АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формула чотири «П»

Читайте также:
  1. Барометрическая формула. Распределение Больцмана
  2. Кровь как ткань, ее форменные элементы. Гранулоциты, их строение, виды, функции. Лейкоцитарная формула.
  3. Лейкоцитарная формула
  4. Личная Кармическая формула Абсолюта
  5. На рисунке изображена формула...
  6. На чотири групи.
  7. РЕКЛАМНАЯ ФОРМУЛА AIDA В МУЗЫКЕ
  8. ТЕМА: Формула полной вероятности.
  9. Формула неудачи
  10. Формула Ньютона-Лейбница.
  11. Формула Ньютона–Лейбница вычисления определенного интеграла
  12. Формула религиозности

Фактично система розробки програмних продуктів складається із чотирьох «П»: персонал, процес, проект продукт.

Продукт є більш ширшим поняттям, адже крім самої програми включає ще і так звані артефакти, наприклад результати тестів, документацію, засоби просування та реклами програми і т.д. Артефакт - це будь який штучно створений об‘єкт, артефакт ПЗ – це інформація, що використовується чи з‘являється в процесі розробки ПЗ.

 

Чи якісний вироблений продукт – створене ПЗ?

Основною характеристикою правильності роботи великих програм є їх якість.

Поняття якісна програма означає, що програма успішно виконує усі поставлені на неї задачі і не створює проблем під час роботи усім зацікавленим особам.

Згідно вимог стандарту ISO 9126 якість ПЗ поділяється на такі складові: внутрішня якість (якість коду), зовнішня якість (якість роботи програми) і якість при використанні (відгуки користувачів).

Якість задається такими властивостями:

ü Функціональність;

ü Надійність (найскладніше дослідити, бо немає ніяких критерій щодо цього. Стандартні теорії надійності що застосовуються для матеріальних системи не можуть бути використані для ПЗ);

ü Зручність використання;

ü Продуктивність;

ü Зручність супроводу;

Переносимість / мобільність (здатність працювати на різних платформах).

 

 

Роль стандартів ПІ

Для укладання контракту, розробник повинен бути впевнений, що розробник не завалить проект. У світовій практиці промислового виробництва використовують практику стандартів на виробництво продуктів та послуг та сертифікацію виробників на відповідність цих стандартів. Замовник запитує у розробника: «Якими стандартами Ви володієте і чи є у Вас сертифікати на відповідність цим стандартам?». Процес стандартизації та сертифікації є основою промислового виробництва ПЗ. Міжнародні стандарти розробляються спеціальними міжнародними організаціями. Право сертифікації отримують організації, що пройшли ліцензування в міжнародних організаціях. Міжнародні стандарти враховують досвід відомих ІТ компаній, та грунтуються на корпоративних стандартах.

Історія впровадження стандартів

Перший стандарт 1985- 1988рр.

Розробка програмних засобів для систем військового призначення (DOD-STD-2167A). Вперше формалізовано життєвий цикл розробки ПЗ,що вироблялося на замовлення міністерства оборони США. Регламентовано 8 етапів ЖЦ для складних програмних систем. Сформульовано 250 обов‘язкових вимог до процесів та об‘єктів проектування.

 

 

Стандарт 1995 року

«Процеси життєвого циклу для програмного забезпечення»

Зміст кожного процесу задавався описом загальних його функцій та переліком дій для забезпечення цих функцій. Для кожного процесу в стандарті представлена вхідна та вихідна інформація. Описаний процес адаптація (всі програмні засоби є унікальні). В стандарті представлено 4 варіанти адаптації процесів життєвого циклу до конкретних особливостей конкретних проектів. Розробка перших стандартів ЖЦ ПЗ та їх практичне застосування зіштовхнулись з такими проблемами:

1. Впровадження стандартів вимагає залучення додаткових коштів, це не завжди окуповувалися.

2. Незрозуміло чи всі процеси потрібно виконувати і якою мірою.

3. Різні типи ПЗ зумовлюють різні вимоги.

4. Динаміка розвитку ІТ галузі спричиняє швидке старіння стандартів.

5. Термінологічна неоднозначність корпоративних стандартів.

6. У більшості випадків застосування стандартів вимагалося лише замовниками, розробники на практиці не відчували користі від застосування стандартів.

Стандарт ISO/IEC 12207 “Information Technology – Software Life Cycle Processes” (1995, 2008)

Автори організація ISO (International Organization of Standardization), IEC (International Electrotechnical Commission).

Основні результати стандарту ISO:

1. Введення єдиної термінології для розробників, замовників, користувачів і загалом усіх зацікавлених в галузі ПІ.

2. Поділ понять ЖЦ ПЗ, модуль ЖЦ ПЗ.

ЖЦ ПЗ це повна сукупність усіх процесів, а модель ЖЦ це конкретний варіант організації ЖЦ обґрунтовано обраний для конкретного випадку.

3. Опис структури ЖЦ та класифікація процесів.

4. Виділення окрему процесу адаптації для побудови конкретних моделей ЖЦ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)