АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок проведення роботи

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. II. Порядок заполнения Запроса
  5. II. Порядок заполнения Заявления
  6. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  7. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  8. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  9. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  10. II. Порядок проведения оценки качества звучания.
  11. II. ПОРЯДОК СУДНЫЙ
  12. II. Структура Переліку і порядок його застосування

Для відбору проб перших страв вміст котла ретельно перемішують, відбирають з нього не менше 5 порцій в окрему каструлю, з якої потім відбирають 1 порцію для фізико-хімічних досліджень та 1 порцію для органолептичного аналізу.

Відібрані середні проби зважують, розігрівають до 65-70 0С. Пробу для фізико-хімічних досліджень переносять в подрібнювач тканин (блендер) і гомогенізують впродовж 1 хв. Пюреподібні супи оброблюють в блендері для рівномірного розподілу жиру.

Завдання 1. Органолептична оцінка якості перших страв

При органолептичній оцінці звертають увагу на колір і зовнішній вигляд страви, що свідчить про дотримання правил технології приготування та режиму зберігання. Так, якщо морква і томати пасеровані, то жир на поверхні повинен мат жовто-оранжевий колір, інакше жир буде безбарвним. В результаті неправильного тушкування буряку, тривалого зберігання борщу на марміті він набуває буро-коричневого забарвлення. Синюватий відтінок бульйону в супах з перловою крупою свідчить про те, що крупу варили в супі, а не відварили окремо і т.ін.

Щільну частина заправочного супу розбирають на окремі компоненти і порівнюють з рецептурою, перевіряють форму нарізки овочів і консистенцію продуктів (круп, макаронних виробів, бобових). Рідка частина заправочного супу, в рецептуру якого входить борошняна пасеровка, повинна бути однорідною, без розшарувань, без комочків завареного борошна.

У прозорому супі звертають увагу на прозорість і колір бульйону. У пюреподібних супах – перевіряють однорідність консистенції, та наявність розшарування рідини.

Не допускаються у супах наявність підгорівших частинок овочів: зелень – свіжа, не зів’явши, без жовтого листя. Набір продуктів повний. Колір для борщу малиново-червоний, буряк зберіг забарвлення.

Аромат – характерний пасерованим овочам. Не допускається сторонній присмак (гіркота, затхлість і т. д.), а також присмак сирих буряків (в борщах).

Консистенція. Овочі добре зачищені, акуратно нарізані та не пом'яті, м'які. Зерна крупи і бобові цілі, але м'які.

При органолептичній оцінці кожен показник якості оцінюють у 5 балів: смак - 5; запах - 5; консистенція - 5; зовнішній вигляд - 5; колір - 5; загальна сума всіх оцінок 25.

За кожний дефект знімається певна кількість балів та оцінка знижується. При цьому необхідно керуватися шкалою:

Зовнішній вигляд

1. Характерний, привабливий, яскраво виражений 5 (0)

2. Характерний, слабо виражений 3 (-2)

3. Не характерний 0 (-5)

Колір

1. Характерний 5 (0)

2. Не характерний 2 (-3)

Консистенція

1. Характерна, яскраво виражена 5 (0)

2. Характерна, слабо виражена 2 (-3)

3. Не характерна 0 (-5)

Запах

1. Характерний, яскраво виражений 5 (0)

2. Характерний, слабо виражений 4 (-1)

3. Сторонній приємний, слабо виражений 3 (-2)

4. Сторонній приємний, яскраво виражений 2 (-3)

5. Сторонній неприємний 0 (-5)

Смак

1. Характерний, яскраво виражений 5 (0)

2. Сторонній приємний, слабо виражений 4 (-1)

3. Сторонній приємний, яскраво виражений 2 (-3)

4. Сторонній неприємний 0 (-5)

 

Якщо страва отримала оцінку нуль за такими показниками, як смак, запах і консистенція, то вона бракується незалежно від результатів оцінки за іншими показниками.

При лабораторному контролі визначають норму закладки сировини в перші страви: в заправочних супах і супах-пюре визначають вміст сухих речовин та жиру; в молочних, окрім того, - закладку молока; в солянках і холодних супах – масу м’ясних (рибних) продуктів і вміст жиру в рідкій частині супу; в бульйонах з гарнірами – масу гарніру та вміст сухих речовин в рідкій частині супу; в солодких супах з фруктами – масу щільної частини та вміст цукру, а якщо суп заправляється сметаною – також вміст жиру.

 

Завдання 2. Визначення вмісту сухих речовин і перевірка правильності вкладу сировини

Сухі речовини визначають прискореним методом – шляхом висушування в сушильній шафі.

Хід визначення:

Зважують наважку гомогенізованого супу у кількості 5 г з точністю до 0,01 г у попередньо зважені виварювальні чашки або бюкси з піском і скляною паличкою. Поміщують в сушильну шафу при температурі 130 0С на 30 хв. Після цього бюкси з висушеним залишком охолоджують в ексикаторі і зважують. Процентний вміст вологи розраховують за формулою:

 

,

 

де m – маса бюкси з наважкою до висушування, г;

m1 маса бюкси з наважкою після висушування, г;

m2 – маса наважки, г.

Процентний вміст сухих речовин розраховують за формулою, %:

 

ХСР= 100 - Х,

де Х – вміст вологи в продукті.

 

З метою перевірки правильності вкладу сировини в супи визначають максимально та мінімально допустимий вміст сухих речовин в них.

Так, максимальним (теоретичним) вмістом сухих речовин називають суму сировинного набору (згідно рецептури) та введеної в суп кухонної солі (г). Кількість сухих речовин в сировинному наборі підраховують користуючись таблицями довідника “Химический состав пищевых продуктов” (видання 1981 г., Покровський А.А.). кількість солі в перших стравах приймають 3 г на порцію масою 500 г. Якщо суп приготовлено на бульйоні (м’ясо-кістковому або кістковому), то до сухих речовин набору сировини додають сухі речовини бульйону: для м’ясного – 5,1 і 3,6 г (табл. 5 Збірника рецептур) на порцію 500 г; для кісткового – 5,7 і 3,7 на порцію по 2 і 3 колонці Збірника рецептур блюд і кулінарних виробів (М.: Экономика, 1981).

Таким чином, максимальний вміст сухих речовин (Х мах, г) знаходять згідно виразу

Хмах = Со + 3

де Со – кількість сухих речовин в порції страви, розрахована згідно рецептури по таблицям хімічного складу харчових продуктів, г; 3 – вміст солі в порції супу, г.

Далі необхідно врахувати втрати поживних речовин при приготуванні страви та нерівномірності порціонування. Для перших страв ці втрати можуть становити 15%, для соусів і других страв - 10% від загальної кількості сухих речовин, підрахованих за таблицями хімічного складу, та кількості повареної солі, доданої у страву. Тоді мінімально допустимий вміст сухих речовин в порції супу Хmin можна знайти згідно виразу:

де Хmin - мінімально допустимий вміст сухих речовин у страві, г;

Х - кількість сухих речовин, розрахована за таблицями хімічного складу продуктів, г;

3 – кількість повареної солі, доданої в страву, г;

0,85 – коефіцієнт, що враховує втрати при виготовленні страви.

Фактичний (визначений експериментально) вміст сухих речовин досліджуваних страв необхідно порівняти з теоретичним і мінімально допустимим для даних виробів.

Якщо знайдена кількість сухих речовин в страві менше мінімально допустимого вмісту, значить, має місце недовкладення сировини.

 

Завдання 3. Визначення вмісту молока в молочних супах

за вмістом лактози

Кількість лактози можна визначити різними методами: цианідним, перманганатним, йодометричним та ін. Всі методи засновані на відновлювальній здатності лактози, яка окислюється в лактобіонову кислоту. Визначення ведуть без гідролізу цукрів.

 

Хід визначення:

25 г гомогенізованого супу переносять в мірну колбу на 250 мл, залишки наважки змивають водою, загальна кількість якої повинна не перевищувати 150 мл. Колбу поміщають на водяну баню з температурою 60 °С на 15 хв., періодично помішуючи. Далі вміст колби охолоджують до кімнатної температури та осаджують нецукри. Для цього додають 3…4 мл 20%-ного розчину сірчанокислого цинку ZnSO4 і 1,5…2 мл 2,5 н лугу NaOH. Суміш перемішують, доводять об'єм розчину дистильованої водою до мітки, перемішують, дають осаду відстоятися впродовж 10…15 хв. і фільтрують через складчастий фільтр у суху колбу. В отриманому цукровому розчині (фільтраті) визначають кількість лактози цианідним методом (метод описаний вище).

Кількість лактози X (г), розраховують за формулою:

 

 

де X – кількість лактози, г;

0,012 – кількість лактози (г), що витрачається на відновлення 10 мл 1% - ного розчину залізосинєродистого калію;

V – об’єм колби, в яку перенесена наважка, мл;

V1 – об’єм фільтрату, що пішов на титрування розчину залізосинеродистого калію, мл;

m – маса страви, г;

m2 маса наважки, г;

K – коефіцієнт, який враховує об’єм осаду (для супів - 0, 985; каш - 0, 974, молока - 0,996).

Кількість молока, яку витратили для приготування молочного супу Y розраховують за формулою:

,

де Y – кількість молока, мл;

4,7 – мінімальний вміст лактози в молоці (г в 100 мл).

Результати аналізу порівнюють з кількістю молока по рецептурі. Допустимі відхилення становлять ±10 %. Отримані результати зводять до таблиці:

 

Найменування показників Вміст Органолептична оцінка
по ГОСТ фактично
Вміст сухих речовин      
Вміст лактози      

Висновки:

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)