АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція. Успішне виконання навчально-виховних завдань, поставлених перед загальноосвітнім предметом «Образотворче мистецтво»

Читайте также:
  1. Лекція.
  2. Лекція.
  3. Лекція.
  4. Лекція.
  5. Лекція.
  6. Лекція.
  7. Лекція.
  8. Лекція.
  9. Лекція.
  10. Лекція.
  11. Лекція.
  12. Лекція.

Успішне виконання навчально-виховних завдань, поставлених перед загальноосвітнім предметом «Образотворче мистецтво», можливе при дотриманні в процесі викладення науково-обгрунтованих і перевірених практикою дидактичних принципів.

- Принцип виховання і формування емоційно-цілісного ставлення до світу. Одним з головних завдань на уроках образотворчого мистецтва є виховання гармонійно розвиненої особистості. Використовуючи вплив мистецтва на людину, вчитель малювання має велику можливість для організації різносторонньої навчально-виховної роботи з дітьми. Виховання національної свідомості, патріотизму, розуміння творів мистецтва, любові до народного мистецтва, та вміння застосовувати набуте в житті.

- Принцип науковості навчання. Завдання вчителя- подати закономірності побудови природи і закони її зображення на площині так, щоб учні звикли мислити методами реалістичного мистецтва, як найбільш об’єктивного і всеохоплюючого відображення навколишнього світу. Наукові основи навчального малюнка базуються на ряді наук, таких як перспектива, кольорознавство, теорія тіней, анатомічна будова. Навчаючи, вчитель звертає увагу на точне дотримання правил і законів в мистецтві. Манера виконання малюнка може бути індивідуальною, але закономірність передачі предметів в просторі повинна відповідати науковій основа малюнка.

- Принцип систематичності і послідовності навчання полягає в тому, що новий матеріал викликає в пам’яті раніше сприйняте, узагальнює і доповнює. Принцип систематичності в навчанні малюнку потребує дотримання правила-не переходити до нового навчального матеріалу, поки не засвоєно і закріплено попередній. Дотримуватись зв’язку між уроками, що дасть можливість побудувати єдину систему навчання.

- Принцип активності і свідомої творчої діяльності. Між поняттями «свідомість», «активність», «самостійність» є відмінність, але один без одного існувати не можуть. На уроках образотворчого мистецтва більшу частину займає практична робота, без активності і свідомості учнів досягнути успіху в навчанні неможливо. Даний принцип використовується на заняттях тематичного, ілюстративного, декоративного малювання. На уроках малювання з натури не використовується.

- Принцип наочності навчання Є основним принципом і використовується на всіх уроках образотворчого мистецтва. Принцип наочності полягає в тому, що учні отримують знання через вивчення натури. Натурою є предмет, який малюють учні. Наочність тісно пов’язана з правильною організацією спостереження і аналізу натури, що вагомо впливає на правильність судження про явища та предмети і відповідно, на якість побудови зображення.

- Принцип доступності і посильності навчання вимагає від педагога чіткого встановлення ступеня складності навчального матеріалу для кожного класу, для різного віку дітей. Навчальний матеріал повинен відповідати віковим особливостям учнів.

- Принцип основ реалістичного зображення навколишньої дійсності. Предмети і явища природи повинні відтворюватись учнями з дотриманням реалістичного зображення, тобто збереження пропорцій у побудові.

Типи уроків.

- Урок отримання нових знань. Належать вступні заняття. А також уроки основним завданням яких є повідомлення учням певного обсягу теоретичних відомостей, формування понять про виклад нового матеріалу.

- Урок формування вмінь і навичок. Основою є самостійна робота учнів.

- Уроки застосування знань у практичних роботах. Виконання практичної роботи неможливе без застосування певних знань. Застосування знань стає етапом уроку, бо органічно вміщається в навчальний процес як складова його частина.

- Урок повторення. Спрямований на перевірку підготовленості учнів до засвоєння нового матеріалу.

- Урок перевірки знань, вмінь і навичок. Перевірка знань у формі усного опитування на різних етапах уроку, в процесі самостійної роботи.

 

 

Тема: Урок-основна форма організації навчально-виховного процесу. Структура уроку з образотворчого мистецтва.

Мета: Ознайомити з основною формою організації навчального процесу, з структурою уроку. Навчити складати розгорнутий конспект уроку з образотворчого мистецтва.

Вид лекції: Тематична лекція.

Дидактичні засоби: Технічні засоби навчання.

Література:

1. Котляр В. П. Основи образотворчого мистецтва і методика художнього виховання дітей: Навчальний посібник.-К.: Кондор, 2006.-200с.

План:

1. Урок-основна форма організації навчально-виховного процесу.

2. Сучасні форми навчання.

3. Структура уроку.

Тези лекції: навчально-виховний процес, урок, структура уроку, форма організації системи навчання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)