АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Малювання тіла людини і його частин з скульптурних моделей

Читайте также:
  1. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  2. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  3. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  4. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  5. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  6. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  7. II.Основна частина
  8. II.Практична частина
  9. II.Практична частина
  10. III. Практична частина.
  11. III. Практична частина.
  12. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ

Мета роботи: виконання малюнків скульптурних моделей тіла людини і його частин (гіпсової стопи людини, голови людини).

Завдання

1. Вивчити пропорційний лад мальованої частини тіла.

2. Вивчити загальну конструктивну схеми побудови тіла людини (голови або стопи) як геометричного об'єму.

3. Виконати малювання заданої скульптурної моделі тіла людини або його частин.

Матеріали і інструменти: олівці різної твердості, папір формату А3 – А4, гумка, кнопки, мольберти.

Література:

1. Пармон Ф.М., Кондратенко Т.П. Малюнок і графіка костюма. – М., 1987. – З. 56 – 144.

2. Секачева А.В., Чуйкина А.М., Піменова Л.Г. Малюнок і живопис. – М., 1983.

3. Тіхонов С.В., Демьянов В.Г., Подрезков В.Б. Малюнок. – М., 1983.

4. Дейнека А. Учитесь малювати. – М., 1961.

Методичні вказівки

1. Студенти вивчають пропорційний лад мальованої частини тіла за вказаними літературними джерелами [1 – 4].

1.1. Тулуб людини ділиться на тазову частину, грудну з плечовим поясом і поперекову. Скелет тулуба складається з тазу, хребетного стовпа, грудної клітки і кісток плечового поясу. Всі кістки розташовані симетрично щодо середньої площини, за винятком хребців і грудини, - парні. Таз – основа скелета людини: він знаходиться у середині скелета людини, знизу до нього прикріпляються кістки нижніх кінцівок, а зверху на нього спирається хребетний стовп, несучий на собі голову, грудну клітку і плечовий пояс з верхніми кінцівками.

1.2. До основних частин лиця відносяться очі, ніс, губи, вуха.

1.3. Стопа – це складна архітектонічна форма, від будови якої залежить проектування красивого і зручного взуття. Зовнішня форма стопи залежить від кісткової основи – скелета стопи. Стопа виконує роль ресорної пружини при ходьбі, бігу, стрибку і т.д. Вона має два зведення. При тиску на зведення стопи він уплощается, тобто уподібнюється відрізку

пружинячої спіралі. Тиск припиняється, і зведення набуває свою первинну форму. У підтримці зведення стопи грає сухожилля. Пальці стопи також поводяться подібно пружинам, при підйомі, при підйомі п'яти вони створюють можливість еластичного відділення ноги від землі. Показуючи на скелеті кістки стопи, починаючи від великих кісток (п'яти і таранної) і об'єднуючи в групи кістки плесна і передплесна, фаланги пальців, слід загострити увагу на характері рухомого зчленювування нижніх кінців обох кісток гомілки (кісточок) з таранною кісткою, що дозволяє стопі скоювати різноманітні складні рухи. Головними зв'язками стопи є внутрішня зв'язка гомілковостопного суглоба і довга підошовна зв'язка. Рухи в гомілковостопному суглобі можуть вироблятися гомілкою при нерухомій стопі, стопою при нерухомій гомілці або одночасно обома ділянками нижньої кінцівки.

2. Загальну конструктивну схему побудови заданої скульптурної моделі студенти вивчають з натури, погоджуючи своє бачення з поясненнями викладача.

2.1. При малюванні виявляють загальну форму предмету. При цьому необхідно пам'ятати, що об'єктами малювання є об'ємні форми, а послідовність образотворчого процесу повинна бути від загального до приватного і від приватного до завершального, збагатить загального. До малювання фігури необхідно підходити з розумінням анатомічної будови, пропорцій, перспективної зміни, пластики тіла людини.

2.2. Голова людини є складним і цікавим об'єктом для малювання, об'єктом на якому можна вивчати різноманіття форм. Кожна з частин голови має складну будову. Проте, подивившись уважно і узагальнивши кожну частину лиця, можна привести їх до простої форми. Ніс – нерухома частина лиця. Його форму можна порівняти з призмою,

що складається з чотирьох поверхонь – передньої, лежачої між переніссям і кінчиком носа, двох бічних і однієї нижньої, на якій розташовані ніздрі. Анатомічна форма ока це куля, вставлена в очноямкову западину, але ми бачимо тільки півкулю.

Губи по своїй формі різноманітні. Різного малюнка буває і лінія рота, тому необхідно уловити і передати його характер. Не потрібно відразу починати змальовувати контури губ, спочатку потрібно розглянути і передати їх характерну форму з розчленовуванням її на ряд площин.

3. За завданням викладача студенти виконують малювання скульптурних зображень тіла людини, голови або стопи.

3.1. Самий початок малювання гіпсових предметів не відрізняється від початку роботи над іншими предметами. Проводиться попередній аналіз натурної постановки, студент вивчає модель і вибирає точку зору.

3.2. Підготувавши образотворчі засоби, студент приступає до роботи. Спочатку потрібно визначити саму верхню і саму нижню точки предмету, щоб він уміщався на листі паперу заданого формату – компоновка майбутнього малюнка. При компоновці листу паперу потрібно враховувати його рівномірне заповнення.

Приклад 1. Виконання зарисовки тіла людини з скульптурної моделі краще виконувати в чотири етапи. Перед початком роботи слід уважно вивчити позу і пропорції фігури і лише після цього приступати до малювання. Приклад поетапного виконання малюнка гіпсової фігури людини на прикладі «Доріфора» Поліклета приведений на малюнку 26.

Перший етап. Починати роботу потрібно з композиції, яка залежить від руху фігури і від положення студента по відношенню до постановки. На листі паперу слід зазначити висоту і ширину зображення і дотримувати ці межі до кінця роботи. Після цього потрібно зробити швидкий нарис фігури, намітивши головний рух і основні пропорції великих форм. Необхідно визначити, як проходить серединна лінія фігури і як її взаємодія з осями: проходячими по плечових суглобах, по передніх остюках клубових кісток тазу, по лінії лобка, по верхніх краях колінної чашки. Потрібно порівняти ці осі один з одним і визначити їх положення щодо горизонтальної лінії. Якщо фігура коштує в положенні фасу, то ці осі намітити легко. А якщо в положенні 3/4 або профіль, то треба пам'ятати, що частини, що йдуть в глибину простору, повинні бути зображені відповідно до законів перспективи, для чого потрібно визначити лінію горизонту.

Другий етап. Необхідно визначити положення яремної западини, стопи опорної ноги. Від серединної лінії в обидві сторони намічають ширину плечей, відстань між центрами грудних залоз. Намітивши всі ці крапки і лінії, необхідно весь час порівнювати відрізки один з одним і з висотою голови – модулем. Намітивши деталь з одного боку, потрібно відразу намітити її з іншою щодо серединної лінії. Далі потрібно визначити ширину тазу, намітити загальну форму стопи спочатку опорної ноги, а потім інший. Треба визначити положення колінних і гомілковостопних суглобів, кісточок і побудувати їх. Уточнити і промальовувати торс, грудну клітку, визначивши їх пропорції по ширині і висоті. Голову промальовують, пов'язуючи її з шиєю і плечовим поясом, де велике значення мають яремна западина, грудино-ключично-сосцевідні м'язи. Потім переходять до побудови рук, при якій велике значення має правильність передачі плечового і ліктьового суглобів, лінії зап'ястка, розташування п’ясть і фаланг пальців. На цій стадії починається робота по прокладенню тіней, ліпленню форми частин фігури.

Третій етап. Йде ретельне опрацьовування частин і деталей фігури шляхом прокладення спочатку власних тіней, а потім півтонів, залежних від освітленості форми. Промальовуються форми найважливіших м'язів, особа і всі деталі з їх повним світлотіньовим опрацьовуванням. При виявленні подробиць форми не можна працювати «впритул», потрібно завжди працювати відносинами, порівнювати різні ділянки по вертикалі, горизонталі і в косому напрямі.

Четвертий етап. Опрацьовуючи окремі частини і форми фігури, необхідно пам'ятати про цілісність малюнка. На всьому протязі його виконання потрібно весь час уточнювати характер руху і пропорції фігури, що зображується. Слід пам'ятати, що на будь-якій стадії ступінь закінченості малюнка в деталях повинен бути однакова. Закінчуючи малюнок, слід узагальнити його, додавши йому тональну і просторову цілісність. Потрібно стежити за тим, щоб ніяка форма не «вивалювалася» з малюнка.

Приклад 2. Приступаючи до малювання гіпсової голови людини необхідно вивчити деякі рекомендації по малюванню окремих частин голови. Малюючи ніс, потрібно прагнути передати його живу форму, виходячи із загального уявлення про призму, відразу відзначати характерні особливості форми носа. Носи бувають довгі і короткі, вузькі і широкі, прямі, з горбовиною і т.д., але в основі побудови будь-якого носа лежить призма. При початковій розмітці носа потрібно пам'ятати, що серединна лицьова лінія проходить через середину перенісся і середину підстави носа. Не можна проводити цю лінію через кінчик носа, оскільки кінчик носа значно відступає від його підстави. Чим сильніше поворот голови, тим далі кінчик носа знаходиться від серединної лінії. Якщо особа піднята до верху, то кінчик носа доходить до рівня внутрішніх кутів очей, а перенісся відходить від них вгору. При цьому передня поверхня носа скорочується, а нижня збільшується.

Малюнок 26 – Послідовність малювання гіпсової фігури людини («Доріфор» Поліклета)

При малюванні носа потрібно уважно стежити за співвідношенням розмірів площин, положенням серединної лінії і відстанню від перенісся і кінчика носа до інших частин лиця. Око – є рухомою частиною лиця. Намітивши його, потрібно уважно вдивитися в характер його посадки і звернути увагу на його форму. Початківці малювати очі часто припускаються помилки, розташовуючи їх близько до бічної поверхні носа. Треба зрозуміти, що око сидить в очноямковій западині і не може розташовуватися на бічній стінці очної ямки, перехідної в бічну поверхню носа. Для правильної передачі перспективних скорочень ока студенту важливо визначити, в якому положенні знаходиться натура, як розташовується серединна лінія ока (у фас, профіль, піднятий, опущений і т.д.). Приступаючи до малюнка, необхідно намітити очноямкову западину. Уточнити розмір півкулі ока, провести вісь його розрізу. Поперечною лінією до осі розрізу слід намітити положення зіниці, потім положення верхнього і нижнього століття. Віка мають товщину, причому майже завжди нижня повіка по всій товщині освітлена, а верхнє темне, тому обводити все око темною лінією не можна. Дивлячись на око в профіль, помітимо, що верхня повіка висунута вперед, в повороті 3/4 відстань між кутами очей зменшується, веселкова оболонка і зіниця з круга перетворюються на еліпс. Губи також рухомі і беруть активну участь в міміці обличчя. Намітивши їх, помітимо, що вони лежать на серединній лінії, а якщо голова повернена на 3/4 до студента, то частина губ, що знаходиться на поверхні, що скорочується, теж скорочується. При малюнку губ в профіль потрібно намітити величину розрізу рота, його нахил, а також ступінь видвінутості однієї з губ. Лише після цього можна ліпити форму губ. Вухо – нерухома частина лиця. У малюванні вуха необхідно правильно намітити вісь його овалу. Найчастіше вона проходить паралельно осі носа. Далі намічають пропорції овалу, загальну форму вуха і промальовують деталі, совимірюя і порівнюючи їх із загальною формою.

Малювання гіпсової голови людини виконується в наступній послідовності (малюнок 27).

Перший етап. Починати роботу потрібно з композиції, тобто з розміщення на листі загальної яйцевидної форми голови без деталей. Думаючи над композицією, треба побачити характерні особливості голови і її рух. Необхідно пам'ятати, що первинну форму голови треба намітити так, щоб її середина по горизонталі проходила трохи вище за середину листу і щоб голова не була різко зсунута ні управо, ні вліво. При зображенні голови в профіль або в повороті з боку особи доцільно залишити відстань більшу, ніж з боку потилиці. У композиції важливо зберегти рівновагу. У учбових малюнках розмір голови доцільно брати небагато менше натурального. Симетричність голови дозволяє виробляти побудову її на основі умовної лінії, яка починається під потилицею, проходить, підіймаючись догори, посередині черепи, опускається вниз по лобу між очима, уздовж перенісся по носу, верхній щелепі, посередині рота і йде посередині підборіддя під нижню щелепу. Ця лінія називається серединною і служить для побудови парних симетричних форм. Серединна лінія допомагає визначити поворот голови.

Малюнок 27 – Послідовність малювання голови з гіпсового зліпка

Далі проводять лінію очних западин – лінію, яка ділить навпіл по горизонталі форму голови на верхню лобову, від тім'яних кісток до перенісся, і нижню – від перенісся до підборіддя. Точка перетину серединної лінії з лінією очей, що проходить горизонтально, служить опорною точкою при побудові голови людини. Перетин цих ліній називається хрестовиною. Хрестовина дає можливість в початковій стадії намітити просторове положення всього об'єму голови. Після побудови хрестовини слід намітити підставу носа і лінію розташування рота. При нанесенні цих ліній необхідно враховувати ракурс, тобто перспективне скорочення форми голови і частин лиця. Намітивши первинну форму голови, потрібно перейти до розміщення дрібніших форм: намітити брови, скуласті кістки, потім перейти до побудови носа і губ. Необхідно прагнути зробити це щонайшвидше, без подробиць, загальними живими лініями, весь час пам'ятаючи, що перед нами об'ємне, а не плоске тіло.

Другий етап. Первинний нарис заповнюється формою. Уточнюються пропорції і відносини всього об'єму голови, вигин серединної і поперечної ліній, взаємо розташування і величина деталей у відношенні до цілого і один до одного. Об'єм голови в цій стадії намічається основними, великими поверхнями, які виявляються тоном. Дрібні деталі опускаються. На будь-якій стадії роботи малюнок не повинен представляти розкреслену схему. Схема повинна допомагати студенту, а малювати потрібно формою, яку весь час треба відчувати і представляти, а для цього її потрібно добре знати. Весь малюнок голови слідує вести парними формами, тільки тоді він буде об'ємним. При малюванні парними формами легко порівнювати симетрично розташовані частини голови і помітити їх різницю або схожість. Парна побудова робить малюнок точнішим. Малюючи голову в профіль, треба зображати її так, щоб вона не вийшла плоскою, щоб глядач відчував її об'єм. Малюючи видимі вухо, око, крило носа, кут рота, треба ясно представляти їх парні невидимі форми. Не можна також обводити профіль різкою лінією, оскільки такої в натурі немає. Приступаючи до зображення частин голови, потрібно намітити очноямкові западини. Форму носа, потім на лінії рота визначити розмір його щілини, товщину нижньої губи і середину нижнього краю щелепи, при цьому потрібно малювати не контури ока, носа і губ. А поверхні, що визначають їх форми. Після цього намічаються форми скуластих кісток і дуг, визначається форма нижньої щелепи. У верхній частині голови слід намітити лобову кістку з двома лобовими горбами, надбрівні дуги і скроневі лінії, які підкреслюють форму і розмір лоба. На горизонтальній лінії очей слід знайти місцеположення кутів очної щілини і її напрям. Довжину розрізу очей найлегше порівняти з шириною підстави носа. Після цього куляста форма ока намічається в очноямковій западині. За розміром розрізу ока намічається видима частина очного яблука. Далі визначають місцезнаходження вух. Вони розташовуються на рівні від верхнього краю очноямкової западини вщент носа. Намітити вуха допоможе уявна вісь вуха, яка проходить паралельно профільній лінії носа. Визначається місцеположення і маса волосся.

Малюнок 28 – Етапи малювання гіпсового зліпка стопи

Третій етап. Продовжується поглиблене опрацьовування всієї форми і її деталей. Робота над виявленням форми дрібних поверхонь. Наприклад, що є поверхнею лоба? Нижня частина формою нагадує коробку з п'ятьма поверхнями різного тону: середньої, двома бічними і двома скроневими. Різні по тону і чотири поверхні носа.

Виявляючи дрібні форми, необхідно зіставляти тон окремих поверхонь і всієї форми в цілому, щоб уникнути роздробленості. Прокладаючи тон, виявляючи форму, треба ясно представляти її будову. Починати тонувати краще з тіньових місць, а потім переходити до світлих, поступово підсилюючи загальну тональність малюнка. Переходячи до деталей голови. Треба детальніше розробити форму очей, виліпити форму носа, потім перейти до малюнка рота, де уважно розібратися в пропорціях верхньої і нижньої губи, уточнивши лінію щілини між ними. Потім уточнити форму кожного вуха. Малюючи волосся, потрібно

передати штрихом рух їх основних мас, характер хвилястості.

Четвертий етап. Це останній, найвідповідальніший етап роботи. Малюнок узагальнюється, виявляється характер голови. Для студента важливо уміти помітити і виявити характер і суть то, що зображується. Вся робота завершується узагальненням малюнка, приведенням його до єдиного гармонійного цілого. Це здійснюється шляхом багатократних перевірок і порівнянь.

Приклад 3. Вивчення будови стопи ноги доцільно проводити по етапах аналогічно освоєнню малюнка голови. Початковим етапом є малювання скелета в різних поворотах з анатомічним розбором. Корисним і повчальним для пізнання об'ємно-просторової структури стопи є малювання обрубовки з ясною читаємосттю площин, ліній їх з'єднання. Малювання гіпсового зліпка стопи людини виконується в наступній послідовності (малюнок 28). Малюнок скелета стопи можна починати з визначення сліду стопи, висоти кістки п'яти і розчленовування стопи на внутрішню і зовнішню поверхні. При цьому спочатку малюнок стопи приводять до простого геометричного вигляду, потім промальовують всі ділянки скелета стопи, поступово переходячи до уточнення окремих кісток стопи. Лінійно-конструктивне промальовування стопи з різних сторін, в різних поворотах сприяє засвоєнню і запам'ятовуванню форми стопи. Лінія в такому малюнку повинна виявляти конструкцію стопи, тих її ділянок, які не видно в даному повороті, але існують в натурі. Малюнок ведуть по етапах. Спочатку намічають осьові напрями ступень ніг, гомілки, потім на основі намічених слідів проводять осьову лінію, що проходить через всю форму стопи від щиколотки до пальців. Намічають край п'яти, край пальців, лінію внутрішнього зведення стопи і підйому ступень ніг, об'їм форми. Слід пам'ятати, що внутрішня кісточка знаходиться вище зовнішньою, тому осьова лінія, що проходить через щиколотку, йде з пониженням від внутрішньої сторони до зовнішньої. Наступним етапом є приведення всіх становлячих форм до простого геометричного вигляду (наприклад, гомілка – циліндр, плесно з передплесном – половина усіченого конуса і т.д.). На завершальному етапі проводять промальовування і уточнення окремих ділянок і всієї форми в цілому, а також з урахуванням конструктивних особливостей ліплення форми штрихом. Всі дробові деталі при цьому узагальнюють, створюючи чітку читаність форми в цілому. Малюнок 29 – Зарисовки частин тіла людини

Вправа 1. Виконати малюнок гіпсової голови людини.

Вправа 2. Виконати малюнок гіпсової стопи людини.

Вправа 3. Виконати малюнок гіпсової фігури тіла людини.

Результати виконання роботи

Результатом виконання аудиторної і домашньої роботи є виконання 3 – 6 малюнків тіла людини, гіпсової голови або стопи.

Мал.26.

Робота № 7


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)