АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція. Тематичне малювання – це зображення явищ природи, навколишньої дійсності та життя і діяльності людей

Читайте также:
  1. Лекція.
  2. Лекція.
  3. Лекція.
  4. Лекція.
  5. Лекція.
  6. Лекція.
  7. Лекція.
  8. Лекція.
  9. Лекція.
  10. Лекція.
  11. Лекція.

Тематичне малювання – це зображення явищ природи, навколишньої дійсності та життя і діяльності людей.

В початкових класах діти малюють на такі теми, як «Листопад», «Осінь у парку», «Прийшла зима», тобто відтворюють природу, малюють дерева, кущі, ріки, озера.

На уроках тематичного малювання даються поняття про лінію горизонту, про закони повітряної та лінійної перспективи, правильне композиційне розміщення предметів на аркуші паперу, кольорове вирішення малюнка залежно від зображення пори року. Тематичне малювання дає можливість учням набути вміння передавати свої думки і уяву засобами образотворчого мистецтва. Малювання на теми розвиває творчі здібності, привчає дітей до самостійності в роботі, дає можливість в повній мірі розкрити свої думки і почуття. В малюнках-композиціях учні безпосередньо відображають свої враження, свій спосіб відтворення навколишнього світу. Однак, даний вид роботи учнів повинен проходити під наглядом та керівництвом вчителя.

Вчитель повинен зацікавити дітей сюжетом, активізувати їх творчу уяву, спрямувати роботу в потрібне русло, тоді і творчий процес буде проходити активно.

Відтворення сюжетів з навколишньої дійсності бажано будувати таким чином, щоб вони були пов’язані з замальовками з натури.

На уроках тематичного малювання діти отримують знання про лінію горизонту (умовна лінія, що відділяє небо від землі). На аркуші паперу від лінії горизонту до верхнього краю листка-небо, від лінії горизонту до нижнього краю листка паперу-земля і на ній розташовуємо предмети.

В залежності від розташування предмета у просторі, зображення його буде сприйматись по різному. Чим дальше від нас знаходиться предмет, тим меншим ми його сприймаємо. Чим ближче до нас предмет, тим чіткіше і більшим ми його бачимо. На аркуші паперу малюємо нижче ті предмети що знаходяться ближче, і вище-ті предмети, що знаходяться дальше. Чим дальше предмет, тим вище його малюємо (до лінії горизонту).

Для кращої орієнтації в композиційному розміщенні предметів на малюнку використовуємо такі вправи:

- Вирізати з кольорового паперу різної форми та розмірів дерева. Малюємо на папері лінію горизонту, вибираємо найкраще розташування дерев (дерева можна переміщати на площині).

Для сприйняття понять «ближче-більше» та «дальше-менше» використовують такі завдання:

- Малюємо великого метелика на передньому плані та малого слона на задньому план (майже на лінії горизонту). Споглядаючи малюнок, діти роблять висновок, що великий предмет ми можемо сприймати маленьким, якщо він знаходиться далеко.

На уроках тематичного малювання учні не тільки зображають явища природи, а ще життя і діяльність людей. Тому на даних уроках проходить ознайомлення дітей з пропорціями тіла людини. Пропорції постаті у людей різного віку неоднакові. Так,висота голови у немовляти вкладається в постаті 4 рази, у дворічної дитини-5 разів, у семирічної-6, у чотирнадцятирічної-7, а двадцятип’ятирічної людини високого зросту-8 разів. Залежно від зросту пропорції тіла теж змінюються. Так, у дорослої людини високого зросту(1,8м) висота голови вкладається у постаті 8 разів, середнього(1,7м)-7,5раза, низького-7разів. Вивчаючи пропорції постаті дорослої людини, слід звернути увагу на такі орієнтовні відомості:

- Голова і тулуб становлять половину всієї постаті людини, а друга половина-це ноги.

- Ширина розставлених рук наближається до зросту тіла людини.

- Ширина плечей дорівнює двом головам.

- Довжина руки дорівнює трьом розмірам голови.

- Опущена рука досягає половини стегна.

- Довжина кисті руки дорівнює розміру обличчя.

- Довжина стопи дорівнює висоті голови.

 

Тема: Показовий урок з тематичного малювання в початкових класах.

Мета: Спостерігати за проведенням уроку тематичного малювання. Зафіксувати різноманітні форми та прийоми роботи на уроці. Використання мультимедійного центру як унаочнення.

Обладнання: картинна наочність, зразки робіт, мультимедійне унаочнення.

Література:

1. Любарська Л. М. Резніченко М. І. Протопопова О. М. Образотворче мистецтво. Підручник для 2-го класу.-К.: Форум, 2003.-с.127.

2. Трач С. К. Образотворче мистецтво. Альбом-посібник. 2клас.-Т.: Навчальна книга-Богдан, 2004.-64с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)