АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція. Ілюстрація, як і літературні твори, існує з давніх давен і має свою історію

Читайте также:
  1. Лекція.
  2. Лекція.
  3. Лекція.
  4. Лекція.
  5. Лекція.
  6. Лекція.
  7. Лекція.
  8. Лекція.
  9. Лекція.
  10. Лекція.
  11. Лекція.

Ілюстрація, як і літературні твори, існує з давніх давен і має свою історію. Вона була відома ще в стародавньому світі (Єгипті, Греції, Римі, Китаї) у вигляді малюнків у рукописах, а в середні віки – мініатюр.

У нашій країні уже в XІ ст. книжкова графіка досягла дуже високого рівня розвитку, про що свідчать ілюстрації в рукописних книгах «Остромирове Євангелієзолотий», «Ізборник Святослава» та ін. Минали століття. Художниками оздоблено багато літописних творів, кращі ілюстрації з яких увійшли в золотий фонд мистецтва нашої країни і зберігаються в державних музеях, бібліотеках. Багато уваги приділяється в нашій країні дитячим книгам, які особливо вдало ілюстровані такими художниками, як В. Лебедєв, К. Кузнецов, Ю. Васнецов, А. Базилевич, В. Єрка, М. Соловйова та інші. Художник-ілюстратор являється ніби співавтором книги, розкриваючи і доповнюючи твір зоровими образами, допомагаючи читачу глибше відчути, зрозуміти зміст твору. Особливо важливим є ілюстрації в дитячих книгах, тому що, власне, з книги починається в дитини знайомство з мистецтвом і предметним світом, так, як зображення краще сприймається дитиною, ніж просто почуття.

Ілюстрації, образно розкриваючи зміст літературних творів, впливають на всебічний розвиток підростаючого покоління. Високохудожні ілюстрації допомагають і педагогам у навчально-виховному процесі в школах, зокрема на уроках образотворчого мистецтва. Використовуючи ілюстрації художників, педагоги вчать дітей створювати свої ілюстрації до улюблених казок, пісень, байок, оповідань.

Ілюстративне малювання – це створення ілюстрації до літературних творів (казок, віршів, пісень). В початкових класах, здебільшого, учні малюють ілюстрації до казок героями яких є тварини. Вони говорять, співають, плачуть, тобто є наділеними людськими якостями, але загальні ознаки тварин зберігаються. Для зображення казкових героїв можна використати прийоми гіперболізації (перебільшення) – у вовка надзвичайно великі зуби, кігті; у лисиці довгий пухнастий хвіст. Одяг казкових персонажів підбираємо відповідно до національності автора, епохи в якій відбуваються події, а також, якщо це народна казка, то від національного одягу народу, що її створив.

Перед малюванням ілюстрації варто пригадати зміст казки, визначити головних героїв, місця, де відбуваються події, позитивних героїв та негативних (ця інформація дасть можливість підібрати лінії та вирішити кольорову гаму для передачі головних героїв. Варто звернути увагу на композицію в малюнку. Головних героїв розташовуємо на папері в центрі та великих розмірів, незначні деталі – на задньому плані або з боків. Пейзаж або йнтер’єр можуть служити заднім планом в ілюстрації.

На уроці ілюстративного малювання можна використати пальчиковий, настільний та масковий театр, щоб пригадати зміст казки. Це дасть можливість дітям перевтілитись в образи близькі їм по характеру, активніше пригадувати події, що відбуваються в казці. Важливо визначити мораль казки. На дошці вчитель показує поетапне виконання казкових героїв, а діти повинні самостійно вибрати епізод до казки з тими казковими персонажами, які їм імпонують.

Тема: Методика проведення занять з декоративного малювання.

Мета: Ознайомити з методикою проведення занять декоративного малювання, з тренувальними вправами, що використовуються на даних уроках.

Вид лекції: тематична лекція.

Дидактичні засоби: наочний матеріал.

Література:

1. Ковальов О.Є. Методика викладання декоративного мистецтва у початковій школі: Навчальний посібник для вузів.-Суми: ВВП «Мрія-1» ЛТД, 1997.-204с.

2. Любарська Л. М. Образотворче мистецтво.1 кл.-К.,2007.

3. Любарська Л. М. Резніченко М. І. Протопопова О.М. Образотворче мистецтво. Підручник для 2-го класу.-К.: Форум, 2003.-127с.

4. Любарська Л. М. Образотворче мистецтво. Підручник для 3-го класу.-К.: Форум, 2003.-112с.

5. Любарська Л. М. Образотворче мистецтво. 4 кл.-К.: Форум, 2004.-160с.

План.

1. Декоративне малювання.

2. Аналіз декоративної роботи в 1-4кл.

3. Стилізація.

Тези лекції: Декоративне малювання, стилізація, узор, композиція, орнамент, візерунок.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)