АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція. Проведення позакласної роботи з образотворчого мистецтва відіграє важливу роль в початковій школі, суттєво доповнюючи уроки малювання

Читайте также:
  1. Лекція.
  2. Лекція.
  3. Лекція.
  4. Лекція.
  5. Лекція.
  6. Лекція.
  7. Лекція.
  8. Лекція.
  9. Лекція.
  10. Лекція.
  11. Лекція.

Проведення позакласної роботи з образотворчого мистецтва відіграє важливу роль в початковій школі, суттєво доповнюючи уроки малювання. Форми її різноманітні. Це – гурткова робота, екскурсії, бесіди, вечори, присвячені творчості художників чи ознайомленню з різними видами образотворчого мистецтва, організація виставок художніх творів.

Виділяють такі форми організації виховної та позашкільної роботи: індивідуальна; групова; масова.

Індивідуальна робота проводиться безпосередньо вчителем з однією дитиною, що має задатки до малювання. Вчитель дає завдання виготовити стінгазету, намалювати привітання до свята, написати оголошення, і в цьому допомагає. Групова робота проводиться з учнями одного класу або гуртка. До групової роботи відносимо гуртки з образотворчого мистецтва, екскурсії, бесіди. До масових заходів відносимо лекції, доклади та виставки, тобто, роботу на рівні школи, паралелі чи декількох класів.

Заняття в гуртках образотворчого мистецтва є найбільш ефективною формою естетичного виховання учнів. Це обумовлено тим, що в гуртку на заняття відведено більше часу ніж на уроці малювання. Внаслідок обмеженої кількості учнів (10-15 дітей) керівнику краще в процесі занять враховувати індивідуальні особливості кожного з учнів і завдяки цьому буде покращуватись процес навчання. Гурткова робота не обмежується заняттями будь-якого з видів образотворчої діяльності. Навпаки, будується на різноманітності як видів занять, так і матеріалів, що використовуються. В гуртках працюють над рисунком, декоративною роботою, ліпкою, які можуть пов’язуватись з навчальним матеріалом шкільної програми.

На заняттях діти малюють з натури аквареллю квіти, листя, комах, а також на теми навколишнього життя, літературних творів. Після завершення робіт, учні колективно з вчителем аналізують роботи вказуючи на помилки та вибираючи кращі роботи на виставку.

Велике значення для художнього виховання учнів мають екскурсії в музеї, картинні галереї, виставки, в майстерні до художників. Екскурсії варто проводити з 3кл., коли учні будуть готові до сприйняття творів мистецтва. Вчитель попередньо інформує про проведення екскурсії, ставить перед дітьми завдання. Обов’язково проводить інструктаж по правилах безпеки та поведінки на екскурсії. Заздалегідь, вчитель відвідує місце екскурсії, домовляється про її проведення. Після відвідування екскурсії варто обговорити враження від побаченого, дати відповіді на питання, підвести підсумки.

Бесіди про мистецтво цілеспрямовано супроводжують переглядом мультимедійних записів, картинною наочністю, демонстрацією творів народного мистецтва. Варто знайомити учнів з творами образотворчого мистецтва та біографією художників, що їх створили (обов’язково використовувати наочний матеріал).

Лекції та доклади організовують в старших класах на рівні школи, паралелі чи класу. Дані види позакласної роботи відносимо до масових заходів.

Виставки художніх творів можуть організовуватись в класі,по паралелі або загальношкільні. На виставку обираються кращі роботи учнів, присвячені конкретній темі, виставляються у спеціально відведених місцях (стендах, стінах шкільних коридорів). Можуть вибиратися переможці, яких нагороджують призами.

Тема: Методика проведення уроків ліплення в школі.

Мета: Дати поняття скульптури, видів скульптури; ознайомити з методикою проведення уроків ліплення в початкових класах; ознайомитись з методами та способами ліплення.

Вид лекції: Тематична лекція.

Дидактичні засоби: матеріали і приладдя для ліплення, наочний матеріал.

Література:

1. Ковальов О.Є. Методика викладання декоративного мистецтва у початковій школі: Навчальний посібник для вузів.-Суми: ВВП «Мрія-1» ЛТД, 1997.-204с.

План.

1. Скульптура як вид образотворчого мистецтва.

2. Матеріали і обладнання для уроків ліплення.

3. Прийоми ліплення.

4. Способи ліплення.

Тези лекції: рельєф, стеки, техніка ліплення, методи ліплення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)