АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нексум - договір позики у Римі за Законами 12 таблиць

Читайте также:
  1. Абсолютная монархия - это форма правления, при которой власть монарха не ограничена ни какими законами и учреждениями.
  2. В. Договір міни
  3. Глава 37. ДОГОВІР ДАРУВАННЯ
  4. Глава 39. ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)
  5. Глава 41. ДОГОВІР НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА
  6. Глава 42. ДОГОВІР ПОЗИЧКИ
  7. Глава 44 ДОГОВІР НА ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ
  8. Глава 45. ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ
  9. Глава 50. ДОГОВІР КОМІСІЇ
  10. Глава 53. ДОГОВІР ПОЗИКИ
  11. Глава 55. ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО ВКЛАДУ (ДЕПОЗИТУ)
  12. Глава 56. ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО РАХУНКА

"Позика в тісному сенсі виникає при тих речах, які визначаються вагою, рахунком і мірою, як наприклад, готівкові гроші, вино, масло, хліб в зерні, мідь, срібло, золото; ці речі ми даємо або рахунком, або мірою, або вагою, для того, щоб вони стали власністю отримують і щоб з часом були повернені нам не ті ж самі речі, але інші, того ж властивості та якості. "(Інституції Гая, п.90, книга III)
Mutuum є порівняно пізньою формою договору позики. Існує думка в науці римського права, що в найдавнішому римському праві для цієї мети користувалися спочатку формальною угодою nexum, а потім - стіпуляціей.
Угода nexum з'явилася ще до законів 12 таблиць у найдавнішому праві,поряд з манципація, і відбувалася шляхом здійснення особливого обряду (gestum або negotium per aes et libram), за допомогою шматка міді і ваг.
Весодержатель, у присутності п'яти свідків зважував злиток міді і визначав яку цінність передавав кредитор боржника; потім, в особливо урочистій формі кредитор оголошував боржника зобов'язаним до платежу. При появі карбованої монети, gestum per aes libram перетворилася в простий обряд.
При своєчасному виконанні боржником свого зобов'язання, відбувався протилежний акт для його погашення, знову відбувався той самий обряд, але з вимовленням зворотного формули. Зобов'язання, що виникає з формальної угоди nexum, відрізнялося особливо суворими наслідками. Кредитор, який не одержав своєчасно платежу від боржника, міг накласти на нього руку, і якщо боржник не розплачувався протягом певного часу, він потрапляв під владу кредитора, який міг тримати його 60 днів у кайданах, за цей час тричі виводити його на ринок. Якщо ніхто не викуповував боржника, кредитор міг продати його в рабство і навіть вбити. Якщо незадоволених кредиторів було декілька, то за законом вони могли навіть розрізати його на частини, хоча в джерелах немає посилань, що цей закон будь-коли застосовувався.
Реформа, проведена внаслідок видання закону петель, позбавила формальну угоду nexum її привабливості для кредиторів і, отже, не було сенсу виконувати складний обряд. Таким чином, nexum став виходити з вживання.
Угоди позики стали укладати у формі усного (вербального) договору --stipulatio.
Ця форма угоди виявилася дуже зручною для укладення договору позики,так як обставина, що випливали з стіпуляціі, було абстрактним,відверненим від свого заснування. Чому саме боржник дав обіцянку сплатити певну суму, здійснилося чи то основа, що він мавна увазі, - все це залишалося за межами договору і його юридична сила виникала незалежно від цього. Для забезпечення зобов'язання того, щостіпуляція відбулася, стали складати письмовий документ.

Спочатку, угоди, які полягали в інших формах, не мали сили, але вони не могли не бути присутнім в житті, і з цим з часом стали рахуватися. Так з'явилася форма позики mutuum, для укладання якого небуло потрібно ніяких формальних актів, а достатньо було лише передати на підставі договору так звану валюту позики, тобто гроші або інші замінні речі.

Боргове рабство узаконене 12таблицями відрізнялося надзвичайною суворістю. Договір позики, за яким засобом забезпечення були м'ясо і кров боржника, називався в Римі-кабала. За способом укладення кабала схожа на манципацію (свідки, мідь, формула).

У разі прострочення платежу кредитор, користуючись дозволом суду, мав право закувати боржника в кайдани. Боржник тричі виводився на міську площу молити про допомогу друзів і родичів. Третього базарного дня боржник підлягав страті або ставав рабом. У 326р до не боргове рабство було скасоване у Римі.

Кримінальне право

Сучасне розуміння кримінального злочину як соціально небезпечногодіяння в Законах XII таблиць поширюється тільки на злочини проти
Римської республіки. Всі інші злочину розглядаються в якостідіянь, що завдають шкоди окремому громадянинові Риму. Однак розглядправопорушень з точки зору жорстокості покарання і сучасногокримінального права дозволяє віднести до цієї категорії такі злочини,карається за законом XII таблиць.

1. Крадіжка, при затриманні на місці злочину, каралася тілесним покаранням іподальшою видачею потерпілому для вільних, - тілесним покаранням істратою для рабів, для неповнолітніх - тілесним покаранням або простимвідшкодуванням збитків).

При цьому вчинення крадіжки в нічний час могло спричинити за собоювбивство злочинця на місці, при цьому вбив звільнявся відвідповідальності, однак, у випадку, якщо який здійснював крадіжку в денний часзахищається зі зброєю в руках, вбивство його могло викликати неприємнінаслідки для вбивці, бо закони XII таблиць наказував скликати народ длязатримання злочинця (VIII.12.).

Разом з тим, якщо злодій не був спійманий на місці злочину, на нього лишенакладався штраф у подвійному розмірі вартості вкраденої речі. (VIII.16.;
VIII.18a.)

Потрава поля, навмисний підпал - карали смертю. (VIII.9.10.)

неправдиві свідчення - каралося стратою (викритийскидали Тарпейської з скелі).

Зберігання краденій речі - штраф у розмірі потрійної суми вартості речі
(VIII.15а.)

Вбивство, очевидно, також каралося стратою, як це видноз текстів пізніх римських авторів: «VIII.24б. За XII таблицями за таємневинищення врожаю (призначалася) смертна кара, більш важка, ніж завбивство людини».

Корупція. Викриті в хабарництво судді і посередники підлягалисмертної кари.

Однак, незважаючи на досить широкий спектр злочинів,карається смертною карою, рішення про позбавлення життя римського громадянинамогло бути прийнято тільки в центуріатних коміції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)