До якого типу захворювань слід віднести патологію даного пацієнта?

А. Сезонні захворювання

В. Геліометеотропні реакції

С. Гострі респіраторні захворювання

D. Вегето-судинна дистонія

*Е. Геліометеотропні захворювання

14. На відкритому повітрі на висоті 8-поверхової споруди будівельник виконував роботу в умовах безхмарної сонячної погоди, штилю, підвищеної температури (30˚С) та відносної вологості (70 %) повітря. У кінці робочої зміни відчув головний біль, м’язову слабкість, головокружіння, порушення координації рухів. При наданні швидкої допомоги, об’єктивно: прискорені пульс та частота дихання, температура тіла 37,2˚С. Про яке захворювання найімовірніше може свідчити така клінічна картина?

А. Висотна хвороба

*В. Сонячний удар

С. Тепловий удар

D. Судомна хвороба

Е. Гірська хвороба

15. Громадянин м. Львова, 68 років, звернувся до лікаря з проханням надати йому путівку для санаторно-курортного лікування у кардіологічному санаторії. Діагноз: хронічна ішемічна хвороба серця з серцевою недостатністю ІІІ ступеня. Отримує необхідну перманентну хіміо- та фізіотерапію. Яка місцевість найбільш сприятлива для даного громадянина?

А. Ворзель

В. Юрмала

*С. Брюховичі

D. Конча-Заспа

Е. Узбережжя Азовського моря

16. Робітник, працюючи в умовах високої температури повітря, в кінці робочого дня відчув м’язову слабкість, неприємне відчуття жару, спрагу, головокружіння. При госпіталізації – температура тіла 40˚С, частота пульсу вдвічі перевищує фізіологічну норму. Про яке захворювання найімовірніше свідчить така клінічна картина?

А. Висотна хвороба

В. Сонячний удар

*С. Тепловий удар

D. Судомна хвороба

Е. Гірська хвороба

17. У місті з інтенсивним рухом автотранспорту в ясну безвітряну погоду періодично спостерігається голубувата димка смога з тонко-диспергованого аерозолю забрудників у приземному шарі атмосфери. Це явище шкідливо впливає на організм жителів, виникає сильне подразнення слизових оболонок очей та верхніх дихальних шляхів (сльозотеча, виснажуючий кашель), понижує видимість в атмосфері, згубно діє на рослинність. Назвіть провідний забрудник атмосфери, який спричинив такі наслідки.

А. Вуглеводні

В. Окис вуглецю ІІ

*С. Кетони

D. Альдегіди

Е. Фотооксиданти

18. Для зменшення ступеня бактеріального забруднення повітря в операційній прийнято рішення про необхідність організації УФ-опромінення повітря. Промені з якою довжиною хвилі (нм) найбільш доцільно використовувати з цією метою?

A. 250

B. 350

C. 450

D. 550

E*. 650

19. У місті розташованому в долині ріки в зимовий період при похмурій та туманній погоді, яка сприяє зростанню концентрації речовин неповного згорання палива, різко збільшилася частота звертань населення за медичною допомогою у лікувальні заклади з легкими, помірними і важкими симптомами гострого отруєння: різь в очах, сльозотеча, кашель з мокротою, загальна слабкість, задуха, зростає госпіталізація хворих. Назвіть одну з основних діючих складових частин туману, яка найбільш ймовірно спричинила такі наслідки?

*А. Органічні сполуки

В. Сполуки вуглецю

С. Сполуки азоту

D. Сполуки галогенів

Е. Сірчистий ангідрид

20. *Міждобові коливання температури повітря складали 2˚С, барометричного тиску – 7 мб, швидкість руху повітря в момент спостереження – 6 м/с. До якого типу за медичною класифікацією (Федоров Г.) слід віднести таку погоду?

A. *Подразлива

B. Оптимальна

C. Гостра

D. Гіпотензивна

E. Гіпоксична

21. *12 квітня 2000 року в м. Одесі спостерігалась перемінна хмарність, короткочасні опади, атмосферний тиск - 755 мм рт.ст., швидкість руху повітря - 8,5 м/с, атмосферного тиску - 10 мм рт.ст. До якого типу, за медичною класифікацією І. Григор’єва, слід віднести таку погоду?

A. *Посиленого медичного контролю

B. Сприятливого

C. Дуже сприятливого

D. Суворого медичного контролю

E. Гострого

22. *Житель м. Чернігова, 69 років, з діагнозом “Хронічна ішемічна хвороба серця з серцевою недостатністю ІІІ-ступеню” отримує необхідну перманентну хіміо-, фізіотерапію. Звернувся до лікаря за порадою, оскільки почув по радіо про наближення циклону і пониження атмосфернного тиску на протязі наступного дня. Які рекомендації необхідно дати хворому.

A. *До звичайної схеми лікування додати спазмолітичні та антикоагулянтні препарати

B. Впровадити заходи, спрямовані на підвищення неспецифічної стійкості організму

C. Щадний режим і лікування за звичайною схемою


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)