АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета підготовки курсової роботи та вибір її теми

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  3. VІІ. Оформлення роботи
  4. Алгоритм виконання роботи
  5. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  6. Базовий рівень підготовки.
  7. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. Варіанти контрольної роботи №1.
  10. Вибір бази практики
  11. ВИБІР БЛИСКАВКОВІДВОДІВ
  12. Вибір методів атестації.

Міністерство освіти і науки України

Донецький державний університет економіки і торгівлі

Ім. М. Тугана-Барановського

Кафедра економічної теорії

Методичні рекомендації

З виконання та захисту курсової роботи з дисципліни

“Політична економія”

Донецьк – 2002

Міністерство освіти і науки України

Донецький державний університет економіки і торгівлі

Ім. М. Тугана-Барановського

Кафедра економічної теорії

Методичні рекомендації

З виконання та захисту курсової роботи з дисципліни

“Політична економія”

для студентів денного та заочного відділень економічних факультетів

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри економічної теорії

протокол № 2, від 12 вересня 2002 р.

СХВАЛЕНО

на засіданні навчально-методичної Ради

університету

протокол № 1, вересень 2002 р.

 

Донецьк – 2002


УДК 330:001.8 (075.8)

 

Методичні рекомендації з виконання та захисту курсової роботи з дисципліни “Політична економія” для студентів денного та заочного відділень економічних факультетів / Горожанкіна М.Є. –Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – 31с.

 

 

Методичні рекомендації допоможуть студентам визначитись з темою курсової роботи, зібрати, систематизувати та узагальнити теоретичний, фактичний та статистичний матеріал, правильно оформити роботу, ознайомитись з правилами її захисту.

 

Рецензенти: завідувач кафедри економіки підприємства, кандидат економічних наук, доцент Бакунов О.О.;  
  доцент кафедри економічної теорії, кандидат економічних наук, доцент Головінова В.Т.  

 

 


ЗМІСТ

Вступ................................................................................................................. 5

1. Мета підготовки курсової роботи та вибір її теми..................................... 5

2. Складання плану та добір матеріалу.......................................................... 6

3. Виклад і культура тексту............................................................................. 8

4. Оформлення курсової роботи................................................................... 10

5. Рецензування і захист курсової роботи.................................................... 11

6. Критерії оцінки курсової роботи.............................................................. 12

Додаток 1........................................................................................................ 13

Додаток 2........................................................................................................ 14


Вступ

Професійна підготовка фахівців для сфери економіки припускає глибоке вивчення основ сучасної політичної економії, вміння використовувати її рекомендації на практиці. Економічні знання і навички студенти отримують на лекціях і семінарських заняттях. Проте засвоєння і закріплення навчального матеріалу неможливо без систематичної самостійної роботи, виконання письмових завдань.

Курсова робота - це перша ступень підготовки до написання дипломної роботи у вузі. Відповідно до навчальних планів ДонДУЕТ курсова робота з “Політичної економії” виконується студентами першого та другого курсів факультету економіки, управління і міжнародних економічних відносин та обліково-фінансового факультету денної і заочної форм навчання. Підготовка і захист курсової роботи передує іспиту із даної дисципліни. Якщо оцінка курсової роботи відсутня, то студент не допускається до іспиту.

 

Мета підготовки курсової роботи та вибір її теми

 

У курсовій роботі студент повинен вирішити наступні задачі:

- визначити мету та завдання дослідження;

- продемонструвати вміння використовувати наукові методи, щодо дослідження економічних явищ;

- виявити приклади аналітичного мислення у процесі виконання роботи;

- зібрати і проаналізувати фактичний матеріал;

- продемонструвати навички роботи з навчальною і науковою

- літературою;

- систематизувати й узагальнити зібрані матеріали, зробити самостійнівисновки з досліджуваної проблеми.

Дотримання наведених вимог дозволить студенту достатньо повно і послідовно розкрити зміст теми.

Вибір теми курсової роботи не тільки важливий, але багато в чому і визначальний момент для її успішного виконання. Тому варто вибирати тему з погляду її актуальності, значимості і необхідності, складності і вивченості як для теорії, так і для практики. Можна вибрати і дискусійну тему, у якій ще немає єдності думок і поглядів. Як у першому, так і у другому випадку такий вибір забезпечить поширення наукового кругозору, шляхом вивчення і використання широкого кола періодичної і монографічної літератури.

Доцільно, в інтересах самого студента, забезпечити спадкоємність тематики курсових робіт, виконуваних ним протягом усього терміна навчання в університеті, аж до підготовки диплому. Це дозволить студенту не тільки сформувати коло наукових інтересів, але і більш конкретно визначити профіль своєї майбутньої діяльності.

Можливий формальний варіант вибору тем студентами академічної групи. У цьому випадку основою є перелік тем, затверджений кафедрою. Вибір теми здійснюється з двох варіантів відповідно до останньої цифри номера залікової книжки студента. Наприклад, якщо номер закінчується цифрою 4, значить обраною темою буде одна з перерахованих під номерами - 4; 14; 24; 34; 44 і т.д. Аналогічно визначається тема для інших студентів з будь-якою іншою цифрою. Головна умова при цьому - вибір даного варіанта приймається групою в цілому і затверджується кафедрою і деканатом.

При виборі теми курсової роботи студентами заочного відділення необхідно виходити з початкової букви прізвища студента, відповідно до нижченаведеного розподілу:

 

А - тема 1 або 23   Н, О - тема 12 або 34
Б - -“- 2 “ 24   П - -”- 13 “ 35
В - -”- 3 “ 25   Р - -”- 14 “ 36
Г - -”- 4 “ 26   С - -”- 15 “ 37
Д - -”- 5 “ 27   Т - -”- 16 “ 38
Е, Ж - -”- 6 “ 28   У, Ф - -”- 17 “ 39
З, И - -”- 7 “ 29   Х, Ц - -”- 18 “ 40
І - -”- 8 “ 30   Ч - -”- 19 “ 41
К - -”- 9 “ 31   Ш - -”- 20 “ 42
Л - -”- 10 “ 32   Щ, Э - -”- 21 “ 43
М - -”- 11 “ 33   Ю, Я - -”- 22 “ 44

 

Наприклад, студент Петров для виконання курсової роботи може вибрати одну тему, за своїм розсудом, - № 8 або 30, студентка Іванова - №1 або 23.

 

2. Складання плану та добір матеріалу

Коли тема курсової роботи обрана, студент приступає до її вивчення. Спочатку варто познайомитися з її змістом у рамках програми курсу і кола навчальної літератури для вузів. Потім необхідно підібрати і вивчити ряд монографічних і періодичних джерел з даного питання, скласти бібліографію літератури. Після цього можна приступити до упорядкування проекту плану. Саме на цьому етапі підготовки курсової роботи варто звернутися за консультацією до керівника роботи й уточнити з ним запропонований план і список літератури.

У плані рекомендується виділити вступ, обсягом 1-2 сторінки. Робота повинна містити два або три основних розділів, що можуть, у свою чергу, підрозділятися на параграфи. Завершує курсову роботу розділ – “Висновки”, який у виді тез, обсягом 1-3 сторінок, робить підсумок розглянутих питань. До роботи додається список використаної літератури, але до переліку пунктів плану він не включається. Відповідно до вказівок план курсової роботи може бути як простий, так і складний.

Варіант простого плану:

План

 

Вступ.

1.

2.

3.

4.

5.

Висновки

 

Варіант складного плану:

План

Вступ

1.

1.1.

1.2.

2.

2.1.

2.2.

3.

3.1.

3.2.

Висновки

Для добору фактичного матеріалу, що наочно ілюструє ті або інші положення роботи, необхідно використовувати статистичні довідники, періодичну пресу, звіти підприємств і фірм. Найбільш характерні цифри і факти варто показати у динаміці, виявити можливі тенденції розвитку, узагальнити і зробити висновки. Найбільш вагомим результатом такого аналізу можуть бути конкретні рекомендації по вирішенню даної проблеми.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)