АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 13 СТРАХУВАННЯ МАЙНА І ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ГРОМАДЯН

Читайте также:
  1. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  2. TEMA 10 АВТОТРАНСПОРТНЕ СТРАХУВАННЯ
  3. XIV Громадяне У.Н.Р.
  4. XV Права і обов'язки громадян
  5. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  6. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  7. Аналіз складу майна та джерел його утворення.
  8. Банківські та інші фінансові послуги (крім страхування)
  9. В якій відповіді (відповідях) правильно вказані необов’язкові (факультативні) види звільнення особи від кримінальної відповідальності, передбачені чинним КК України?
  10. В якій відповіді дано визначення способу (форми) розкрадання чужого майна?
  11. В якій відповіді наведене правильне положення, що стосується відповідальності за злочини проти громадського порядку та моральності?
  12. В якій відповіді правильно вказано злочини, за вчинення яких встановлюється конфіскація майна?

 

 

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

 

Настання будь-якої непередбаченої події може бути причиною великих майнових втрат для громадян. Одним з ефективних методів, який забезпечує відшкодування їм збитків, що сталися з різних причин, є страхування. З огляду на цю обставину студент повинен усвідомити, яке значення мас організація проведення страхування майна для громадян та суспільства в цілому.

Історичне дослідження розвитку страхового захисту майна громадян допоможе зрозуміти сучасні питання страхування. Крім того, особливу увагу необхідно зосередити на сучасному стані розвитку страхування особистої власності громадян. І тут дуже важливо знати, що громадянам — власникам майна страховики пропонують різні види страхових послуг, серед яких страхування будівель, тварин, домашнього майна, майна на подвір'ї, на випадок ремонту квартири тощо.

Згідно із законом України «Про страхування» послуги щодо страхування майна громадян надаються в добровільній формі відповідно до правил страхування, розроблених страховиками. Правила страхування можуть істотно відрізнятися у різних страховиків, але характерними для них е такі умови.

По-перше, договори страхування майна громадян мають короткостроковий характер.

По-друге, сплата страхових платежів може відбуватися в готівковій чи безготівковій формі, одноразово за весь строк страхування чи в кілька строків.

По-третє, під час дії договору страхування страхувальник може укласти додатковий договір на термін, що залишився до кінця дії основного договору.

По-четверте, для певних категорій страхувальників страховиками можуть надаватися пільги.

Крім того, організаційна робота страховика, пов'язана з укладенням та обслуговуванням договорів страхування майна громадян, відповідає умовам, які застосовуються щодо інших видів ризикового страхування.

Серед популярних видів страхування майна громадян є страхування будівель.

Розглядаючи умови страхування будівель, студенту необхідно досконало розібратися в об'єктах страхування, а також в тому, що не всі будівлі можуть бути прийняті під страховий захист.

Страхове покриття об'єктів страхування забезпечує певний обсяг відповідальності страховика. Як правило, обсяг відповідальності страховика містить перелік ризиків, зумовлених проявом стихійних сил природи й діяльності людини та неправомірних дій третіх осіб.

Студент повинен знати, що за договором страхування будівель може бути передбачена повна або часткова відповідальність страховика. Повна відповідальність охоплює всі страхові випадки, тобто стихійні лиха, нещасні випадки, неправомірні дії третіх осіб; часткова — може обмежуватися лише кількома або одним конкретним ризиком. Іншою, не менш важливою умовою страхування, на яку необхідно звернути увагу, є те, що одночасно із зазначенням переліку страхових випадків обумовлюються винятки із від-повідальності страховика, при яких збиток не відшкодовується.

Одним з важливих питань страхового захисту будівель є визначення вартості об'єктів страхування і страхової суми. Студент повинен знати, який існує зв'язок між страховою сумою і страховою оцінкою будівлі, як визначається вартість об'єктів страхування та як розраховується розмір страхової премії.

Одним з найбільш складних питань в страхуванні будівель є оцінка збитку. Методика розрахунку збитку залежить від конкретної ситуації, яка склалася після страхової події, а саме: знищено чи пошкоджено будівлі. Щодо розміру страхового відшкодування, студент повинен знати, що у разі знищення будівель страхове відшкодування визначається за системою першого ризику, а у разі пошкодження — за пропорційною системою страхового забезпечення (але можливе й використання системи першого ризику).

Важливе соціально-економічне значення для населення має страхування тварин.

Починати вивчення цієї страхової послуги необхідно, насамперед з'ясувавши, які тварини приймаються на страхування, тобто визначити об'єкт страхування. Треба враховувати, що деякі види тварин приймаються на страхування з певними віковими обмеженнями. Студенту необхідно також звернути увагу на те, що деякі тварини на страхування не приймаються.

Крім того, треба з'ясувати обсяг відповідальності страховика, винятки з його відповідальності, розібратися в строках дії договору страхування.

Специфічна особливість цієї страхової послуги проявляється при визначенні розміру страхового відшкодування. Тому студенту необхідно з'ясувати, в чому полягає методика визначення суми страхового відшкодування у випадку загибелі, падежу, вимушеного забою, викрадення, лікування тварин. Слід звернути увагу на те, як визначається сума страхового відшкодування у тому випадку, якщо на день загибелі тварин у страхувальника в господарстві було більше тварин однакового віку, ніж застраховано.

Великого розвитку як за кордоном, так і в Україні дістало страхування домашнього майна, що належить громадянам. Особливості цієї страхової послуги студент може виявити, розібравшись у тому, які види домашнього майна приймаються на страхування, на які місця знаходження домашнього майна поширюється відповідальність страховика. Важливо з'ясувати також, які ризики включаються в обсяг відповідальності страховика, як визначається страхова сума за договором страхування. Крім того, студенту необхідно звернути увагу на те, які предмети домашнього майна не приймаються на страхування та які існують винятки з обсягу страхової відповідальності, з'ясувати права і обов'язки страхувальника та страховика при настанні страхового випадку. При цьому важливо розібратися в особливостях визначення суми збитку та страхового відшкодування у випадку загибелі або пошкодження застрахованого майна. Тому необхідно приділити увагу значенню, яке має перелік знищених або пошкоджених предметів домашнього майна, складений страхувальником, методиці розрахунку суми збитку і страхового відшкодування.

Асортимент послуг страхування майна, що належить громадянам, не обмежується видами страхування, зазначеними вище. В Україні набули розвитку й інші види страхування майна громадян, серед яких — страхування на випадок ремонту квартир, страхування майна на подвір'ї тощо.

Вивчаючи особливості страхування на випадок ремонту квартир, що належать громадянам, студент повинен з'ясувати, які вимоги ставить страховик до страхувальника, що є об'єктом та предметом страхування, на випадок яких подій проводиться страхування, в якому розмірі може встановлюватися страхова сума. Крім того, студент повинен взяти до уваги, що розмір збитку визначається на підставі кошторису, який відображає вартість ремонту квартири. Тому студент має з'ясувати, ким і яким чином складається кошторис та як він впливає на страхову виплату.

Під час вивчення умов страхового захисту майна на подвір'ї студент має з'ясувати, хто може бути страхувальником, які види майна громадян є об'єктами страхування, на які місця перебування об'єктів страхування розповсюджується відповідальність страховика та в якому обсязі. При цьому треба звернути увагу на те, яке майно не приймається на страхування і які збитки не відшкодовуються страховиком. Також слід розібратися в особливостях встановлення страхової суми та тарифних ставок по договору страхування.

Важливу роль в страхуванні відіграє комплексний підхід до страхового захисту майнових інтересів громадян. Поряд з страхуванням інтересів, пов'язаних із володінням майна, громадяни можуть водночас захистити свою відповідальність за шкоду, заподіяну ними майну третіх осіб.

По таких видах страхування, як страхування будівель, тварин, додатковим об'єктом страхування може бути застрахована відповідальність страхувальника (власника майна) за шкоду, заподіяну третій особі. Враховуючи це, студент має звернути увагу на особливості страхування відповідальності як виду діяльності страховика, розібратися в суб'єктах страхування, обсязі відповідальності страхової компанії, визначенні розміру страхової суми та страхових платежів. Необхідно також з'ясувати, які права і обов'язки покладаються на суб'єкти страхування, у якому порядку визначається сума збитків і страхових виплат. Розглядаючи це питання треба пам'ятати, що страхування відповідальності громадян не обмежується вищезгаданими видами (сюди належить страхування професійної та іншої відповідальності), і розглянути їх у послідовності, наведеній вище.

 

 

Література

 

1; 7; 9; 10; 16; 19; 24; 35; 38; 40; 47; 49.

 

Термінологічний словник

Відповідальність цивільна — один з видів юридичної відповідальності, передбачений законом або договором страхування — відповідальність фізичних і юридичних осіб, пов'язана з відшкодуванням ними шкоди (збитку), заподіяної особистості чи майну фізичної особи, а також збитку, завданого юридичній особі.

Карантин — система заходів, пов'язаних із запобіганням виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань з вогнища епідемії й ліквідації такого вогнища.

Оціночна норма — вартість в грошових одиницях певної одиниці виміру (1 м2, 1 м3,1 пог.м) нової будівлі.

Правила ветеринарно-зоотехнічні — система науково обірунтованих заходів по відгодівлі, утриманню та відтворенню поголів’я тварин.

Ретроспективне покриття — відповідальність страховика за помилки, допущені попередником страхувальника щодо страхування професійної відповідальності.

 

ЛІТЕРАТУРА

 

1. Закон України «Про страхування»// Урядовий кур'єр. — 1996. — 18 квіт, із змінами, внесеними згідно із Законами: № 306/97-ВР від 4.06.97; № 589/97-ВР від 21.10.97; № 684/97-ВР від 3.12.97.

7. Закон України «Про охорону навколишнього середовища» // Голос України. — 1991, —20 берез.

8. Закон України «Про приєднання України до Віденської Конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду» // Голос України. — 1996. —№41.

9. Постанова Кабінету міністрів України «Про порядок і умови проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів» // Україна—Бізнес. — 1996. — 24 жовт.

10. Постанова Кабінету міністрів України «Положення про Моторне (транспортне) страхове бюро» // Україна—Бізнес. — 1996. — 24 жовт.

11. Постанова Кабінету міністрів України «Про затвердження Положення про порядок провадження діяльності страховими посередниками» // Урядовий кур'єр. — 1997.— 21 січ.

12. Постанова Кабінету міністрів України «Про затвердження Положення про організацію діяльності аварійних комісарів» // Україна—Бізнес. —1997. — 18 лют.

13. Постанова Кабінету міністрів України «Про порядок утворення та державної реєстрації Авіаційного страхового бюро і Морського страхового бюро // Україна— Бізнес. — 1998. — 13 трав. — С. 6.

14. Постанова Кабінету міністрів України «Про порядок і умови проведення обов'язкового авіаційного страхування // Україна—Бізнес. — 1998. — 22 лип. — С. 3.

15. Постанова Кабінету міністрів України «Про створення мережі закладів з організації надання медичної допомоги "Асістанс—Україна"» // Україна—Бізнес. — 1998. —23 груд. —С. 5.

16. Цивільний кодекс України // Голос України. — 1998. — 17 черв.

17. Повітряний кодекс України // Відомості Верховної Ради У країни. — 1993. — № 25. — 22 черв. — С. 623-649.

18. Кодекс торговельного мореплавства України // Голос України. — 1995. — № 127-128.

19. Страхування: Підручник/ Керівник авт. Кол. І наук. Ред.. С.С.Осадець, д-р екон. Наук, проф.– К.:КНЕУ, 2002. – 528 с.

20. Говорушко Т.А. Страхові послуги. Навчальний посібник.-Київ: Центр навчальної літератури, 2005.– 400 с.

21. Загородній А.Г., Вознюк Г.Л. Страхування: Термінологічний словник.- 2-е вид., випр.. та доп. – Львів: Видавництво «Бескит Біт». 2002.- 2003.- 104с.

22. Внукова Н.М., Успаленко В.І., Временко Л.В. Страхування:теорія та практика. Навчально-методичний посібник. Харків: «Бурун Книга» 2004 р.- 340с..

23. Страхування. Підручник за ред. Д-р екон.наук проф.. В.Д.Базилевича.-Київ: «Знання» 2008 р.-600с.

24. Ковтун І.О., Денисенко М.П., Кабанов В.Г. Основи актуарних розрахунків. – Київ «Знання» 2008 р. – 450с.

25. Лінькова О. Ю. Страхування Х.: НТУ "ХПІ", 2006

26. Барковська Н.В., Барковський В.В., Лопатін О.К. Теорія ймовірностей та математична статистика,5-те видання, навчальний посібник, Київ «Центр учбової літератури» 2010.

 

27. Кондрашихін А.Б., Пепа Т.В. Теорія та практика підприємницького ризику. Навчальний посібник, Київ, «Центр учбової літератури» 2009

 

28. Донець Л.І. Економічні ризики та методи їх вимірювання, Київ 2006

 

 

Б) Додаткова

29.Закон України «Про страхування» із змінами // http://portal.rada.gov.ua/.

30.Закон України «Про господарські товариства» із змінами // http://portal.rada.gov.ua/.

Законодавство України про страхування // Збірник нормативних актів. — К.: Атіка, 1999. — 464 с.

31.Балабанов И.Т., Балабанов А. И. Страхование. Учебник. — СПб.: Питер, 2001. —256 с.

32.Балабанов И. Т., Степанов В. Н. Занимательное страхование. М.: Финансы и статистика, 1998. — 192 с.

33.Біленчук Д. П., Біленчук П.Д., Залетов О. М., Кліменко Н. І. Страхове право України: Підручник. — К.: Атіка, 1999. — 368 с.

34.Галагуза Н. Ф., Ларичев В. Д. Преступления в страховании: предотвращение, выявление и расследование (отечественный и зарубежный опыт). — М., 2000. — 256 с.

35.Гвозденко А. А. Основы страхования: Учебник. — М.: Финансы и статистика, 1998. — 304 с.

36.Гвозденко А. А. Финансово-экономические методы страхования: Учебник. — М.: Финансы и статистика, 1998. — 184 с.

37.Заруба О. Д. Страхова справа: Підручник. — К., 1998.

38.Кутуков В. Б. Основы финансовой и страховой математики. Методы расчета кредитных, инвестиционных пенсионных и страховых схем. — М.: Дело, 1998. —304 с.

39.Ларіонова Л. Страховий ринок в Україні: Яким йому бути? // Фінанси України. — 1996. — № 8. — С. 99 — 101.

40.Осадець С.С. У трете тисячєліття — з чіткою програмою розвитку страхового ринку // Фінанси України. — 2000. — № 9 (спецвипуск). — С. 79—85.

41.Готова Т. А., Руденко Л.С. Страхування: Навч. поабник. — К.: КНЕУ, 2001. —400 с.

42.Рябикин В. И. Актуарные расчеты. — М.: Финстатинформ, 1996. — 89 с.

43.Соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. — К.: Основа, 2001. — 156 с.

44.Словарь страховщика / С. Л. Ефимов, Л. Ш. Лозовский, Б. А. Райз-берг, А. А. Ратновский. — М: Экономика, 2000. — 322 с.

45.Страхование грузов и ответственности перевозчика. — СПб.: Выбор, 1999. —264 с.

46.Страxoві послуги: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / За заг. ред. Т. М. Артюх. — К.: КНЕУ, 2000. — 124 с.

47.Страхування. Навч.-метод. посібник / За заг. ред. О. О. Гаманкової. — К.: КНЕУ, 2000. —120 с.

48.Шахов В. В. Страхование. Учебник для вузов. — М.: Страховой полис: ЮНИТИ, 1997. — 311 с.

49.Шахов В. В. Введение в страхование: Учеб. пособие. 2-е изд. — М.: Финансы и статистика, 1999. — 288 с.

 

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА.. 3

Програма з дисципліни «Страхові послуги». 4

ТЕМА 1 СТРАХОВА ПОСЛУГА ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ 10

ТЕМА 2 ПОРЯДОК УКЛАДЕННЯ І ВЕДЕННЯ СТРАХОВОЇ УГОДИ.. 15

ТЕМА 3 СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ ТА ПЕНСІЙ.. 20

ТЕМА 4 СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ.. 28

ТЕМА 5 МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ.. 34

ТЕМА 6 СТРАХУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ РИЗИКІВ.. 40

ТЕМА 7 СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ СТРАХУВАННЯ.. 48

ТЕМА 8 СТРАХУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ РИЗИКІВ.. 54

ТЕМА 9 СТРАХУВАННЯ КРЕДИТНИХ І ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ.. 62

TEMA 10 АВТОТРАНСПОРТНЕ СТРАХУВАННЯ.. 69

ТЕМА 11 МОРСЬКЕ СТРАХУВАННЯ.. 77

ТЕМА 12 АВІАЦІЙНЕ СТРАХУВАННЯ.. 85

ТЕМА 13 СТРАХУВАННЯ МАЙНА І ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ГРОМАДЯН.. 92

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ «СТРАХОВІ ПОСЛУГИ». 98

ЛІТЕРАТУРА.. 111

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ... 117

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)