АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція. Декоративне малювання – це малювання окремих елементів та груп елементів, які декорують той чи інший предмет і підкреслюють його форму

Читайте также:
  1. Лекція.
  2. Лекція.
  3. Лекція.
  4. Лекція.
  5. Лекція.
  6. Лекція.
  7. Лекція.
  8. Лекція.
  9. Лекція.
  10. Лекція.
  11. Лекція.

Декоративне малювання – це малювання окремих елементів та груп елементів, які декорують той чи інший предмет і підкреслюють його форму. На уроках декоративного малювання учні вчаться спостерігати побудову, форму, пропорції фактуру предметів (матеріал з якого виготовлений предмет), ознайомлюються з поняттям ритму, симетрії, асиметрії. Вивчивши ці основні композиційні прийоми, учні вчаться передавати їх у своїх малюнках. Отже, уроки декоративного малювання є джерелом вивчення навколишнього світу. Дані уроки тісно пов’язані з уроками малювання з натури, тому учні спочатку вивчають натуру, наприклад будову листка чи квітки, стилізують їх, а пізніше використовують ці елементи для створення візерунків.

Демонстрація на уроках декоративного малювання виробів декоративно-прикладного мистецтва (вишивок, кераміки, виробів з дерева, з бісеру, народну іграшку та ін.) збуджує цікавість учнів, викликає бажання створювати такі ж вироби своїми руками. В ході бесід, демонстрації таблиць, навчальних посібників треба проводити так, щоб показати всю різноманітність видів народної творчості.

Пояснювати основи композиції орнаментів варто на зразках прикладного мистецтва. Звертаючи увагу під час бесіди на те, що в оздобленні предметів чітко проглядається взаємозв’язок малюнка з формою, розміром предмета. Малюнок завжди розробляють, враховуючи фактуру предмета: глина, дерево, метал, тканина. Розуміння законів композиції, ритму, симетрії в орнаменті гармонійно поєднуються з кольоровою гамою.

Уроки орнаментального малювання в 1-му класі починаються з малювання орнаменту в смужці. На даному уроці учні ознайомлюються з побудовою рапорта узору, ритмом – чергуванням форми і розмірів. Урок проводиться послідовним методом, учні малюють за вчителем. Після малювання узору в смужці малюємо в квадраті, колі, трикутнику, тобто узори обмежені з усіх боків і вміщені в геометричну форму. Для ознайомлення з побудовою узорів і з метою запобігання помилок доцільно використовувати метод аплікації. Він полягає в тому, що вчитель заздалегідь готує певну кількість геометричних фігур різного кольору та розміру і за допомогою магнітів кріпить на дошку. Перевага даного виду роботи в тому, що учні самостійно переставляють фігури і бачать:

- Як з одних і тих самих фігур можна скласти різні узори;

- Як при порушенні ритму узор не виходить;

- Як порушення розмірів форми приводить до помилок в побудові узору.

Побудова узорів на обмежених площинах вимагає застосування осей симетрії на основі властивостей геометричних фігур. Узор у прямокутнику і квадраті будується на двох і чотирьох осях симетрії; в колі їх може бути багато – 2, 4, 6,8 або 3, 6, 12.В колі узор може бути розміщений по облямівці або в центрі. Після малювання узорів з геометричних форм переходимо до вивчення узорів рослинних форм. Ознайомлюємо учнів з поняттям стилізації реалістичного зображення природніх форм. Вчитель розповідає про декоративне трактування, основою якого є спостереження і вивчення природи. Розглядаючи квітку. Запозичуємо для узору її загальну форму, будову,те, як тримається на стеблі. При стилізації форми рослини співвідношення окремих її частин не завжди зберігаються. Щоб урізноманітнити і збагатити узор, пропорції часто змінюють, але загальний характер форми завжди зберігають. В декоративному мистецтві завжди зображаються перероблені форми, майже ніколи не передається об’єм зображуваної форми, природнє зображення предметів в узорі не зберігається.

На уроках декоративного малювання учні вивчають орнаментику різних видів ДПМ, вчаться оздоблювати предмети побуту даними елементами; ліплять з пластиліну, глини, соленого тіста; виготовляють вітальні листівки; вивчають елементи рубленого шрифту; виготовляють стінгазети, творчо працюють над вирішенням поставлених цілей тим самим розвивають мислення, творчість, уяву та фантазію.

Тема: Ознайомлення з кольорознавством та законами композиції.

Мета: Дати поняття основних похідних, теплих холодних, хроматичних ахроматичних, протилежних та кольорів-сусідів; ознайомити з законами перспективи.

Вид лекції: Тематична.

Дидактичні засоби: картинна наочність, таблиці.

Література:

1. Ковальов О. Є. Методика викладання декоративного мистецтва у початковій школі: Навчальний посібник для вузів.-Суми: ВВП «Мрія-1» ЛТД, 1997.-204с.

2. Кириченко М. А., Кириченко І. М., Основи образотворчої грамоти: Навчальний посібник.-2-ге вид., перероб. І допов.-К.: Вища школа, 2002.-190с.

План.

1. Поняття про колір та його властивості.

2. Основні закони композиції.

Тези лекції: кольорознавство, закони композиції, статика, динаміка, симетрія, асиметрія, ритм, рівновага, виділення зорового центру.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)