АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція. Найбільша кількість годин на уроках образотворчого мистецтва відводиться на уроки малювання з натури

Читайте также:
  1. Лекція.
  2. Лекція.
  3. Лекція.
  4. Лекція.
  5. Лекція.
  6. Лекція.
  7. Лекція.
  8. Лекція.
  9. Лекція.
  10. Лекція.
  11. Лекція.

Найбільша кількість годин на уроках образотворчого мистецтва відводиться на уроки малювання з натури. Це передбачено програмою не випадково. Малювання з натури є методом наочного навчання і дає чудові результати не тільки в справі навчання малюнку, але й в справі загального розвитку дитини. Малювання з натури привчає мислити, цілеспрямовано спостерігати, пробуджує інтерес до аналізу натури і таким чином готує учня до подальшої навчальної роботи. Головним на уроках малювання з натури є спостереження, аналіз і відтворення натури. В навчальному малюванні процес пізнання натури є не звичайним спогляданням, а переходом від неповних понять про предмет до повного розуміння побудови, форми, кольору та розуміння предмета. Малюючи з натури, учень уважно спостерігає за натурою, виділяє характерні ознаки, структуру предмета. Велике значення малювання з натури, а особливо перспективне малювання, має для розвитку просторового мислення і уяви.

Різновидності малювання з натури.

- Малювання за спостереженням – це зображення натури після спостереження та аналізу, але без подальшого споглядання при малюванні.

- Малюнок з пам’яті – це зображення на папері об’єкта таким, яким він сприймався нашим зором у просторі.

- Малюнок з уяви – це зображення на папері об’єкта довільному просторовому положенні. Зображувальний з уяви об’єкт у конкретному просторовому положенні людина могла раніше бачити.

Різновидності малювання з натури сприяють розвитку зорової пам’яті, просторової та творчої уяви учнів, їхнього мислення, а також умінь і навичок у малюванні на класній дошці. Воно є найкращим методом закріплення здобутих знань і навичок.

Процес виконання навчального малюнка з натури об’єднує два нерозривно поєднаних види діяльності того, хто малює,- спостереження і зображення натури. Тому навчання малювання має бути спрямоване на виконання двох взаємопов’язаних завдань:

- Розвиток зорового сприйняття;

- Оволодіння основами образотворчої грамоти, уміннями і навичками реалістичного зображення.

Уміння правильно сприймати зором натуру дається людині не відразу, його потрібно виховувати, розвивати і постійно удосконалювати як у процесі малювання з натури, так і в різній творчій діяльності.

Щоб розвивати зорове сприймання, вчителеві потрібно виховувати уміння «бачити» загальну форму предмета, конструктивну будову, пропорції, його видиме положення в просторі, світлотінь та колір.

Щодо реалістичного зображення натури перед тими, хто малює, ставляться такі завдання:

- Навчитися композиційно правильно розміщувати малюнок на аркуші паперу, визначивши габаритні розміри натури та її загальну форму;

- Передавати пропорції предмета, його конструктивну будову та видиму реальну форму;

- Виявляти світлотінню форму предмета;

- Передавати колір предмета (якщо це завдання ставиться на малюнку);

- Художньо узагальнювати малюнок.

Навчальні завдання з кожним заняттям згідно з програмою закріплюються і поглиблюються.

 

Тема: Показовий урок малювання з натури.

Мета: Спостереження за проведенням уроку образотворчого мистецтва. Аналіз етапів уроку та форм роботи що використовувались вчителем.

Обладнання: картинна наочність, технічні засоби навчання.

Література:

1. Любарська Л. М. Образотворче мистецтво. 1 кл. - К., 2007.

2. Трач С. К. Образотворче мистецтво.Альбом-посібник. 1 клас.-Т.: Навчальна книга – Богдан, 2004.-64.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)